Volledige gids over
verhuizen

Wijzigt je beroeps- of gezinssituatie en komt er een verhuis in het vooruitzicht? Bij Cofidis staan we aan je zijde om samen met jou het hoofd te bieden aan verrassingen in het leven, maar ook om je voor te bereiden op kleine en grote veranderingen. Voorbereidingstijd, kosten, financiële tegemoetkomingen, verlof, tips voor een verhuis met z’n tweeën of welke voorzorgsmaatregelen nemen om zware voorwerpen en elektrische toestellen te verhuizen: ontdek in onze gids alles wat je nodig hebt vóór en tijdens je verhuis binnen België.

Hoe je verhuis voorbereiden en organiseren?

Om je verhuisdag zo rustig mogelijk door te brengen en je zo optimaal mogelijk te kunnen settelen in je nieuwe woning is het belangrijk om je goed op voorhand te organiseren: voldoende tijd voorzien als dat kan, het juiste verhuisbudget inschatten, je rechten afdwingen op vlak van premies en verlof, de verplichte administratieve stappen oplijsten.

Hoeveel tijd voorzien voor een verhuis?

Om in goede omstandigheden te verhuizen voorzie je idealiter vier maanden: dat is de tijd die nodig is om de administratieve stappen te zetten (de opzeg van een huurappartement moet drie maanden op voorhand gebeuren, bijvoorbeeld), offertes aan te vragen bij verschillende verhuisbedrijven en vervolgens hun diensten ongeveer twee maanden op voorhand te reserveren, je kartonnen dozen te vullen en je meubels te demonteren (afhankelijk van de grootte van je woning neemt dat drie weken tot drie maanden in beslag).

Meer weten

Hoeveel kost een verhuis?

Een verhuis kost 300 tot meer dan 5.000 euro, naargelang het geval. De prijs van een verhuis hangt van meerdere factoren af.

Als je een beroep doet op een verhuisbedrijf, dan worden de kosten bepaald op basis van het te verhuizen volume, de af te leggen afstand, de toegankelijkheid van de woningen en de gekozen diensten: basis of premium. De rekening bedraagt dan tussen de 500 en de 3.000 euro.

De huur van een vrachtwagen kost ongeveer 150 euro per weekdag, tot 300 euro tijdens het weekend en tot 600 euro als je een vrachtwagen met chauffeur reserveert.

De aankoop van verhuiskits met kartonnen dozen en beschermmateriaal (noppenfolie, enz.) kost tussen de 50 en de 150 euro, afhankelijk van de grootte van je woning.

Ten slotte moet je een waarborg betalen als je intrekt in een huurwoning, die gelijk is aan twee keer de maandelijkse huurprijs. Als je momenteel gratis woont of als je huurt en een waarborg hebt betaald die lager is dan de nieuwe waarborg, dan moet je deze kosten extra voorzien.

Meer weten

Bestaan er verhuispremies?

In België bestaan er meerdere financiële tegemoetkomingen om te verhuizen. De bekendste zijn de verhuis- en huurtoelagen (ADeL) in het Waals Gewest en de herhuisvestingstoelages in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Deze twee tegemoetkomingen zijn bestemd voor personen die een woning verlaten die niet aangepast is aan hun handicap of die overbevolkt of onbewoonbaar is en die naar een aangepaste en/of bewoonbare woning verhuizen.

Er bestaan nog andere financiële tegemoetkomingen in België, zoals huurtoelages, renovatiepremies en premies voor werkzaamheden, de wooncheque of de aankooppremie.

In het kader van sectorakkoorden of van collectieve overeenkomsten bieden sommige Belgische bedrijven hun overgeplaatste werknemers ook een verhuispremie aan, waarin een deelname in de verhuis- en installatiekosten en, indien nodig, in de huisvesting tijdens de overgangsperiode zit.

Meer weten

Je verhuischecklist opstellen

Een checklist opstellen voor je verhuis, in de vorm van een retroplanning, kan het je een pak makkelijker maken. Wat er zeker op deze to do-lijst moet staan:

  • De belangrijke administratieve stappen (opzegging contract, huuropzeg)
  • Reserveringen (parkeergelegenheid, voertuig, verhuislift of verhuisbedrijf)
  • De volgorde waarin alle spullen ingepakt en alle meubels gedemonteerd moeten worden
  • De overdracht van al je post in orde brengen
  • De meterstanden opnemen

Meer weten

Met welke administratieve formaliteiten rekening houden?

Tijdens een verhuis binnen België zijn er enkele verplichte of noodzakelijke administratieve formaliteiten: die moeten ofwel voor je verhuis, ofwel enkele dagen na je verhuis in orde gebracht worden.

Je adreswijziging plannen

Elke adreswijziging in België moet binnen de acht dagen na de verhuis aangegeven worden bij de dienst Burgerzaken van de nieuwe gemeente. De aangifte mag met de post of per e-mail gedaan worden, maar je moet je daarna wel verplaatsen om je identiteitskaart te laten updaten.

Sommige instellingen worden vervolgens automatisch op de hoogte gesteld van je adreswijziging (sociale zekerheid, hulpkas voor werkloosheidsuitkeringen, OCMW, kassen voor jaarlijks verlof, fonds voor bestaanszekerheid, Forem, VDAB, ACTIRIS). Bij andere moet je zelf de nodige stappen zetten. Tijdens de overgangsperiode, tot je je adreswijziging aan al je contacten hebt laten weten, kan je je post (betaald) laten doorsturen met Bpost gedurende 3 tot 24 maanden, al naargelang de gekozen formule.

Meer weten

Water- en elektriciteitscontracten opzeggen

De contracten met energie- en waterleveranciers kunnen tot een week voor je verhuis opgezegd worden. Voor een eenvoudige contractoverdracht tussen opeenvolgende bewoners is er een online formulier beschikbaar dat je op de websites van de verschillende leveranciers kunt vinden. Het Vlaams, het Waals en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest hebben een uniek en gemeenschappelijk document voor energieovername, dat geldig is voor alle gas- en elektriciteitsmeters.

Opzegtermijnen

Als je in België een woning huurt, dan moet je je contract drie maanden op voorhand bij de eigenaar opzeggen. Dat doe je met een aangetekende brief met ontvangstbevestiging.

Kan ik verhuisverlof krijgen?

De Belgische arbeidswetgeving voorziet geen specifiek verlof voor een verhuis. Sommige bedrijven kunnen daarentegen wel een dergelijk verlof voorzien in hun interne overeenkomsten. Zo is verhuisverlof vaak inbegrepen in de verhuispremie, een financiële tegemoetkoming om de mobiliteit van werknemers van talrijke bedrijven te bevorderen.

Meer weten

Eerste appartement samen als koppel: hoe doe je dat?

Er veranderen heel wat dingen als je voor de eerste keer gaat samenwonen. Op administratief vlak bestaan er drie statuten in België: ongehuwd samenwonen, wettelijk samenwonen en het huwelijk. Als je ongehuwd samenwoont, dan is er geen enkele wettelijke bescherming van beide partners, noch enig wettelijk kader in geval van een relatiebeëindiging of overlijden. Bij een wettelijke samenwoning kan je daarentegen de verdeling van je uitgaven en van je bezittingen laten vastleggen in een samenlevingscontract dat bij de notaris opgesteld wordt.

Meer weten

Praktische tips en advies

Hoe je bezittingen goed inpakken om ze zo goed mogelijk te beschermen, zware voorwerpen vervoeren zonder je te verwonden, een koelkast of diepvries opnieuw aansluiten na het verplaatsen? Allemaal vragen waarop we je het antwoord geven, zodat je in de beste omstandigheden kan verhuizen!

Hoe pak je je spullen goed in voor je verhuis?

Goed inpakken betekent in de allereerste plaats aangepast en kwaliteitsvol inpak- en beschermmateriaal kopen. Gespecialiseerde winkels hebben meestal, op hun website, een rekentool om het volume van je in te pakken spullen in te schatten op basis van de oppervlakte van je woning en het aantal bewoners. Vervolgens kan je kiezen voor een zogeheten verhuiskit met kartonnen dozen en beschermmateriaal, aangepast aan je behoeften, aan een goedkoper tarief dan wanneer je al het materiaal apart zou kopen.

Volg daarna deze algemene tips:

  • Verdeel het gewicht goed over de kartonnen dozen
  • Plaats de zwaarste voorwerpen onderaan
  • Vul de leemtes op
  • Verstevig de bodem van de kartonnen dozen die dienen voor breekbare voorwerpen
  • Kies de juiste kartonnen dozen afhankelijk van de in te pakken voorwerpen: kleine kartonnen dozen voor boeken, grote kartonnen dozen voor linnengoed en speelgoed, verstevigde dozen voor servies, kartonnen dozen met kruisverdelingen voor glazen en flessen.
  • Gebruik dekens voor de meubels en elektrische toestellen en hoezen voor matrassen en zetels.

Meer weten

Hoe verhuis je zware voorwerpen?

Besteed bijzondere aandacht aan zware en/of imposante voorwerpen en meubels. Je zou de verhuis ervan kunnen toevertrouwen aan professionele verhuizers. Als je zonder professionele hulp verhuist, dan kunnen we je advies geven over de te nemen voorzorgsmaatregelen om je bezittingen en de verhuizers te beschermen tijdens het laden en het vervoer.

Meer weten

Hoe verhuis je een piano?

Een piano is een van de moeilijkste meubelstukken om te verhuizen. Dit muziekinstrument, dat tussen de 100 en de 600 kg kan wegen, naargelang het gaat om een elektrische piano of een vleugelpiano, heeft bepaalde kenmerken waar je rekening mee moet houden bij het verplaatsen: het weegt zwaar en is een imposant, waardevol en fragiel meubelstuk. Om een piano te verplaatsen moet je minstens met z’n drieën zijn en over het volgende materiaal beschikken: draagriemen, beschermhandschoenen en een transportwagentje. Als je een vleugelpiano wilt verhuizen of als je verhuist van of naar een hoge verdieping, dan doe je best een beroep op gespecialiseerde verhuizers of huur je best een verhuislift met bediener.

Meer weten

Hoe verhuis je een wasmachine?

Bij een wasmachine moeten er enkele aandachtspunten in acht genomen worden alvorens het toestel te vervoeren: laat het water weglopen, maak de filter schoon en zet de wastrommel, de voedingskabel en de waterverdeelbuis vast. Gebruik voor het vervoer bij voorkeur een steekwagen of een transportwagentje.

Meer weten

Hoe verhuis je een koelkast?

Een koelkast moet enkele dagen voor de verhuis leeggemaakt, uitgeschakeld en ontdooid worden. Je mag het toestel enkel rechtopstaand vervoeren, zodat de compressoren niet beschadigd geraken. Wacht 12 tot 24 uur alvorens het toestel weer in te schakelen.

Meer weten

Hoe verhuis je een diepvries?

Een diepvries heeft dezelfde aandachtspunten als een koelkast: verplaats het toestel rechtopstaand en wacht 12 tot 24 uur alvorens de diepvries weer in te schakelen. Voorzie iets meer dweilen voor het ontdooien! Misschien moet je een ijskrabber gebruiken om het ontdooien te versnellen.

Meer weten

Hoe richt je je nieuwe appartement in?

Zorg dat je de volgende informatie hebt, zodat je je in de best mogelijke omstandigheden kan installeren in je nieuwe appartement: nuttige afmetingen (deuropeningen, plafondhoogte, plaats waar de koelkast komt te staan, oppervlakte van de vrije muur tussen de ramen en de radiatoren); de plaats van de stopcontacten en telefoonaansluitingen; de plaats van de aanvoerleidingen van het water voor de afwas- en wasmachine.

Probeer ook kleine werken zoveel mogelijk uit te voeren vooraleer je intrekt, want eens je al je spullen verhuisd hebt en in de woning woont, wordt dat moeilijker.

Als je naar een kleine woning verhuist, weet dan dat er allerlei ruimtebesparende oplossingen bestaan, zoals moduleerbare meubels en decoratietrucjes.

Meer weten

Vertrouw je project toe aan Cofidis en krijg meteen een financiële ondersteuning op maat!

Ontdek onze kredietoplossingen

Gepubliceerd in Februari 2022 - Delen via :

Schrijf je in voor
onze nieuwsbrief

Profiteer van interessante aanbiedingen en win mooie prijzen via onze nieuwsbrief.

De meest gelezen
artikelen

Welk krediet
kiezen?

Wens je een project te realiseren? Wil je jezelf een plezier doen?
Onverwachte uitgaven? Ontdek in 3 klikken onze kredieten aangepast aan je budget.

Vind mijn krediet

Enkele tips

Alles wat je altijd al wilde weten over krediet zonder het te vragen.

  • Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • Registreren

  • Nee bedankt