Hoe je budget goed beheren?

Je budget goed beheren

Een goed budgetbeheer is essentieel: daarmee krijg je een duidelijk zicht op je huidige financiële situatie, kun je de toekomstige uitgaven voorzien en onaangename verrassingen op het einde van de maand vermijden … Budgetbeheer is niet zo moeilijk, maar het vraagt wel een zekere regelmaat.

Je maandelijks budget beheren

Het basisprincipe van een evenwichtig budget bestaat erin te weten hoeveel je maandelijkse inkomsten en je vaste kosten bedragen: huur, facturen (elektriciteit, gas, water, telefoon, schoolmaaltijden van de kinderen, maandelijkse kredietaflossingen, domiciliëringen, belastingen, …) die elke maand terugkomen. Als je die vaste kosten van je inkomsten aftrekt, ken je het bedrag dat beschikbaar is voor de andere uitgaven van de maand.

Vervolgens kan je je budget verder uitwerken door de rest te voorzien in functie van de huishoudbehoeften: je voorziet bijvoorbeeld een bepaald bedrag voor de boodschappen, een ander bedrag voor de verplaatsingen (benzine bijvoorbeeld), en nog een ander bedrag om te sparen. Wanneer al je behoeften opgelijst zijn, kan je het resterende bedrag besteden aan vrije tijd, winkelen en andere leuke dingen in het dagelijkse leven.

In de praktijk is het soms moeilijk om elke uitgave op regelmatige basis in de juiste categorie te noteren om zo nauwkeurig te kunnen bepalen hoeveel je overhoudt op het einde van de maand. Denk eraan om ook de juistheid van dit budget te controleren met behulp van de rekeningafschriften die je elke maand krijgt: zo kan je verifiëren of de bedragen van je aankopen correct van je rekening zijn gegaan (houd de betaalbewijzen goed bij).

Schrijf je in op de Cofidis-nieuwsbrief

Je vindt er:

 • Tips en ideeën die je dagelijkse leven gemakkelijker maken
 • Interessante artikels over de brede wereld van het krediet
 • Leuke wedstrijden waarmee je unieke prijzen kan winnen

Nieuwsbrief Cofidis

Hulpmiddelen voor budgetbeheer

Voor een goed budgetbeheer moet je een zekere stiptheid aan de dag leggen. Het is belangrijk om nauwkeurig de staat van je financiën te kennen om te weten wat je je al dan niet kan permitteren. Er bestaan bepaalde hulpmiddelen om die taak te vergemakkelijken. Voor sommige mensen is een eenvoudig schriftje voldoende om hun inkomsten, maandelijkse kosten (huur, terugbetaling van de lening, facturen, …) en dagelijkse uitgaven in te noteren: ze weten dus hoeveel er nog overblijft op het einde van de maand. Anderen volgen met behulp van een rekenblad op de computer hun uitgaven op.

Samenvatting

Door een nauwkeurig en regelmatig beheer van je budget vermijd je onaangename verrassingen op het einde van de maand. Om je te helpen bij dit dagelijkse beheer bestaan er praktische hulpmiddelen, zoals een gratis mobiele toepassing voor budgetbeheer. Met deze app kan je je budget gemakkelijker beheren en je financiële situatie raadplegen wanneer dat nodig is.

Niejes en goede
plannen

Via onze nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de nieuwigheden bij Cofidis, kan je deelnemen aan wedstrijden en ontvang je nuttige tips.

De meest gelezen
artikelen

 • Beheer je krediet zelf 24/7

  Met je klantenzone beschik je over alle mogelijkheden om je krediet te beheren en zelf verrichtingen uit te voeren, via het internet of onze app.

  Meer weten

 • Cofidis-app

  Met de app van Cofidis heb je 24/7 toegang tot je klantenzone op je smartphone. Zo kan je eenvoudig je krediet opvolgen en zelf de belangrijkste verrichtingen uitvoeren.

  Meer weten

 • Wat is een kredietkaart?

  Met een kredietkaart kan je zowel geld afhalen als aankopen verrichten. Je geniet meteen van je aankoop maar het geld gaat niet direct van je rekening. Je betaalt later terug.

  Meer weten

 • Wat is een consumentenkrediet?

  Een consumentenkrediet is een krediet of lening waarmee je alles kan aankopen wat geen vastgoed is. Cofidis biedt drie consumentenkredieten aan: een lening op afbetaling, een geldreserve en de hergroepering van kredieten.

  Meer weten

 • Wat is een kredietgroepering?

  Cofidis kan je lopende kredieten overnemen en bundelen in één lening tot € 100.000. Zo creëer je extra financiële ademruimte en komt je budget weer in evenwicht.

  Meer weten

Welk krediet
kiezen?

Wens je een project te realiseren? Wil je jezelf een plezier doen?
Onverwachte uitgaven? Ontdek in 3 klikken onze kredieten aangepast aan je budget.

Vind mijn krediet

Enkele tips

Alles wat je altijd al wilde weten over krediet zonder het te vragen.