Hoe je budget goed beheren?

Je budget goed beheren

Een goed budgetbeheer is essentieel: daarmee krijg je een duidelijk zicht op je huidige financiële situatie, kun je de toekomstige uitgaven voorzien en onaangename verrassingen op het einde van de maand vermijden … Budgetbeheer is niet zo moeilijk, maar het vraagt wel een zekere regelmaat.

Je maandelijks budget beheren

Het basisprincipe van een evenwichtig budget bestaat erin te weten hoeveel je maandelijkse inkomsten en je vaste kosten bedragen: huur, facturen (elektriciteit, gas, water, telefoon, schoolmaaltijden van de kinderen, maandelijkse kredietaflossingen, domiciliëringen, belastingen, …) die elke maand terugkomen. Als je die vaste kosten van je inkomsten aftrekt, ken je het bedrag dat beschikbaar is voor de andere uitgaven van de maand.

Vervolgens kan je je budget verder uitwerken door de rest te voorzien in functie van de huishoudbehoeften: je voorziet bijvoorbeeld een bepaald bedrag voor de boodschappen, een ander bedrag voor de verplaatsingen (benzine bijvoorbeeld), en nog een ander bedrag om te sparen. Wanneer al je behoeften opgelijst zijn, kan je het resterende bedrag besteden aan vrije tijd, winkelen en andere leuke dingen in het dagelijkse leven.

In de praktijk is het soms moeilijk om elke uitgave op regelmatige basis in de juiste categorie te noteren om zo nauwkeurig te kunnen bepalen hoeveel je overhoudt op het einde van de maand. Denk eraan om ook de juistheid van dit budget te controleren met behulp van de rekeningafschriften die je elke maand krijgt: zo kan je verifiëren of de bedragen van je aankopen correct van je rekening zijn gegaan (houd de betaalbewijzen goed bij).

Schrijf je in op de Cofidis-nieuwsbrief

Je vindt er:

  • Tips en ideeën die je dagelijkse leven gemakkelijker maken
  • Interessante artikels over de brede wereld van het krediet
  • Leuke wedstrijden waarmee je unieke prijzen kan winnen

Nieuwsbrief Cofidis

Hulpmiddelen voor budgetbeheer

Voor een goed budgetbeheer moet je een zekere stiptheid aan de dag leggen. Het is belangrijk om nauwkeurig de staat van je financiën te kennen om te weten wat je je al dan niet kan permitteren. Er bestaan bepaalde hulpmiddelen om die taak te vergemakkelijken. Voor sommige mensen is een eenvoudig schriftje voldoende om hun inkomsten, maandelijkse kosten (huur, terugbetaling van de lening, facturen, …) en dagelijkse uitgaven in te noteren: ze weten dus hoeveel er nog overblijft op het einde van de maand. Anderen volgen met behulp van een rekenblad op de computer hun uitgaven op.

Samenvatting

Door een nauwkeurig en regelmatig beheer van je budget vermijd je onaangename verrassingen op het einde van de maand. Om je te helpen bij dit dagelijkse beheer bestaan er praktische hulpmiddelen, zoals een gratis mobiele toepassing voor budgetbeheer. Met deze app kan je je budget gemakkelijker beheren en je financiële situatie raadplegen wanneer dat nodig is.

Schrijf je in voor
onze nieuwsbrief

Profiteer van interessante aanbiedingen en win mooie prijzen via onze nieuwsbrief.

De meest gelezen
artikelen

Welk krediet
kiezen?

Wens je een project te realiseren? Wil je jezelf een plezier doen?
Onverwachte uitgaven? Ontdek in 3 klikken onze kredieten aangepast aan je budget.

Vind mijn krediet

Enkele tips

Alles wat je altijd al wilde weten over krediet zonder het te vragen.