Je verhuis als koppel
organiseren

Ga je voor het eerst samenwonen? Heb je je eerste appartement met z’n tweetjes gekocht of gehuurd en bereid je je verhuis voor zodat jullie leven samen van start kan gaan? Bij Cofidis begeleiden we je bij al je projecten, met raad en oplossingen op maat. Ontdek onze minigids voor een leven met z’n tweetjes in België.

Eerste appartement samen als koppel: zijn jullie er klaar voor?

Het leven met z’n tweetjes is niet hetzelfde als gewoon samen een woning delen. Wanneer je ervoor kiest om samen te gaan wonen, neem je een belangrijke beslissing die je dagelijkse leven als geliefden op z’n kop kan zetten. Als koppel gaan samenwonen is een eerste vorm van verbintenis en daarom geen onbelangrijke beslissing.

Verhuizen om je te settelen is een stap waarover je best goed nagedacht hebt. Sommige vragen kunnen helpen om te weten te komen of je beiden klaar bent voor deze stap:

  • Kennen en aanvaarden jullie elkaars (goede en slechte) gewoontes?
  • Voelen jullie je voldoende op jullie gemak om intieme momenten (dezelfde wc delen, samen wakker worden, elkaar zien als je ziek bent) te delen?
  • Zijn jullie bereid om de ander ruimte te geven in jullie dagelijkse leven (keuze van de decoratie, tv-programma’s, maaltijden...)?

Als je als koppel al grotendeels je dagelijkse leven deelde, bijna altijd samen was bij de één of bij de ander thuis of als je al samen op vakantie geweest bent zonder jullie boekhouding in vraag te stellen, dan ben je er waarschijnlijk klaar voor om definitief te gaan samenwonen.

Schrijf je in op de Cofidis-nieuwsbrief

Je vindt er:

  • Tips en ideeën die je dagelijkse leven gemakkelijker maken
  • Interessante artikels over de brede wereld van het krediet
  • Leuke wedstrijden waarmee je unieke prijzen kan winnen

Nieuwsbrief Cofidis

Goed je eerste keer settelen als koppel voorbereiden

Als je als koppel gaat samenwonen, dan moet je je allebei aanpassen en ben je minder onafhankelijk dan toen je nog alleen woonde. Maar samenwonen als koppel is ook flexibeler en minder gebonden aan regels dan wanneer je een woning gewoon deelt met anderen.

In dat laatste geval heeft ieder gewoonlijk zijn eigen kamer waar hij/zij naar eigen goeddunken uiting kan geven aan zijn/haar smaken, bevliegingen en lichtzinnigheid. Als koppel deel je echter elke kamer van de woning, met de nodige toegevingen en onderhandelingen tot gevolg...

Wanneer twee mensen gaan samenwonen, kunnen ze niet zomaar allebei al hun meubels en toestellen meenemen. Anders lopen ze het risico dat ze allerlei zaken dubbel hebben. Als koppel gaan samenwonen en je verhuis goed voorbereiden betekent dus ook een bepaald aantal keuzes voorbereiden en over sommige zaken een consensus vinden: jouw comfortabele zitbank of zijn/haar vreselijke, oranje zetel? Jouw vintage televisietoestel of zijn/haar flatscreen? Jouw grote koelkast of zijn/haar praktische koelkast met ingebouwde diepvries?

Als je echter allebei voorheen op kot zat of een woning met anderen deelde, dan zal je misschien juist meubels en elektrische toestellen moeten kopen. Bij Cofidis vind je makkelijke en flexibele financieringsoplossingen, zodat je je in de beste omstandigheden kunt settelen.

Tot slot moet je, als je als koppel gaat samenwonen, het ook eens worden over een gemeenschappelijk budget, op basis van ieders inkomsten. Hoewel we je alle geluk toewensen, kan het leven soms verrassingen in petto hebben: financiële onafhankelijkheid is de garantie voor je vrijheid.

Als koppel gaan samenwonen in België: wat is het wettelijk kader?

In België maakt men een onderscheid tussen drie manieren van samenwonen, of je nu in een huur- of een koophuis woont: ongehuwd samenwonen, wettelijk samenwonen en het huwelijk.

Zonder een formele stap van jullie kant worden jullie beschouwd als ongehuwd (of feitelijk) samenwonenden. Dat betekent dat je geen rechten of plichten ten opzichte van elkaar hebt als je uit elkaar gaat of als één van jullie komt te overlijden. Ieder blijft eigenaar van zijn/haar bezittingen en verantwoordelijk voor zijn/haar uitgaven. Als je met veel ruzie uit elkaar gaat, dan kan deze situatie schade berokkenen aan één van beide partijen.

Wettelijk samenwonen vormt op dat vlak voor koppels een alternatief voor het huwelijk: het zorgt voor een bepaalde juridische bescherming van beide partijen en je hebt de mogelijkheid om een samenlevingscontract vast te leggen bij de notaris. In dat contract wordt, in voorkomend geval, de verdeling van de uitgaven binnen het koppel en de verdeling van de goederen als je als koppel uit elkaar zou gaan bepaald.

Wil je werken uitvoeren in jullie eerste, gemeenschappelijke appartement? Ga je samenwonen en wil je meubels, elektrische toestellen of hightech kopen? Doe je een beroep op professionele verhuizers voor je eerste verhuis samen als koppel?

Bij Cofidis staan we aan jouw kant en helpen we om in alle rust deze nieuwe stap in jullie leven te zetten. Ontdek al onze oplossingen voor een persoonlijke lening met z’n tweetjes.

Ontdek ze hier

Gepubliceerd in Januari 2022 - Delen via :

Schrijf je in voor
onze nieuwsbrief

Profiteer van interessante aanbiedingen en win mooie prijzen via onze nieuwsbrief.

De meest gelezen
artikelen

Welk krediet
kiezen?

Wens je een project te realiseren? Wil je jezelf een plezier doen?
Onverwachte uitgaven? Ontdek in 3 klikken onze kredieten aangepast aan je budget.

Vind mijn krediet

Enkele tips

Alles wat je altijd al wilde weten over krediet zonder het te vragen.

  • Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • Registreren

  • Nee bedankt