Wat is een revolving of doorlopend krediet?

Wat is een revolving of doorlopend krediet?

Een revolving krediet, ook gekend als een herbruikbaar of doorlopend krediet, is een geldreserve die je kan gebruiken voor wat je maar wil. Je betaalt terug op jouw tempo en in functie van je uitgaven. De reserve wordt terug aangevuld naarmate je terugbetaalt en is dus steeds herbruikbaar zolang je de kredietlimiet niet bereikt hebt.

Wat zijn de voordelen van een geldreserve?

Wanneer je geconfronteerd wordt met onvoorziene kosten of je wil jezelf eens een plezier doen, dan kan je gebruikmaken van een geldreserve en hoef je je spaargeld niet aan te spreken.

Je gebruikt je geldreserve wanneer je dat zelf wil, zonder enige verplichting. Maak je er geen gebruik van, dan kost deze je ook niets. Je betaalt enkel interesten op het deel van de reserve dat je uitgegeven hebt. Bovendien hoef je op geen enkel moment aan te tonen waarvoor je het geld gebruikt en hoef je niet van bank te veranderen.

Ontdek alle voordelen van een geldreserve

Hoe werkt het?

Je krijgt een geldbedrag ter beschikking waaraan mogelijk een kredietkaart gekoppeld is. Dat bedrag kan je gebruiken wanneer en waarvoor je maar wil, ofwel in één keer ofwel via meerdere, kleinere uitgaven.

Elke maand betaal je ofwel een vast bedrag terug ofwel een percentage van het verschuldigde bedrag. Van zodra je een deel hebt terugbetaalt, kan je dat de maand erna terug opnemen.

Een voorbeeld:

Indien je gekozen hebt voor een geldreserve van € 2.500, dan ben je vrij om die som volledig of gedeeltelijk te gebruiken. Wanneer je € 1.000 van je reserve gebruikt hebt, dan betaal je via maandelijkse aflossingen die € 1.000 inclusief interesten terug. Daarna heb je nog € 1.500 ter beschikking. Van zodra je een deel terugbetaald hebt, bijvoorbeeld € 200, dan bedraagt je verschuldigd bedrag nog € 800 en beschik je over € 1.700 die je vrij kan spenderen.

Schrijf je in op de Cofidis-nieuwsbrief

Je vindt er:

  • Tips en ideeën die je dagelijkse leven gemakkelijker maken
  • Interessante artikels over de brede wereld van het krediet
  • Leuke wedstrijden waarmee je unieke prijzen kan winnen

Nieuwsbrief Cofidis

Hoe een herbruikbaar krediet aanvragen?

Je hebt de keuze tussen twee mogelijkheden bij Cofidis: een klassieke geldreserve of de Mastercard® by Cofidis. Het belangrijkste verschil zit hem in de manier van terugbetalen. Bij een geldreserve betaal je elke maand een vast bedrag terug, daar waar je bij de kredietkaart Mastercard® een percentage van het verschuldigde bedrag terugbetaalt.

Simuleer je aanvraag online en ontvang meteen een principieel antwoord. Ben je al klant, dan kan je ook je aanvraag indienen via je persoonlijke klantenzone indien je dat wenst.

Ook onze consulenten helpen je graag verder via chat op cofidis.be of op 078/050 191 (kostprijs van een nationaal gesprek), van maandag tot vrijdag tussen 8 en 20 uur en op zaterdag tussen 9 en 17 uur.

Wanneer stopt mijn krediet?

Een revolving krediet blijft steeds doorlopen en is van onbepaalde duur. Er is geen einddatum, maar je kan dit wel stopzetten als je dat wil.

Wat is de nulstellingsverplichting?

Om een te grote schuldenlast te voorkomen, voorziet de wet op het consumentenkrediet een nulstellingstermijn. De nulstelling is een wettelijke verplichting die bepaalt dat je je krediet voor een wettelijk bepaalde datum, de nulstellingsdatum, volledig moet terugbetalen. Heb je dat gedaan, dan kan je nadien je krediet gewoon voortgebruiken. Er wordt een nieuwe nulstellingsdatum berekend van zodra je je krediet opnieuw gebruikt nadat je je krediet op nul hebt gezet.

De nulstellingstermijn mag niet langer zijn dan vijf jaar voor kredietopeningen van minder dan of gelijk aan € 5.000 en 96 maanden voor kredietopeningen van meer dan € 5.000.

Kan ik voldoen aan de nulstelling voor de nulstellingsdatum?

Ja, dat kan. Je kan je krediet op nul zetten wanneer je maar wil.

Je vindt het rekeningnummer voor de overschrijving op je rekeninguittreksel of in je persoonlijke klantenzone, net als het verschuldigde bedrag en de referentie die je daarvoor moet gebruiken. Er worden geen extra kosten aangerekend indien je vooraf wil terugbetalen. Bekijk hieronder ons filmpje voor meer uitleg.

Vraag jouw geldreserve online aan

Samengevat

Met een revolving krediet beschik je over een geldbedrag dat je kan gebruiken wanneer en waarvoor je maar wil. Het is een gebruiksvriendelijk krediet dat gelinkt is aan een geldreserve die zichzelf weer aanvult en die je kan hergebruiken naarmate je terugbetaalt. Om een te grote schuldenlast te voorkomen, verplicht de wet je ertoe je volledige krediet voor een bepaalde datum terug te betalen: deze verplichting heet de nulstelling.

Schrijf je in voor
onze nieuwsbrief

Profiteer van interessante aanbiedingen en win mooie prijzen via onze nieuwsbrief.

De meest gelezen
artikelen

Welk krediet
kiezen?

Wens je een project te realiseren? Wil je jezelf een plezier doen?
Onverwachte uitgaven? Ontdek in 3 klikken onze kredieten aangepast aan je budget.

Vind mijn krediet

Enkele tips

Alles wat je altijd al wilde weten over krediet zonder het te vragen.