Verhuispremie:
wat en hoe?

Woon je in het Waals Gewest of het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en is je woning niet aangepast aan je behoeften of zelfs onbewoonbaar? Om mensen te helpen die zich in jouw situatie bevinden, bestaan er verhuispremies: de verhuis- en huurtoelagen (ADeL) in het Waals Gewest en de herhuisvestingstoelage in Brussel. Cofidis staat je bij en informeert je over de voorwaarden waaraan je moet voldoen om recht te hebben op deze toelagen.

Verhuispremies en herhuisvestingstoelagen: voor wie?

Als je een laag inkomen hebt, heb je misschien recht op een financiële tegemoetkoming voor je huur of op een installatiepremie. In het Waals Gewest, rond Brussel en in het Vlaams Gewest kan er een verhuispremie toegekend worden in twee specifieke gevallen:

 • Je verhuist van een overbevolkte of onbewoonbare woning naar een gezonde woning die aangepast is aan de grootte van je gezin.
 • Je verhuist van een woning die niet aangepast is aan je handicap naar een aangepaste woning.

Naast deze premie in deze twee specifieke gevallen bestaan er nog andere financiële tegemoetkomingen voor een verhuis, aankoop of renovatie van een woning in België: toelagen die eigen zijn aan de betrokken regio.

Huisvestingstoelagen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest bestaan er op vlak van huisvesting meerdere premies en financiële tegemoetkomingen, waarmee Belgen met een laag inkomen een onaangepaste woning kunnen verlaten, huur kunnen betalen, een woning kunnen renoveren of de energieprestaties van een woning kunnen verbeteren.

Herhuisvestingstoelage

Deze toelage houdt een verhuispremie en een huurtoelage in. Het gaat om een financiële tegemoetkoming voor huurders die moeten verhuizen omdat hun woning onbewoonbaar is of omdat de woning niet aangepast is aan hun handicap en aan hun verlies van zelfredzaamheid. De tegemoetkoming geldt ook voor daklozen die gehuisvest worden.

Huurtoelagen

Huurtoelagen worden toegekend aan kandidaat-huurders in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest die ingeschreven staan op de lijsten van de sociale huisvesting en voor huurders van gemeentelijke woningen en OCMW-woningen. Ze zijn begrensd en worden toegekend op basis van inkomenscriteria.

Schrijf je in op de Cofidis-nieuwsbrief

Je vindt er:

 • Tips en ideeën die je dagelijkse leven gemakkelijker maken
 • Interessante artikels over de brede wereld van het krediet
 • Leuke wedstrijden waarmee je unieke prijzen kan winnen

Nieuwsbrief Cofidis

Renovatiepremies en premies voor werkzaamheden

Deze premies gelden in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest voor renovatiewerken, verfraaiingswerken van gevels of werkzaamheden ter verbetering van de energieprestaties van een woning. De premie voor de renovatie van het woonmilieu helpt op die manier eigenaars (al dan niet verhuurders) om hun woning gezonder, comfortabeler en veiliger te maken. De premie voor verfraaiingswerken van gevels is een financiële tegemoetkoming voor schoonmaakwerken, werkzaamheden inzake vochtbescherming en werkzaamheden voor de verwijdering van graffiti op gevels langs de straatkant.  De energiepremie, ten slotte, helpt eigenaars hun woning uit te rusten met verwarmingssystemen met de beste energieprestaties of gebruik te maken van milieuvriendelijke bouwmaterialen.

Woningkredieten en woonsubsidies in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Andere financiële tegemoetkomingen zijn bestemd voor woningen, waaronder financieringen aan een verlaagde rentevoet, zoals de groene lening in Brussel, de leningen van het huisvestingsfonds en de leningen van instellingen voor sociaal krediet. Tot slot zijn er de subsidies voor beschermd onroerend erfgoed en klein erfgoed voor de renovatie van beschermde goederen en opvallende decoratieve buitenelementen.

De verhuis- en huurtoelagen (ADeL) in het Waals Gewest

In Wallonië richten de verhuis- en huurtoelagen (ADeL) zich tot personen die zich in een van de volgende situaties bevinden:

 • Je verhuist van een overbevolkt of onbewoonbaar verklaarde woning naar een gezonde woning.
 • Je hebt een handicap of een kind met een handicap ten laste en verhuist van een onaangepaste woning naar een aangepaste woning.
 • Je was dakloos en gaat een gezonde woning huren.

Deze toelagen zijn onderworpen aan inkomenscriteria en hangen ook af van je situatie. De oude en de nieuwe woning moeten zelf ook aan specifieke criteria beantwoorden op vlak van oppervlakte, onbewoonbaarheid en bewoonbaarheid. De ADeL wordt toegekend op voorwaarde dat de begunstigde zich ertoe verbindt de woning niet onder te verhuren of over te bevolken en de controlebezoeken van de beambten van het Departement Wonen toe te staan.

De ADeL omvatten een verhuistoelage van 400 euro, verhoogd met 80 euro voor elk kind of voor elke volwassene met een handicap ten laste.

Verder houden de ADeL ook een huurtoelage in die het verschil in huur tussen beide woningen dekt, tot maximaal 100 euro per maand, verhoogd met 20 euro per kind of per persoon met een handicap ten laste.

Andere financiële tegemoetkomingen op vlak van huisvesting in Wallonië

Het Waals Gewest beschikt nog over andere financiële tegemoetkomingen en premies voor huisvesting en verhuizen:

 1. De wooncheque: Dit is een fiscaal voordeel voor hypothecaire leningen ter ondersteuning van de aankoop van een eerste woning.
 2. Woonpremies: Dit zijn financiële tegemoetkomingen voor werkzaamheden om een woning te renoveren en om de energetische prestaties ervan te verhogen.
 3. Aankooppremie: Dit is een forfaitaire financiële tegemoetkoming van 745 euro voor de aankoop van een nieuwbouwwoning of een bestaande woning in de openbare sector.
 4. Premie voor verbeteringswerken aan een woning: Deze financiële tegemoetkoming richt zich tot huishoudens, eigenaars en huurders, die in armoede leven.

Het financiert verbeteringswerken aan een woning, zoals de installatie of vervanging van een verwarming, de herstelling of vervanging van de dakbedekking, de versteviging van de structuur van de woning, de vervanging van het buitenschrijnwerk, de aansluiting op de netten of de isolatie.

Ook andere, bijkomende tegemoetkomingen in Wallonië en in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kunnen jou aangaan, afhankelijk van je situatie, zoals fiscale voordelen voor dakisolatie, tegemoetkomingen aan grote gezinnen en de Renopacks.

Als je niet in aanmerking komt voor bepaalde tegemoetkomingen of als je hulp nodig hebt voor je verhuis, vertrouw dan op de eenvoudige en flexibele financieringsoplossingen op maat van Cofidis.

Ontdek ze hier

Gepubliceerd in Januari 2022 - Delen via :

Schrijf je in voor
onze nieuwsbrief

Profiteer van interessante aanbiedingen en win mooie prijzen via onze nieuwsbrief.

De meest gelezen
artikelen

Welk krediet
kiezen?

Wens je een project te realiseren? Wil je jezelf een plezier doen?
Onverwachte uitgaven? Ontdek in 3 klikken onze kredieten aangepast aan je budget.

Vind mijn krediet

Enkele tips

Alles wat je altijd al wilde weten over krediet zonder het te vragen.

 • Schrijf je in op onze nieuwsbrief
 • Registreren

 • Nee bedankt