Alles te weten komen over verhuistermijnen
in België

Als je verhuist, moet je bepaalde wettelijke stappen zetten en het vervoer van je spullen goed op voorhand beginnen voor te bereiden. Zoiets regel je niet zomaar even zoals een uitstapje in het weekend! Om je verhuis goed en comfortabel te kunnen voorbereiden heb je gemiddeld vier maanden nodig, maar een kortere termijn kan natuurlijk ook als je een kleinere woning hebt of als je zelf je verhuis doet, zonder de hulp van professionele verhuizers.

Hoeveel tijd incalculeren om alles in te pakken?

Het is niet aangenaam om tussen de kartonnen dozen te moeten wonen, maar je moet je spullen toch ruim op tijd voor je verhuis beginnen in te pakken: op D-day heb je geen tijd meer om kartonnen dozen in te laden of om meubels te demonteren. Alles moet klaar staan om meegenomen te kunnen worden.

Onthoud ook dat het hoe dan ook onmogelijk is om alles in te pakken en efficiënt te beschermen in slechts enkele dagen tijd. Voor een studio of een klein appartement met één slaapkamer raden we je aan ten laatste, drie weken voor je verhuis starten. Voor een groot gezinsappartement of een huis moet je minstens drie maanden op voorhand beginnen.

Pak eerst de spullen in die je niet dagelijks nodig hebt, zoek alle spullen uit in je opslagruimtes (garage, zolder) en demonteer alvast de opbergkasten die op die manier al leeggemaakt zijn. Laat de laatste dagen enkel die spullen over die je absoluut tot het laatste moment nodig hebt.

Om je tijdens deze voorbereidingsfase iets meer op je gemak te voelen, kan je eventueel een opslagruimte huren. Talrijke websites bieden in België opslagruimtes aan die permanent toegankelijk zijn, ideaal voor een verhuis. Reserveer een opslagruimte zodra je weet wanneer je gaat verhuizen, ofwel idealiter vanaf vier maanden voor je vertrek, en profiteer van een opslagruimte voor je persoonlijke bezittingen gedurende de hele inpak- en opruimperiode.

Schrijf je in op de Cofidis-nieuwsbrief

Je vindt er:

  • Tips en ideeën die je dagelijkse leven gemakkelijker maken
  • Interessante artikels over de brede wereld van het krediet
  • Leuke wedstrijden waarmee je unieke prijzen kan winnen

Nieuwsbrief Cofidis

Wanneer professionele verhuizers vastleggen?

Verhuisbedrijven zijn meestal beschikbaar als je ten laatste één maand op voorhand in kalme periodes (voor een verhuis tijdens de week en tijdens de winter), en tot ten laatste twee maanden op voorhand in drukke periodes reserveert: mei, juni, zomer en weekends.

Je contacteert best een verhuisbedrijf zodra je je verhuisdatum kent, zodat je een offerte kan aanvragen en enkele dagen later de datum kan vastleggen. Hoe vroeger je verhuisbedrijven contacteert, hoe meer offertes je kan aanvragen en vergelijken, hoe meer tijd je hebt om de beste verhuisformule uit te kiezen en hoe groter de kans is dat je kan verhuizen op exact die datums die jou het beste uitkomen.

Sommige verhuisbedrijven bieden formules aan waarin de kartonnen dozen en het verhuismateriaal inbegrepen zijn: daarom is het comfortabeler om het contract 3 tot 4 maanden voor je verhuis te tekenen.

Als je ervoor kiest om enkel een voertuig met of zonder chauffeur of een verhuislift met bediener te huren, onderschat dan niet de termijn die soms nodig is om het voertuig met de juiste afmetingen te reserveren. Er is bijvoorbeeld veel vraag naar weekends: voertuigen zijn dan heel vaak niet beschikbaar voor verhuur op zaterdagen, omdat ze zowel voor een verhuis als voor de aankoop van materiaal en meubels gereserveerd worden. Voorzie ook daar een marge van twee maanden om er zeker van te zijn dat je een voertuig kan kiezen dat de perfecte afmetingen heeft. Door op voorhand te reserveren kan je ook profiteren van betere tarieven.

Hoeveel tijd heb je nodig voor de administratieve stappen?

Voor elke adreswijziging binnen België of naar het buitenland zijn er bepaalde administratieve stappen die je soms enkele weken tot maanden op voorhand moet zetten.

Dat is bijvoorbeeld het geval voor de opzeg van een huurappartement, die drie maanden op voorhand aan de eigenaar meegedeeld moet worden.

Je energiecontracten kan je daarentegen wel slechts enkele dagen op voorhand opzeggen.

Je moet je adres ten laatste acht dagen na je verhuis bij de dienst Burgerzaken van je nieuwe gemeente laten wijzigen. Als je echter naar het buitenland verhuist, dan moet je je verhuis ten laatste een dag voor je vertrek aan de gemeente die je verlaat melden.

Heb je eenmalig financiële ondersteuning nodig om een verhuisbedrijf te kunnen inschakelen of om je toekomstige appartement in te richten? Bij Cofidis hebben we speciaal voor jou snelle oplossingen op maat met eenvoudige en flexibele persoonlijke leningen.

Ontdek ze hier

Gepubliceerd in Januari 2022 - Delen via :

Schrijf je in voor
onze nieuwsbrief

Profiteer van interessante aanbiedingen en win mooie prijzen via onze nieuwsbrief.

De meest gelezen
artikelen

Welk krediet
kiezen?

Wens je een project te realiseren? Wil je jezelf een plezier doen?
Onverwachte uitgaven? Ontdek in 3 klikken onze kredieten aangepast aan je budget.

Vind mijn krediet

Enkele tips

Alles wat je altijd al wilde weten over krediet zonder het te vragen.

  • Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • Registreren

  • Nee bedankt