Een diepvries verhuizen:
advies en tips

Je kartonnen dozen zijn bijna ingepakt en de verhuisdag komt met rasse schreden dichterbij. Eén van de zwaardere toestellen in je keuken begint je misschien zorgen te baren: hoe verhuis je op een veilige manier je diepvries en welke voorzorgsmaatregelen moet je nemen om je diepvries in je nieuwe woning te installeren?

Je diepvries voorbereiden op de verhuis

Verhuis je binnen enkele dagen en zit je diepvries nog goed vol? Meestal kan je een gevulde diepvries niet vervoeren, omdat dan de koudeketen doorbroken kan worden. Je moet het toestel daarom op voorhand leegmaken, door bijvoorbeeld een deel van je ingevroren voedingsmiddelen op te eten en de rest bij vrienden te stockeren. Je zou ook je ingevroren voedsel in een compressorkoelbox kunnen vervoeren.

Daarna kan je dan de diepvries eerst uitschakelen en dan ontdooien. Het ijs uit je diepvries verwijderen kan op verschillende manieren: als de ijslaag dun is, kan je die gewoon laten ontdooien door de deur van het toestel open te zetten. Voor een sneller resultaat kan je een spons gebruiken die je eerst even in warm water ondergedompeld hebt of de ijskrabber die meestal bij het toestel meegeleverd werd. Gebruik in geen geval een stalen voorwerp: zo vermijd je de kans op schade aan de binnenwand van je toestel.

Maak na het ontdooien je diepvries helemaal schoon, zodat je hem meteen kan gebruiken wanneer je in de nieuwe woning intrekt. Gebruik daarvoor water en afwasmiddel, en geef extra aandacht aan de afdichtingen.

Schrijf je in op de Cofidis-nieuwsbrief

Je vindt er:

  • Tips en ideeën die je dagelijkse leven gemakkelijker maken
  • Interessante artikels over de brede wereld van het krediet
  • Leuke wedstrijden waarmee je unieke prijzen kan winnen

Nieuwsbrief Cofidis

Je diepvries voorbereiden op het vervoer met de verhuiswagen

Soms kan de diepvries gevuld vervoerd worden, maar dat geldt enkel voor diepvrieskisten en als de verhuisrit kort is. Zet het toestel in de super-freezemodus gedurende minstens 12 uur, zodat de temperatuur zo laag mogelijk is. Net zoals tijdens een stroomstoring blijft de diepvries dan koud gedurende meerdere uren. Hoe meer hij gevuld is, hoe langer hij koud blijft.

Om je diepvries veilig te vervoeren met een verhuiswagen haal je best alle losse elementen (platen, lades) eruit of zet je ze vast. Zet ook de deur van het toestel vast, zodat die niet open kan gaan tijdens het tillen of vervoeren. Met een spanband of tape kan je alles vastzetten. Als je de diepvries voor langere tijd stockeert, zorg er dan voor dat er een beetje lucht in het toestel kan, zodat er geen slechte geuren of schimmel ontstaat.

De diepvries veilig verplaatsen

Net als een koelkast moet een diepvries rechtopstaand vervoerd worden. Je loopt bepaalde risico’s als je het toestel te erg kantelt, omdraait of liggend vervoert: enerzijds kan de motorolie het koelcircuit beschadigen, anderzijds kunnen de compressors niet tegen trillingen in horizontale ligging.

Gebruik voor het rechtopstaande vervoer van je diepvries en om schokken zoveel mogelijk te vermijden bij voorkeur een steekwagen of een plateauwagen. Verplaats het toestel met minstens twee personen, zodat je hem goed kan vasthouden en niet het risico loopt dat hij omvalt. Als er een trap is, voorzie dan minstens drie personen om het toestel te verplaatsen.

De diepvries beschermen tijdens het vervoer

Eens de diepvries rechtopstaand in de verhuiswagen geïnstalleerd is, moet hij stevig vastgezet en vastgemaakt worden om te vermijden dat hij tijdens het vervoer omvalt. Er bestaan speciale spanbanden en touwen om je meubels en elektrische toestellen tijdens het vervoer goed vast te zetten.

Met dekens bescherm je de buitenbekleding van de diepvries tegen eventuele schokken of krassen.

Tip: als je de plateauwagen niet meer nodig hebt tijdens de verhuis, dan kan je de diepvries erop laten staan tijdens het vervoer met de verhuiswagen. Dat maakt het uitladen van het toestel achteraf een stuk makkelijker.

De diepvries installeren in de nieuwe woning

Schakel de diepvries niet meteen weer in als je in de nieuwe woning aankomt. Ook al heb je het toestel niet liggend vervoerd, toch is het belangrijk om nog tot enkele uren na het vervoer te wachten.

Installeer het toestel op zijn definitieve plek en wacht 3 tot 6 uur alvorens hem opnieuw in te schakelen. Onthoud ook dat het enkele uren duurt vooraleer het toestel zijn gebruikstemperatuur bereikt heeft. Stop je diepvriesproducten dus niet onmiddellijk weer in de diepvries!

Als je een beroep doet op professionele verhuizers, vergeet dan niet om de diepvries mee te tellen bij de lijst van te verhuizen spullen. Een diepvries neemt in de verhuiswagen namelijk, afhankelijk van de grootte, 1 tot 2 m3 in.

Ontdek de financieringsoplossingen van Cofidis voor je verhuis binnen België en laat op die manier het moeilijke vervoer, zoals dat van een diepvries, over een professionals!

Ontdek ze hier

Gepubliceerd in Januari 2022 - Delen via :

Schrijf je in voor
onze nieuwsbrief

Profiteer van interessante aanbiedingen en win mooie prijzen via onze nieuwsbrief.

De meest gelezen
artikelen

Welk krediet
kiezen?

Wens je een project te realiseren? Wil je jezelf een plezier doen?
Onverwachte uitgaven? Ontdek in 3 klikken onze kredieten aangepast aan je budget.

Vind mijn krediet

Enkele tips

Alles wat je altijd al wilde weten over krediet zonder het te vragen.

  • Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • Registreren

  • Nee bedankt