Hoe minder uitgeven

Geld opzijzetten is een gezonde reflex die we ons allemaal eigen zouden moeten maken. Het maakt niet uit of je het doet voor een verre reis, klussen in huis, een mogelijke tegenslag of gewoon een gerust gevoel: je hoeft echt niet veel te verdienen om wat te sparen! Met een paar eenvoudige tips & tricks bouw je zonder veel stress een kleine reserve op. Let op, deze lijst is niet volledig!

Aan de slag!

 1. Stel doelen
 2. Sparen, allemaal goed en wel, maar waarvoor? Als je weet dat je naar de zon vertrekt zodra je de som bijeen hebt gespaard, wordt het een stuk makkelijker!

  Uiteraard kan je voor allerlei dingen sparen, zelfs voor een vangnet. Jij bepaalt zelf welke som je maandelijks aan de kant zet voor je doel. Als je ook nog een planning opstelt, vermijd je onnodige frustratie.

 3. Stel aankopen uit
 4. Ga niet compulsief kopen, maar geef jezelf de tijd om goed na te denken. De nacht brengt raad: na een nachtje slapen blijkt die aankoop dan toch niet zo nodig als je eerst dacht. Geef jezelf voor een grotere aankoop wat meer tijd dan voor iets leuks. Voor heel grote aankopen raden we dertig dagen bedenktijd aan.

  Heb je beslist dat de aankoop dan toch overbodig was, dan krijg je het gevoel dat je geld hebt uitgespaard: dubbele winst!

 5. Probeer eens een ‘zero spend month’
 6. Iedereen heeft het erover! Leg een termijn vast (een maand bijvoorbeeld) waarin je niets uitgeeft dat je niet echt nodig hebt. Dat geldt natuurlijk niet voor je huur en je eten. Je ziet met eigen ogen hoe leuk sparen kan zijn.

Schrijf je in op de Cofidis-nieuwsbrief

Je vindt er:

 • Tips en ideeën die je dagelijkse leven gemakkelijker maken
 • Interessante artikels over de brede wereld van het krediet
 • Leuke wedstrijden waarmee je unieke prijzen kan winnen

Nieuwsbrief Cofidis

Denk digitaal

 1. Ga voor automatische overschrijvingen
 2. Elke maand automatisch geld opzijzetten is de garantie dat je het niet uitgeeft aan andere verleidingen. Als je één keer bezwijkt, gebeurt het vaak opnieuw. Bovendien brengen spaarrekeningen geld op.

 3. Download een app
 4. Er zijn tegenwoordig heel wat efficiënte apps waarmee je je uitgaven onder controle kan houden, waardoor je met behulp van je mobiele telefoon beter kan sparen.

 5. Wissel van bankrekening
 6. Bankkantoren hebben we vandaag niet meer nodig. Waarom kies je niet voor een van de vele online banken die vaak een gratis of erg goedkope rekening aanbieden?

Voeding, een grote hap uit je budget

 1. Plan je maaltijden
 2. Maak een weekplanning op en ga één keer naar de supermarkt. Zo kies je niet voor afhaalmaaltijden uit gebrek aan inspiratie. Bovendien bespaar je ook geld en win je tijd doordat je niet elke dag boodschappen hoeft te gaan doen.

 3. Stel een boodschappenlijstje op
 4. Als je met een lege maag gaat winkelen, koop je vaak dingen die je niet nodig hebt. Maak een lijstje op en hou je daaraan. Zo ga je niet telkens naar huis met die nieuwe ontbijtgranen en laat je dat lekkere chocoladetaartje staan, dat naar je lonkt en waarvan je nu al spijt hebt dat je het in je karretje hebt gelegd.

 5. Neem je lunch mee
 6. Elke middag in het bedrijfsrestaurant gaan lunchen, al is het maar een broodje, weegt door aan het eind van de maand. Waarom kook je ’s avonds niet wat meer en neem je de restjes mee naar het werk?

 7. Koop gezond, dat is goedkoper
 8. Drink water en koop onbewerkte producten: niet alleen een stuk gezonder voor jou, maar ook voor je budget. En stop die sigaretten ook maar weg! Dat is misschien wel de beste manier om te sparen.

Denk sober, denk groen

 1. Bekijk je verzekeringscontracten
 2. Is je contract niet het voordeligste? Heb je contracten lopen die je eigenlijk niet meer nodig hebt? Laat er een verzekeringsagent naar kijken. Geen onnodige uitgaven meer en een mooi spaarcentje aan het einde van de rit!

 3. Bekijk je energieverbruik
 4. Heb je alle peertjes vervangen door ledlampen? Die gaan langer mee en verbruiken minder energie. Vergeet ook niet de lichten uit te doen wanneer je de kamer verlaat.

  Zet ’s avonds of telkens wanneer je het huis verlaat de verdeelstekkers uit en trek de toestellen die je niet gebruikt uit het stopcontact. Aan het eind van het jaar maakt dat een groot verschil op je energierekening.

  Een douchekop is niet zomaar een douchekop. Er zijn er ook die minder water verbruiken. En je kunt natuurlijk ook wat minder lang douchen.

  Laat de wasmachine en de vaatwasser pas draaien wanneer ze vol zitten en kies voor een ‘eco’-programma.

  Eenvoudige dingetjes die je in je dagelijkse routine kan inbouwen en die niet alleen goed zijn voor het milieu, maar jou ook nog een mooi spaarcentje opleveren.

 5. Tweedehands en gerecycleerd, heb je daar al aan gedacht?
 6. Kleding, spullen … De tweedehandsmarkt is aan een opmars bezig. En ook hier kan je zaakjes doen!

  Na verloop van tijd verzamel je heel wat rommel. Verkoop wat je niet meer gebruikt. Zo maak je plaats en verdien je wat geld, wat kan je nog meer wensen? Er zijn websites waar je als particulier je spullen kan verkopen, maar je kan ook gewoon zelf een rommelmarkt organiseren.

  Cadeautjes geven is vandaag de dag niet meer synoniem voor nieuw en duur. Tweedehands is in en zelfgemaakt is helemaal hip!

  Vervang je versleten kleding niet door een nieuwe outfit, maar laat ze herstellen. Of doe het zelf, dat geeft je nog meer voldoening!

 7. En al die abonnementen?
 8. Weet je welke abonnementen je maandelijks met een doorlopende opdracht betaalt? En heb je die ook echt allemaal nodig? Kijk je nog kabeltelevisie? Afscheid nemen van je televisie is nu nog maar een kleine stap! Zo heb je mooi weer wat extra gespaard.

Cofidis heeft oplossingen voor je budgetbeheer, zodat jij met kennis van zaken kan sparen. Ontdek onze kredietoplossingen. Jouw droomreis ligt binnen handbereik.

Ontdek ze hier

Gepubliceerd in Juli 2022 - Delen via:

Schrijf je in voor
onze nieuwsbrief

Profiteer van interessante aanbiedingen en win mooie prijzen via onze nieuwsbrief.

De meest gelezen
artikelen

Welk krediet
kiezen?

Wens je een project te realiseren? Wil je jezelf een plezier doen?
Onverwachte uitgaven? Ontdek in 3 klikken onze kredieten aangepast aan je budget.

Vind mijn krediet

Enkele tips

Alles wat je altijd al wilde weten over krediet zonder het te vragen.

 • Schrijf je in op onze nieuwsbrief
 • Registreren

 • Nee bedankt