Je budget beheren:
een huis bouwen

Een huis bouwen is een levenswerk. Dan wil je geen elementen schrappen en daar later spijt van krijgen! En je wil al helemaal niet je financiën je droom in de weg laten zitten. Maar je moet realistisch zijn, dat wel. Gelukkig zijn er genoeg oplossingen om je uitgaven te optimaliseren. Waarom zou je daar dan geen gebruik van maken? Cofidis vertelt je hoe je zo voordelig mogelijk je eigen huis bouwt.

Maak je rekening

De kogel is door de kerk, jullie bouwen een huis! Maar voor je halsoverkop aan de procedures begint, bekijk je over welk budget je beschikt. Wat zijn je eigen middelen? Heb je al vastgoed dat je gaat verkopen? Wil je lenen en zo ja, hoeveel? Van welke fiscale voordelen kan je gebruikmaken? Zodra je dat allemaal hebt uitgezocht, kan je je project ‘eigen huis, zo voordelig mogelijk’ opstarten.

In tegenstelling tot wie een huis koopt, heb jij de komende jaren geen behoefte meer aan een verbouwbudget. Vergeet dat niet bij het opstellen van je budget.

Bekijk wat je nodig hebt

Hoe groot? Hoeveel kamers? Badkamers? Wat voor tuin? Sommige dingen heb je echt nodig en daar moet je ook op lange termijn rekening mee houden. Misschien heb je nu kleine kinderen die nog samen slapen, maar straks zijn ze tieners en hebben ze privacy nodig.

Schrijf je in op de Cofidis-nieuwsbrief

Je vindt er:

  • Tips en ideeën die je dagelijkse leven gemakkelijker maken
  • Interessante artikels over de brede wereld van het krediet
  • Leuke wedstrijden waarmee je unieke prijzen kan winnen

Nieuwsbrief Cofidis

Bekijk wat je graag wil

De bouwgrond

Waar wil je bouwen? De prijs van bouwgrond hangt af van de regio. Bouwen in Antwerpen is niet hetzelfde als bouwen in Poperinge! Om zo voordelig mogelijk een huis te bouwen, kies je voor een minder gegeerde regio.

Vergeet niet dat je net als bij de aankoop van een huis rekening moet houden met de registratierechten en de notariskosten.

Het huis

Wil je een enorme tuin of liever een klein perceeltje voor wat zicht op groen? Kamers met badkamer of één badkamer voor het hele huis? Een bureau voor ieder gezinslid? Een ultramoderne keuken? Eenvoudige of luxueuze afwerking? Denk hier goed over na. Jouw keuzes bepalen hoe voordelig je straks je huis bouwt.

Hoe bouw je je huis zo voordelig mogelijk?

Er zijn een aantal mogelijkheden om de kosten tot een minimum te beperken.

Bouw compact

Muren zijn het duurst. Een vierkant of rechthoekig huis mag dan het zoveelste in de rij zijn, maar het is wel de verstandigste keuze op financieel vlak. Minder materialen, minder werkuren, minder kosten.

Kies voor betaalbare materialen

Materialen zijn een grote kostenpost wanneer je een huis bouwt. Kiezen voor minder dure materialen spaart je heel wat geld uit. Zo is pvc voor raamwerk veel goedkoper dan aluminium.

Bouw met verdiepingen

Een gelijkvloers huis is veel duurder dan een huis met verdiepingen, omdat de bebouwde oppervlakte een stuk groter is. Elke vierkante meter grond doet de prijs van je huis aardig aantikken, niet alleen qua bouwgrond, maar ook op het vlak van grondwerken. Ook het dak en het gebint nemen een flinke hap uit je budget: hoe groter het huis, hoe groter het dak en dus ook hoe duurder het totaalplaatje.

Bouw een ‘slim’ huis

Een bioklimaathuis (dat zich aanpast aan de omgeving en rekening houdt met het klimaat) is niet duurder dan een ‘traditioneel’ huis, maar je ziet het verschil wel op je energierekening! Profiteer van de warmte in de zomer en kies voor kamers die uitkijken op het zuiden. Een noordgericht huis is minder voordelig. Je kan ook zonnepanelen installeren, waarvoor er afhankelijk van de periode en de regio vaak premies beschikbaar zijn. Vraag dit na!

Door een nieuw huis te bouwen, voldoe je in elk geval aan alle geldende energieregels. Zo steek je alweer flink wat geld op zak. Ook door ecologisch te denken, bouw je gegarandeerd voordeliger!

Steek zelf de handen uit de mouwen

Ben je handig? Dan kan je sommige dingen gewoon zelf doen. Zo spaar je heel wat geld uit!

Doe een beroep op professionals of doe het zelf

Het ontwerp

Klop aan bij een bouwpromotor met sleutel-op-de-deurwoningen. Je kiest met een gerust hart uit het aanbod en hoeft verder nergens aan te denken. Het ontwerp, maar ook de uitvoering van je droomhuis is in goede handen. De prijs, de levertermijn en de uitvoering liggen vast en als er geschillen zouden zijn, worden die voor jou afgehandeld.

Ga je in zee met een architect, dan krijg je het huis dat je in je hoofd had, maar blijf je toch met je voetjes op de grond. Met de plannen op zak bekijk je daarna hoe je aan de uitvoering kan beginnen.

De uitvoering

Hiervoor kan je terecht bij een bouwbedrijf dat jouw stulpje optrekt of steek je zelf de handen uit de mouwen. Het hangt er maar vanaf waar je zin in hebt en hoe goed je hierin bent. Voor bepaalde dingen kan je alsnog een beroep doen op een bedrijf of een gespecialiseerd vakman. Elke keuze die je maakt, heeft natuurlijk een impact op de kostprijs.

Kies je voor een bedrijf, ga dan te rade bij vrienden die deze weg al eerder hebben afgelegd. Vraag offertes en leg ze naast elkaar. Hoe gedetailleerder de offerte, hoe kleiner de kans op onaangename verrassingen wanneer de uiteindelijke factuur in de bus valt. Met meerdere offertes in de hand kan je ook onderhandelen.

Met wat goede wil, veel zin en tonnen doorzettingsvermogen kan je sommige dingen ook zelf doen. Er zijn heel wat blogs die je precies vertellen hoe je te werk gaat, je kan advies inwinnen bij een specialist die je technieken laat zien die je vervolgens in je eentje uitvoert enzovoort. Hoe meer de werken vorderen, hoe eenvoudiger het lijkt en hoe sneller je zelf de juiste oplossing vindt. Al doende leer je! En op een dag geef jij je vrienden advies bij hun bouwproject. Nog een extraatje: op deze manier blijf je zelf heer en meester van je bouwproject.

Cofidis is er voor jou met advies over al je bouw- en/of renovatieprojecten. Ontdek onze renovatielening op www.cofidis.be/nl/lening.html. Je droomhuis ligt binnen handbereik!

Ontdek het hier

Gepubliceerd in Juli 2022 - Delen via:

Schrijf je in voor
onze nieuwsbrief

Profiteer van interessante aanbiedingen en win mooie prijzen via onze nieuwsbrief.

De meest gelezen
artikelen

Welk krediet
kiezen?

Wens je een project te realiseren? Wil je jezelf een plezier doen?
Onverwachte uitgaven? Ontdek in 3 klikken onze kredieten aangepast aan je budget.

Vind mijn krediet

Enkele tips

Alles wat je altijd al wilde weten over krediet zonder het te vragen.

  • Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • Registreren

  • Nee bedankt