Je budget beheren:
een treinticket kopen

Je budget beheren en geld besparen, dat doe je ook door bewust voor een welbepaald vervoermiddel te kiezen. Zachte mobiliteit zit tegenwoordig in de lift: steppen en elektrische fietsen, deelauto’s, de trein ... Ze zijn goed voor je portemonnee, maar ook voor de planeet, die je daar erg dankbaar voor is! Reizen met de trein kan een echte levenskunst worden, een manier om gas terug te nemen en even te ontspannen. Maar ook een manier om je te laten verrassen, prachtige landschappen te ontdekken en nieuwe manieren van reizen uit te proberen. En dat alles tegen betaalbare prijzen, want zelfs op treintickets kan je flink besparen. We stellen je graag enkele verbazende tips voor om treintickets aan een lager tarief aan te schaffen.

Koop je ticket tweedehands

Inderdaad, net zoals concertkaartjes kan je je treinticket tweedehands, en dus veel goedkoper, kopen! Op sommige websites kunnen particulieren een ongebruikt treinticket opnieuw verkopen – aan een lagere prijs dan de aankoopprijs, dat spreekt voor zich. Kijk wel altijd na dat het ticket niet op naam staat en dat het nog geldig is, en maak steeds gebruik van een website die je in het geval van een geschil beschermt, want er zijn ook oplichters.

Schrijf je in op de Cofidis-nieuwsbrief

Je vindt er:

  • Tips en ideeën die je dagelijkse leven gemakkelijker maken
  • Interessante artikels over de brede wereld van het krediet
  • Leuke wedstrijden waarmee je unieke prijzen kan winnen

Nieuwsbrief Cofidis

Neem een klantenkaart ...

Zowel in winkels als in het vervoer geldt hetzelfde principe: hoe meer je consumeert, hoe meer korting je krijgt. Dus hoe vaker je reist, hoe minder je betaalt. Meestal is een klantenkaart gratis en geeft ze je toegang tot bijkomende diensten en erg interessante promoties. Zo bespaar je tot wel 30% op bepaalde trajecten! Ook voor jongeren, senioren, grote families, werklozen en andere groepen bestaan er speciale kaarten. Je behoort vast tot een categorie met allerlei voordelen. Informeer je en koop je ticket aan een lagere prijs!

… en een abonnement!

Neem een abonnement als je vaak reist. Voor elk profiel bestaan er allerlei formules. Een goede manier om niet elke keer een ticket te moeten kopen als je de trein neemt.

Zo biedt de NMBS ook een rail pass aan, een kaart met 10 voorafbetaalde reizen, die niet op naam staat (ze kan bijvoorbeeld voor een groep gebruikt worden), een jaar geldig is in heel België en die 86 euro kost als je ouder dan 26 bent of 55 euro als je jonger dan 26 bent.

Anticipeer…

Als je je ticket ruim op voorhand koopt, betaal je minder. Weet dat het aantal beschikbare tickets aan een lagere prijs vaak beperkt is: hoe vroeger je je ticket koopt, hoe groter de kans dat je een goedkoper ticket kan bemachtigen. Eens de treintickets voor een bepaald traject de deur uit vliegen, stijgen de prijzen bovendien in verschillende fasen. Maar denk wel goed na vooraleer je je op zulke tickets stort: goedkopere tickets kunnen vaak niet geruild of terugbetaald worden. Als je dan je ticket uiteindelijk niet gebruikt, zorgt dit voordeel plots voor een streep door de rekening.

… of beslis last minute

Als je eerder iemand bent die op het laatste moment alles beslist, dan heb je misschien het geluk om tickets aan een lagere prijs op de kop te tikken, zeker als de bestemming voor jou niet zoveel uitmaakt.

Vraag om terugbetaling

Heeft je trein meer dan een uur vertraging gehad? Heeft hij door een technisch probleem ergens een eindeloos lange stop moeten maken? Onder bepaalde voorwaarden kan je een volledige terugbetaling van je ticket aanvragen. Ook als je regelmatig gebruikmaakt van dezelfde lijn die vaak vertraging heeft, kan je aanspraak maken op een vergoeding. Je gaat treinvertragingen nog leren waarderen! Houd je treinticket zeker goed bij en raadpleeg de website van de spoorwegen.

Reis in groep

Vaak zijn groepstickets vanaf vier personen goedkoper dan individuele tickets. Als je in je eentje wil reizen, dan kan je de andere tickets uiteraard doorverkopen. Waarom niet?

Wees flexibel

Als het vertrekuur en de vertrekdatum voor jou niet zoveel uitmaken, dan heb je veel kans dat je een interessant ticket kan bemachtigen. Vermijd het spitsuur: op weekdagen zijn tickets voor ritten ‘s ochtends vroeg en in de late namiddag duurder. Op een maandagochtend vertrekken is dus niet hetzelfde als op een dinsdagmiddag. Schoolvakanties zijn uiteraard de minst voordelige periodes. Zo is vertrekken op 23 december niet hetzelfde als op 5 januari. Des te beter voor jou als je de schoolkalender niet moet volgen.

Wees, indien mogelijk, ook flexibel als het om je bestemming gaat. Kijk naar de aanbiedingen en kies in functie daarvan: op die manier ontdek je bestemmingen waaraan je zelf niet gedacht zou hebben. Zo kan je je lekker laten verrassen!

En blijf in het land!

België telt oneindig veel bijzondere én prachtige plekken: echte vakantiebestemmingen. Je hoeft de grens niet over, en dus je spaarpot niet open te breken, om er even tussenuit te zijn! Er zijn talrijke bestemmingen die met de trein bereikbaar zijn, zowel voor een romantische citytrip als je weinig tijd hebt als voor een weekje natuur met de ganse familie, een dagje aan zee of een daguitstap naar een mooie stad om een museum te bezoeken. Bovendien brengt de trein je meestal tot in het centrum van de stad: geen pendelbus, geen parkeerkosten. Haal de toerist in jezelf naar boven in eigen land: plezier gegarandeerd.

Met Cofidis aan je zijde voor de nodige oplossingen op het vlak van budgetbeheer reis je gegarandeerd aan de best mogelijke prijs. Want je treinticket goedkoper kopen, dat kan. En bovendien gaan geld besparen en zorg dragen voor de planeet steeds vaker hand in hand, zeker wat mobiliteit betreft.

Ontdek de geldreserve

Gepubliceerd in Juli 2022 - Delen via:

Schrijf je in voor
onze nieuwsbrief

Profiteer van interessante aanbiedingen en win mooie prijzen via onze nieuwsbrief.

De meest gelezen
artikelen

Welk krediet
kiezen?

Wens je een project te realiseren? Wil je jezelf een plezier doen?
Onverwachte uitgaven? Ontdek in 3 klikken onze kredieten aangepast aan je budget.

Vind mijn krediet

Enkele tips

Alles wat je altijd al wilde weten over krediet zonder het te vragen.

  • Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • Registreren

  • Nee bedankt