Je budget beheren:
het budget van een samengesteld gezin

In elk koppel, in ieder gezin is geld een gevoelig onderwerp, maar als het om een samengesteld gezin gaat, wordt het nog wat ingewikkelder. Vaak spelen er dan ook emoties mee, die voor nog meer problemen zorgen. Geldzaken kunnen voor gespannen situaties zorgen in huis! Hoe verdeel je de uitgaven? En wat als de ander niet op dezelfde manier omgaat met het gezinsbudget als jij? Voor elk gezin is er een oplossing, maar je kan ook enkele vuistregels in het achterhoofd houden.

Hoe geef je jezelf de beste kans?

Als je het budget van een samengesteld gezin optimaal wilt beheren, is het belangrijk om transparant over alles te praten. Daar staat of valt alles mee. Communicatie is altijd het vertrekpunt. Bespreek alles, leg alles op tafel en dan komt het goed. Vergeet ook niet dat transparantie ook geldt voor de ex-partners, zo vermijd je misverstanden.

Een onderwerp waar je open en eerlijk over moet praten, is het alimentatiegeld dat je aan de ex-partner betaalt. Wanneer de nieuwe partner het gevoel krijgt dat die hier mee in betaalt, kan dat tot ergernis leiden. En daar heb je geen nood aan, toch?

Bespreek duidelijk hoeveel elke partner kan bijdragen. De volgende stap is het opsommen van de uitgaven waarmee het gezin te maken krijgt.

Bekijk je situatie vanuit alle oogpunten. Trekt de ene partner bij de andere in? Wat met de huur in dat geval? Wat is jullie gezamenlijke levensproject? Maak van de gelegenheid gebruik om een contract op te stellen als je niet van plan bent om te trouwen.

Ga ook niet vergelijken met andere gezinnen. Werk een model uit dat jullie gezin op het lijf is geschreven, niet dat van een ander. Elke situatie is anders.

Maar het allerbelangrijkste is dat beide partners zich er goed bij voelen, en niet overbodig, schuldig of gefrustreerd. Luister naar elkaar en zoek een compromis. En als het nodig is, breng je het onderwerp geregeld weer ter sprake. Zo laat je een onaangename situatie niet verder woekeren.

Schrijf je in op de Cofidis-nieuwsbrief

Je vindt er:

  • Tips en ideeën die je dagelijkse leven gemakkelijker maken
  • Interessante artikels over de brede wereld van het krediet
  • Leuke wedstrijden waarmee je unieke prijzen kan winnen

Nieuwsbrief Cofidis

Hoe verdeel je de uitgaven?

Er zijn drie mogelijkheden om het budget van het samengestelde gezin op te maken. Elke oplossing heeft voor- en nadelen en illustreert mooi de verhoudingen binnen het gezin. Zorg er dus voor dat er met iedereen rekening wordt gehouden. Als de partners niet dezelfde kijk hebben op het gezinsbudget, is het terug naar af en zoek je een compromis. Dat geldt nog meer voor samengestelde gezinnen. Denk er ook aan dat de situatie altijd kan veranderen en dat je, als je voor een van de onderstaande modellen kiest, na verloop van tijd toch nog op een ander model kan overstappen.

Je betaalt voor je eigen kinderen en draagt samen de gemeenschappelijke lasten

Als je hier als samengesteld gezin voor kiest, gedraagt elke ouder zich eigenlijk alsof die alleenstaand is of co-ouderschap heeft. De huur, sommige gemeenschappelijke facturen en alles voor de gezamenlijke kinderen van het koppel worden gedeeld. Je hebt dan als gezin minstens drie bankrekeningen, een gemeenschappelijke en een voor elke partner.

In dit geval betaalt de partner in functie van het aantal kinderen mee aan de gemeenschappelijke facturen. Als de ene partner twee kinderen heeft en de ander drie, dan draagt de eerste twee vijfde van de lasten en de ander drie vijfde. Hierbij moet je ook rekening houden met hoeveel tijd de kinderen in het gezin doorbrengen: dat is misschien niet voor alle kinderen hetzelfde en het maakt de vergelijking er alleen maar moeilijker op.

Het is de ouder die de beslissingen over diens kinderen neemt, frustraties blijven beperkt, niemand heeft de indruk meer te moeten betalen dan de ander en vooral, niemand is betrokken bij de financiële toestand van de andere ouder. Zodra je de puntjes op de i hebt gezet, loopt alles op rolletjes en zijn er nog weinig discussies. Als jullie dan toch uit elkaar zouden gaan, zal dat ook makkelijker verlopen!

Je deelt alles netjes in tweeën

Als je voor deze manier van budgetbeheer kiest, ga je bepaalde moeilijke discussies uit de weg. Alles wat je moet betalen, deel je in tweeën, zowel gezamenlijke facturen als alles voor de kinderen, van jullie samen of niet. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen de kinderen van beide partners, de kosten zijn wat ze zijn, er wordt niet gerekend! Uiteindelijk komt alles wel ongeveer uit en dat is goed ook. Ga vooral niet alles helemaal uitkienen om iedereen evenveel te geven. Niemand heeft het gevoel meer te moeten betalen dan de ander, zeker niet voor een kind dat niet het jouwe is. De ideale oplossing voor wie zich geen zorgen wil maken om geld en er geen probleem mee heeft dat die niet elke uitgave in de hand heeft. Dit systeem is gebaseerd op vertrouwen binnen het koppel en de ideale oplossing voor wie gewoon van het nieuwe gezin wil genieten, op voorwaarde dat de beide partners ongeveer evenveel verdienen. Anders loeren er vroeg of laat frustraties om de hoek!

Je betaalt volgens je eigen inkomsten

De laatste methode is heel eerlijk en wordt ook het vaakst gebruikt, al is ze wat complexer dan de andere twee en moet je er vooral goed over praten. Wie meer verdient, betaalt meer, ook al gaat het niet om de eigen kinderen. Alle kinderen worden beschouwd als kinderen van het gezin, dat sterk aan elkaar hangt. Maar let op: de sterke band tussen het koppel kan op de proef gesteld worden!

Cofidis bekijkt samen met jou hoe je je budget kan berekenen en beheren. Zo hou je je gezinsbudget stevig in de hand. Vergeet niet dat transparantie, praten met elkaar en vertrouwen de sleutels zijn om als een goed geolied team samen te leven! Ontdek onze revolving-kredietoplossingen op onze site.

Ontdek het hier

Gepubliceerd in Juli 2022 - Delen via:

Schrijf je in voor
onze nieuwsbrief

Profiteer van interessante aanbiedingen en win mooie prijzen via onze nieuwsbrief.

De meest gelezen
artikelen

Welk krediet
kiezen?

Wens je een project te realiseren? Wil je jezelf een plezier doen?
Onverwachte uitgaven? Ontdek in 3 klikken onze kredieten aangepast aan je budget.

Vind mijn krediet

Enkele tips

Alles wat je altijd al wilde weten over krediet zonder het te vragen.

  • Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • Registreren

  • Nee bedankt