Je budget beheren:
belastingaftrek

Elk jaar komt onvermijdelijk het moment dat je belastingen moet betalen. En elk jaar sla je jezelf voor het hoofd dat je niet beter hebt gepland, niet wat zuiniger bent geweest, niet hebt nagedacht over hoe je minder belastingen kan betalen. Er zijn heel wat fiscale voordelen, waarom zou je daar dan geen gebruik van maken?

Pensioensparen

Met pensioensparen kan je flink wat besparen op je belastingen. Wist je dat je recht hebt op een fiscaal voordeel van 30% als je maximaal € 990 spaart? Je kan er ook voor kiezen om meer te sparen, tot maximaal € 1.270, maar dan bedraagt het fiscale voordeel slechts 25%. Een minimumbedrag is er niet. Welk bedrag je ook spaart, het maakt een mooi verschil! Opgelet: als je meer spaart dan € 990, kan je best voor minstens € 1.188 sparen, anders is je fiscale voordeel kleiner aan het einde van de rit.

Om van pensioensparen te kunnen genieten, moet je gedomicilieerd zijn in een van de lidstaten van de Europese Unie, ouder zijn dan 18 en jonger zijn dan 65. Een pensioenspaarcontract heeft een looptijd van minstens tien jaar. Als je aan al deze voorwaarden voldoet, betaal je dankzij je pensioensparen minder belastingen!

Sparen op lange termijn

Ook een levensverzekering biedt mooie fiscale voordelen: tot 30% op een maximumbedrag van € 2.350. Dat komt neer op € 705 belastingvermindering. Er zijn verschillende soorten levensverzekeringen, afgestemd op jouw profiel en je professionele situatie. Vraag dit na bij je verzekeringsmakelaar.

Reële kosten of een forfait?

Elke werknemer kan professionele kosten inbrengen. Je kan je reële kosten aangeven of een forfait aftrekken, dat afhangt van je salaris (met een maximum van € 4.720). Zijn je reële kosten lager dan het forfait, profiteer dan van dat laatste! Als je reële kosten hoger zijn dan het forfait, geef ze dan aan. Dat is voordeliger, ook al moet je er wat meer papierwerk voor doen. Als je minder belastingen wil betalen, moet je daar natuurlijk wat voor over hebben!

Schrijf je in op de Cofidis-nieuwsbrief

Je vindt er:

  • Tips en ideeën die je dagelijkse leven gemakkelijker maken
  • Interessante artikels over de brede wereld van het krediet
  • Leuke wedstrijden waarmee je unieke prijzen kan winnen

Nieuwsbrief Cofidis

Trek je verplaatsingskosten naar het werk af

Je kan een onkostenvergoeding aftrekken van € 0,15 per km. Als zwakke weggebruiker kan je ook € 0,15 per km aftrekken als je te voet of met de motor gaat en € 0,24 per km als je fietst! Als je bovendien meer dan 75 km van je werkplek woont, mag je nog eens € 75 inbrengen, voor meer dan 100 km wordt dat € 125 en voor meer dan 125 km € 175. Een leuke manier om minder belastingen te betalen.

Schenkingen en giften

Het geld dat je aan een liefdadigheidsinstelling schenkt, mag je voor 45% inbrengen, op voorwaarde dat je minstens € 40 schenkt per jaar per organisatie en dat de totale som niet meer bedraagt dan 10% van je inkomen.

Let op, het goede doel waaraan je schenkt, moet je een fiscaal attest bezorgen. Daarvoor moet het erkend zijn en dat zijn ze niet allemaal: controleer dit zeker van tevoren.

Het hypothecair krediet

Ook met een hypothecair krediet kan je gedurende een bepaalde tijd een belastingvoordeel genieten. Dit is sinds 2014 een regionale bevoegdheid, met verschillende regels per regio. Zo verstrekt Wallonië een fiscaal voordeel in de vorm van een wooncheque, Vlaanderen verlaagt net als Brussel de registratierechten. Bekijk dit goed, zodat je niet te veel belastingen betaalt.

Renoveer je woning

De regering en sommige gemeenten geven fiscale voordelen voor bepaalde werkzaamheden, met name voor renovatie (bijvoorbeeld om iets te doen aan bouwvallen, gezondheid, veiligheid, comfort, akoestiek) en voor onderhoudswerken aan de gevel (ja hoor, een mooie straat is belangrijk!). Afhankelijk van de regio zijn er ook energiepremies om de energieprestatie op te krikken. Denk hierbij vooral aan energie-audits, isolatie, verwarming, zonnepanelen, ventilatie enzovoort.

Breng de kosten voor opvang in

Bij ziekte is het mogelijk de kosten af te trekken voor opvang ’s ochtends, voor en na schooltijd, tijdens de middagpauze, tijdens de vakantie (stages, speelpleinwerking, zomerkampen), op pedagogische studiedagen, tijdens het weekend, het internaat enzovoort. Let op, degene die instaat voor de opvang, moet dat in professioneel verband doen, dus ofwel in dienst zijn bij een erkende organisatie of zelfstandig zijn en betaald worden door de ouders.

Afhankelijk van je situatie krijg je 30 tot 75% van de opvangkosten voor kinderen jonger dan 14 jaar (of jonger dan 21 in geval van een zware handicap) terug van de belastingen op een bedrag van maximum € 13 per dag. Vergeet geen attest te vragen waarmee je de kosten fiscaal kan aftrekken, dat heb je zeker nodig.

Als je via de kinderopvang minder belastingen wilt betalen, dan moet je de kinderen ten laste hebben en moet jij ook zelf een vergoeding ontvangen (of een van de beide partners als de ouders wettelijk samenwonen of een verklaring indienen). Die vergoeding kan verschillende vormen aannemen: loon, toelagen, werkloosheidsuitkering enzovoort.

Breng de activiteiten van je kinderen in

Als je kinderen ingeschreven zijn in een sportclub, kan je het lidgeld van de belastingen aftrekken. Vraag dit systematisch na en vraag indien nodig ook een attest. Zo betaal je minder belastingen.

Gebruik dienstencheques

Op een maximum van 150 of 166 cheques (€ 1.350 tot € 1.500), afhankelijk van de regio waarin je woont, geeft elke gebruikte dienstencheque recht op belastingvoordeel. Je krijgt 15 à 30% korting. Elke partner heeft recht op een volledige aftrek, op voorwaarde dat ze beiden op eigen naam dienstencheques kopen. Bij de belastingverrekening wordt het voordeel terugbetaald.

Cofidis heeft oplossingen voor je budgetbeheer. Zo weet je met kennis van zaken waar je geld kan besparen en betaal je minder belastingen. Ook dat maakt deel uit van een goede opvolging van je budget.

Ontdek onze kredietoplossingen

Gepubliceerd in Juli 2022 - Delen via:

Schrijf je in voor
onze nieuwsbrief

Profiteer van interessante aanbiedingen en win mooie prijzen via onze nieuwsbrief.

De meest gelezen
artikelen

Welk krediet
kiezen?

Wens je een project te realiseren? Wil je jezelf een plezier doen?
Onverwachte uitgaven? Ontdek in 3 klikken onze kredieten aangepast aan je budget.

Vind mijn krediet

Enkele tips

Alles wat je altijd al wilde weten over krediet zonder het te vragen.

  • Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • Registreren

  • Nee bedankt