Een lening om te verbouwen?
Checklist!

Heb je de knoop doorgehakt en wil je jouw woning renoveren, maar ben je nogal gehecht aan jouw spaarvarken? Dan wil je waarschijnlijk graag weten welke opties je nog hebt om die verbouwingen te financieren.

Want wat ook je plannen zijn, verbouwingen zijn duur. Er bestaan echter heel wat opties om jouw verbouwing te financieren. Een lening om te verbouwen via een consumentenkrediet, bijvoorbeeld. Maar dat is niet de enige piste. Wil je weten wat jouw opties zijn? Blijf dan zeker lezen.

Hoe kan je jouw verbouwing of renovatie financieren?

Wat voor jou de meest interessante optie is om jouw verbouwing te financieren, hangt af van een waaier van factoren. Zeker ook van jouw persoonlijke situatie, de omvang van de verbouwingen, het bedrag dat je wil lenen en de aard van de renovatie.

Schrijf je in op de Cofidis-nieuwsbrief

Je vindt er:

  • Tips en ideeën die je dagelijkse leven gemakkelijker maken
  • Interessante artikels over de brede wereld van het krediet
  • Leuke wedstrijden waarmee je unieke prijzen kan winnen

Nieuwsbrief Cofidis

De verschillende soorten leningen om jouw verbouwing te betalen

Er zijn grosso modo twee grote pistes die je kan bewandelen om jouw renovatie te financieren: het hypothecaire krediet en de lening voor verbouwing of renovatie via een consumentenkrediet. Beide hebben ze hun voor- en nadelen bij de financiering van renovaties.

Een hypothecair krediet afsluiten voor een verbouwing of een renovatie

Plan je grote verbouwingen en wil je daarvoor een groot bedrag lenen? In dat geval is een hypothecaire lening, een lening met vestiging van een hypotheek op jouw woning, zeker een optie.

Deze lening is eigenlijk hetzelfde soort lening als de hypotheeklening die je afsluit bij de aankoop van een woning. Het gaat om dezelfde rentevoeten, je volgt dezelfde procedure en je kan er ook een schuldsaldoverzekering voor afsluiten.

Of een hypothecair krediet financieel de interessantste oplossing is, hangt grotendeels af van het niveau van de hypotheekrente op dat ogenblik. Daarnaast heb je – in tegenstelling tot een lening om te renoveren – nog andere kosten bij het afsluiten van een hypothecair krediet voor een renovatie of een verbouwing. Denk maar aan de aktekosten en de kosten voor de hypothecaire inschrijving.

Bij grote bedragen is het zeker een voordeel dat je dankzij een hypothecaire lening het bedrag over een langere looptijd kan spreiden. Zo blijft het maandelijkse bedrag dat je moet afbetalen betaalbaar.

TIP: Als je een huis koopt en je weet op dat ogenblik al dat je wilt verbouwen, dan is het interessant om ook al bij te lenen voor de geplande verbouwing. Dat is een stuk goedkoper dan een apart hypothecair krediet afsluiten voor de verbouwingen.

Een heropname binnen een bestaande hypothecaire lening

Nam je een hypothecaire lening voor de financiering van de aankoop van jouw woning? Dan is een wederopname van krediet binnen die bestaande hypothecaire lening ook een optie.

Opgelet: je betaalt in dat geval de rentetarieven van de hypothecaire rente op het ogenblik van de wederopname. Niet de tarieven die je kreeg bij het afsluiten van de hypothecaire lening. En hoewel je geen aktekosten betaalt als je kiest voor een heropname, kunnen er dossierkosten verbonden zijn aan een wederopname van krediet.

Een lening voor verbouwing of renovatie

Plan je kleine verbouwingen of decoratiewerken en wil je snel een relatief klein bedrag lenen? Een lening om te verbouwen is in dat geval interessanter dan lenen via een hypothecaire inschrijving.

Een lening om te verbouwen is een soort van consumentenkrediet waardoor je het nodige bedrag snel ter beschikking hebt. Bovendien moet je er – in tegenstelling tot een hypothecair krediet – niet voor naar de notaris.

Wil je geld lenen voor jouw verbouwing? Ontdek alles over de lening om te verbouwen van Cofidis.

Naast een hypothecair krediet of een heropname binnen een bestaand krediet en een specifieke lening om te verbouwen, is het soms ook een optie om een voorschot te vragen op jouw groepsverzekering voor verbouwingen. Of dat financieel de beste oplossing is, valt te betwijfelen. De periodieke interesten die je in dat geval hoogstwaarschijnlijk moet betalen, maken het niet zo’n aantrekkelijke piste.

Subsidies en fiscale voordelen van lenen voor renovaties

Volgens Testaankoop leveren een hypothecaire lening en een lening om te verbouwen via een consumentenkrediet geen belastingvoordeel meer op voor de verbouwing of de renovatie van jouw eigen woning in 2024. Ze zijn dus niet fiscaal aftrekbaar.

Heb je een tweede verblijf? Dan is het mogelijk dat je voor de renovatie van dat tweede verblijf wel nog recht hebt op een fiscaal voordeel. Zowel als je kiest voor een lening om te verbouwen via een consumentenkrediet als wanneer je gaat voor een hypothecaire lening. De fiscale wetgeving hierrond is echter complex en verandert vaak. Onderzoek dus zeker of dat voor jou het geval is in de Belastinggids van Testaankoop.

Hoewel er geen fiscale voordelen meer zijn voor de renovatie van jouw eigen woning, bestaan er volgens Testaankoop wel nog andere voordelen waar je misschien wel recht op hebt. Onze verschillende overheden bieden immers goedkope leningen aan om te verbouwen of renoveren. Die zijn weliswaar aan zeer strenge voorwaarden onderworpen. Je komt meestal pas in aanmerking als jouw woning een heel slechte EPC-score heeft of wanneer je een laag inkomen hebt.

We geven je hier graag al enkele voorbeelden per gewest:

  • Het Vlaams Gewest biedt via “Mijn VerbouwLening” leningen aan om energiebesparende renovaties te financieren. Vlaanderen biedt in specifieke gevallen ook een vorm van rentesubsidie, een soort korting op de marktrentevoet van jouw lening.
  • Het Brussels Gewest biedt het zogenaamde Ecoreno-krediet voor renovatiewerken aan.
  • Het Waalse Gewest biedt – onder een hele waaier van strenge voorwaarden – leningen om te verbouwen of te renoveren op afbetaling tegen 0% rente. Je kunt tussen 1.000 euro en 60.000 euro lenen bij de Société Wallonne du Crédit Social (SWCS).

Wat is een lening om te verbouwen via een consumentenkrediet?

Zowat iedereen weet wat een hypothecaire lening is. Een lening om te verbouwen of renoveren is veel minder bekend. Onterecht, want ze biedt heel wat voordelen. Een lening om te verbouwen of te renoveren of verbouwingslening is, net als een persoonlijke lening, een soort consumentenkrediet dat specifiek is ontworpen voor renovatieprojecten.

Dat termijn krediet maakt het jou mogelijk om verbouwingen te financieren, zonder aan je spaargeld te raken. Elke maand betaal je een vast bedrag tegen een vaste rentevoet, waardoor je de kosten van de renovatie spreidt. Je hebt de vrijheid om zelf de looptijd en het maandbedrag te kiezen.

  • Met een lening om te verbouwen of renoveren betaal je geen aktekosten, geen dossierkosten en heb je altijd een vaste intrestvoet.
  • Meestal is de rentevoet hoger dan die voor een hypothecaire lening.
  • Een consumentenkrediet in de vorm van een lening om te verbouwen of renoveren heeft ook een kortere looptijd, meestal van maximaal 10 jaar. En een lager maximumbedrag.


Renovaties of verbouwingen die je kan financieren met deze soort consumentenkrediet zijn bijvoorbeeld:



Bron tabel: https://www.mijnbenovatie.be/nl/hoe-financier-ik-mijn-benovatie/

Lening op afbetaling Hypothecaire lening
Kleinschalige renovatie Grootschalige renovatie
Geen dossier- en notariskosten Dossier- en notariskosten
Geleende bedrag sneller beschikbaar Meer specifieke waarborgvereisten
Kortere terugbetalingsperiode Langere terugbetalingsperiode

Leningen om te verbouwen vergelijken

Heb je een lening nodig om te verbouwen, maar zie je door de bomen het bos niet meer? Geen nood. In wat volgt, lijsten we op waar je best rekening mee houdt bij de keuze van een lening om te renoveren.

Veel financiële instellingen bieden immers zulke consumentenkredieten aan. Neem dus zeker de tijd om vrijblijvend offertes op te vragen bij een aantal kredietverstrekkers en de voorwaarden grondig te vergelijken.

Waarop moet je letten bij de keuze voor een lening om te verbouwen?

Dit zijn de vragen die je je moet stellen bij de keuze voor een lening om te verbouwen:

  • Hoeveel wil je lenen? Wat is jouw leenbedrag?

    Zorg ervoor dat je je niet te schrap zet. Als het goed is, dan zal jouw kredietinstelling daar ook op toezien, maar jij weet best welk totaalbedrag je aankan en wat niet.

  • Welk maandelijks bedrag kan je vlot aflossen?

    Bereken ook wat je maandelijks aankan. Hier geldt ook: zorg ervoor dat je buffers hebt voor onverwachte kosten. Leen niet meer dan wat je vlot kunt aflossen.

  • Over welke looptijd (maanden) wil je de terugbetaling spreiden?

    Hoe langer de looptijd, hoe meer rente je betaalt. Weeg dus goed af over welke looptijd je de terugbetaling wil spreiden.

  • Waar vind je het laagste jaarlijkse kostenpercentage JKP?

    Let niet alleen op de laagste rente voor de lening of interesten, want dat kan misleidend zijn. Zorg dat je de JKP’s van de verschillende leningen vergelijkt. Dat is immers een objectieve indicator die alle kosten in rekening brengt.

  • Moet je al jouw aankopen documenteren en bewijzen voor je het geld ter beschikking krijgt?

    Krijg je het geld dat je nodig hebt pas ter beschikking als je een bewijs van aankoop kunt voorleggen? Of krijg je het bedrag meteen integraal op jouw rekening?

  • Moet je van bank veranderen of een zichtrekening openen voor je in aanmerking komt voor een lening om te verbouwen?

    Koppelt de kredietinstelling extra voorwaarden aan het verlenen van een lening om te renoveren of te verbouwen? Dat is niet overal het geval. Goed vergelijken is de boodschap!

  • Zijn de afspraken helder en de voorwaarden duidelijk?

    Weet je perfect waar je aan toe bent? Staat alles netjes op papier?


De lening om te verbouwen of renoveren bij Cofidis

Bij Cofidis kan je met een lening om te verbouwen of te renoveren in de vorm van een consumentenkrediet bedragen tussen 2.500 en 50.000 euro lenen voor jouw renovatieplannen of verbouwideeën. Wat zijn de voordelen en welke voorwaarden zijn daaraan verbonden?

De voordelen van een lening om te verbouwen bij Cofidis

  • Transparant: Het geleende bedrag, de maandelijkse aflossing, de looptijd, de rentevoet en de totale kosten zijn vooraf vastgeklikt en helder. Bij het ondertekenen van je contract ontvang je een aflossingstabel.
  • Geen extra voorwaarden: Je moet niet van bank veranderen of een extra zichtrekening openen als je een lening wil afsluiten bij Cofidis.
  • Snel: Is jouw contract goedgekeurd? Dan storten we het bedrag onmiddellijk** op je rekening.
  • Geen rompslomp: Welke renovatieplannen je ook hebt, je hebt nooit offertes of facturen nodig om een lening aan te vragen.

De aanvraag van een lening om te verbouwen bij Cofidis

  • Selecteer het gewenste bedrag en de gewenste looptijd in onze simulator. Dien je aanvraag in.
  • Vul het aanvraagformulier in.
  • Teken je contract online of print het en stuur het terug via de post.
  • Cofidis behandelt jouw dossier binnen de twee dagen na ontvangst. Na definitieve aanvaarding ontvang je het bedrag op de rekening van je keuze.


Contacteer ons voor meer informatie over een lening om te verbouwen of te renoveren.

Meestgestelde vragen over leningen om te verbouwen of te renoveren

Is een lening om te verbouwen of renoveren goedkoper dan een hypothecaire lening?

De rentevoet van een hypotheeklening is doorgaans lager dan die van een lening om te verbouwen via een consumentenkrediet. Maar het is sowieso altijd verstandig om verschillende opties te vergelijken om na te gaan wat het beste bij je financiële situatie past. Hypothecaire leningen kunnen in sommige gevallen gunstiger zijn, afhankelijk van factoren zoals de rentevoet, de looptijd van de lening en de voorwaarden van de geldverstrekker. Maar ze gaan gepaard met extra kosten zoals aktekosten en de kost van de hypothecaire inschrijving. Het is dus belangrijk om zorgvuldig te vergelijken en advies in te winnen voordat je een beslissing neemt.

Hoeveel kan ik lenen om te verbouwen of renoveren en wat zijn de aflossingstermijnen?

De voorwaarden van een lening om te verbouwen via een consumentenkrediet verschillen van kredietinstelling tot kredietinstelling. Sommigen bieden leningen aan tot 50.000 euro. Andere tot 150.000 euro. En de mogelijke aflossingstermijnen hangen daar uiteraard mee samen. Vergelijk dus zorgvuldig voor je een keuze maakt.

Kom ik in aanmerking voor een lening om te verbouwen of renoveren en wat zijn de vereisten?

Een kredietverstrekker zal altijd nagaan of je voldoende inkomsten hebt om het geleende bedrag van een lening af te betalen. Als de bank denkt dat je onvoldoende inkomsten hebt, zou het kunnen dat de lening geweigerd wordt.

Bij veel banken, maar zeker niet alle banken gelden ook deze regels:

  • Je moet kunnen bewijzen dat je de eigenaar bent van de woning.
  • Je moet de lening onderbouwen met een offerte of bouwplan van een architect.
  • Je moet facturen, offertes of bestelbonnen van de renovatiewerken kunnen voorleggen.

Waarvoor kan ik de lening om te verbouwen of renoveren specifiek gebruiken?

Deze lening kan worden gebruikt voor verschillende renovatie- en verbouwingsdoeleinden, waaronder:

  • Kleinere renovaties aan je huis, zoals het vernieuwen van de keuken, badkamer of het vervangen van het dak.
  • Het uitvoeren van energiebesparende maatregelen, zoals het plaatsen van isolatie, zonnepanelen of het vervangen van ramen en deuren.
  • Het renoveren van de tuin, zoals het aanleggen van een terras, een nieuw gazon, of het installeren van een zwembad.
  • Algemene verbeteringen aan de woning, zoals schilderwerk, vloerbedekking, of het opknappen van de gevel.


Meer weten over de renovatielening

** Enkel mogelijk indien jouw bank deze dienst aanbiedt. Technische problemen kunnen de overschrijving vertragen. In dat geval ontvang je het geld binnen de twee werkdagen.

Gepubliceerd in Juni 2024 - Delen via:

Schrijf je in voor
onze nieuwsbrief

Profiteer van interessante aanbiedingen en win mooie prijzen via onze nieuwsbrief.

De meest gelezen
artikelen

Welk krediet
kiezen?

Wens je een project te realiseren? Wil je jezelf een plezier doen?
Onverwachte uitgaven? Ontdek in 3 klikken onze kredieten aangepast aan je budget.

Vind mijn krediet

Enkele tips

Alles wat je altijd al wilde weten over krediet zonder het te vragen.

  • Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • Registreren

  • Nee bedankt