Zo kies je
een carport

Je besluit staat vast: dit jaar bouw je een carport! Tot je aan het googelen slaat en beseft dat er tientallen oplossingen bestaan. In hout, maar ook in aluminium. Met een plat dak, met een schuin dak, een dak in polycarbonaat, carports om zelf te monteren of op maat gemaakt … Volg je nog? Geen zorgen, wij haalden onze auto vanonder de carport vandaan en reden een rondje langs alle specialisten. Maar eerst gingen we toch even polsen bij de gemeente voor een bouwvergunning. Dit moet je weten!

Heb je een bouwvergunning nodig?

In Vlaanderen hoef je geen vergunning aan te vragen om een carport te bouwen. De meldingsplicht vervangt de vergunningsplicht, tenminste als je aan de volgende regels voldoet: maximum 40 vierkante meter aangebouwde bijgebouwen per woning. De bestaande aangebouwde bijgebouwen, zoals veranda’s en bijkeukens moeten meegeteld worden bij de berekening van deze maximale oppervlakte.

De meldingsplicht geldt enkel voor aangebouwde bijgebouwen die:

 • niet hoger zijn dan vier meter, gemeten vanaf de grond
 • de functie van de woning en het aantal woongelegenheden niet wijzigen
 • in de zijtuin minstens drie meter van de perceelsgrens blijven
 • in de achtertuin minstens twee meter van de perceelsgrens blijven
 • of tegen een aanpalend gebouw zijn gebouwd. Ze mogen tot op de perceelsgrens reiken, voor zover de bestaande scheidingsmuur niet gewijzigd wordt. De bouwdiepte van het bijgebouw mag de bouwdiepte van het aanpalend gebouw niet overschrijden.

Voldoe je niet aan één van deze punten, dan hoor je dus wel een omgevingsvergunning aan te vragen. Raadpleeg zeker de website van het omgevingsloket voor meer details, en doe ook navraag bij je gemeente. In Brussel zijn de regels anders. De nodige informatie vind je op stedenbouw.irisnet.be

Schrijf je in op de Cofidis-nieuwsbrief

Je vindt er:

 • Tips en ideeën die je dagelijkse leven gemakkelijker maken
 • Interessante artikels over de brede wereld van het krediet
 • Leuke wedstrijden waarmee je unieke prijzen kan winnen

Nieuwsbrief Cofidis

Welke materialen

 • Hout

  Hout is een natuurlijk en licht materiaal met een warme uitstraling. Twee grote voordelen? Het past bij elke bouwstijl en er zijn tal van kits die je makkelijk zelf in elkaar kan zetten. Let er wel op dat je minstens hout van duurzaamheidsklasse 2 of thermisch behandeld hout gebruikt, zodat het bestand is tegen het weer, insecten en schimmels. De prijzen variëren van € 400 voor een basismodel tot € 6.000 voor een topmodel met alle bijhorende opties (bijgebouw, speciale verlichting …)

 • Aluminium

  Aluminium is sterk, duurzaam en licht, en de perfecte keuze voor wie een op maat gemaakte design carport wil. Het is verkrijgbaar in een brede waaier van kleuren, en het combineert makkelijk met andere materialen zoals een houten lambrisering of panelen. Aluminium vraagt ook nauwelijks onderhoud, wat het veel interessanter maakt dan een gelakte metalen structuur (iets wat vandaag nog nauwelijks geplaatst wordt). Ook hier ligt de startprijs rond € 400 en kan het totaal oplopen tot meer dan € 8.000 voor een volledig aangekleed, met laserprecisie op maat gesneden model met berging.

Welk soort dak?

Plat, hellend, met verschillende knikjes … je kan het dak van je carport helemaal afstemmen volgens je eigen smaak en helemaal in lijn met de stijl van je huis. Ook hier heb je ruim de keuze uit tal van materialen:

 • Tegels of leien. Deze klassieke en harmonieuze oplossing vraagt om een stevige draagstructuur om het gewicht te kunnen dragen. Plaatsing door een vakman is sterk aan te raden, tenzij je een heel goeie klusser bent.
 • Polycarbonaat. Sterk, licht en duurzaam, met als grote voordeel dat het lichtdoorlatend en bestand is tegen slechte weersomstandigheden en temperatuurschommelingen.
 • Houten shingles. De natuurlijke en warme uitstraling is gewoon prachtig en past perfect in een groene omgeving. Er bestaan ook shingles die de look van leisteen imiteren.
 • Staalplaten. Stalen damwandplaten of profielplaten zijn vandaag zeer corrosiebestendig en ook verkrijgbaar in vele kleuren en afmetingen. Ze hebben een lage vierkantemeterprijs en zijn snel en makkelijk te installeren.
 • Polyesterroofing en EPDM. Dit type dakbedekking is snel en makkelijk te installeren, en je bent meteen (plusminus) voor 40 jaar gerust. Het is zowel flexibel als UV-bestendig.

Nog een paar nuttige tips

Zonnepanelen plaatsen – of tenminste al de leidingen - op het dak van je carport is een absolute aanrader. Het blijft sowieso een interessante investering, en het is de perfecte manier om het dakoppervlak optimaal te benutten en je energierekening te verlagen. Zelfs al heb je vandaag nog geen elektrische auto of plugin-hybride (binnenkort vast wel), toch doe je er goed aan om nu al alle kabels klaar te leggen om later een wallbox te installeren, stopcontacten … Met de zonnepanelen op het dak van je carport heb je straks letterlijk alle energie bij de hand om je wagen of je elektrische fietsen op te laden.

Een bouwproject, de renovatie of aankleding van je woning? Reken op het advies en de financiële oplossingen van Cofidis.

Ontdek ze hier

Gepubliceerd in Juli 2021 - Delen via:

Schrijf je in voor
onze nieuwsbrief

Profiteer van interessante aanbiedingen en win mooie prijzen via onze nieuwsbrief.

De meest gelezen
artikelen

Welk krediet
kiezen?

Wens je een project te realiseren? Wil je jezelf een plezier doen?
Onverwachte uitgaven? Ontdek in 3 klikken onze kredieten aangepast aan je budget.

Vind mijn krediet

Enkele tips

Alles wat je altijd al wilde weten over krediet zonder het te vragen.

 • Schrijf je in op onze nieuwsbrief
 • Registreren

 • Nee bedankt