Checklist voor een renovatie:
plan jouw project zonder stress

Heb jij een renovatie op de planning staan? Maakt je ongebreideld enthousiasme over de verbouwing stilaan plaats voor het besef dat zo’n renovatie enorm veel werk is? Van het bepalen wat je wil en wat je nodig hebt, over het regelen van de vergunningen tot het zoeken van de juiste bouwprofessionals… Hoe weet je zeker dat je geen onnodige kosten maakt? En hoe breng je structuur in al die taken? Onze checklist helpt je om je renovatie gestructureerd en efficiënt aan te pakken.

Waarom een checklist voor renovatie onmisbaar is

Er zijn heel wat manieren waarop je een renovatie kan aanvliegen. Maak je de foute keuzes, respecteer je niet de juiste volgorde of vergeet je bepaalde stappen, dan heeft dat bij een renovatie meteen een impact op het kostenplaatje, de planning en de kwaliteit van het geleverde werk. Neem je eerst contact op met een aannemer? Of maak je werk van je budget? Start je met de isolatie? Met de vloer? Of laat je toch eerst de elektriciteitswerken uitvoeren?

Bij een renovatie is alles met elkaar verbonden. Een checklist die je begeleidt bij elke stap van jouw verbouwingen is dan ook geen overbodige luxe. In wat volgt loodsen we je door de vijf grote fasen van een verbouwing. Zo heb je een handig overzicht van wat je moet doen om van jouw renovatieproject een succes te maken:

Fase 1: de voorbereiding van je renovatie

Het is belangrijk dat je je niet zomaar impulsief in een renovatie stort. Een succesvolle verbouwing begint met een doordachte voorbereiding. Zonder een goed plan loop je immers het risico op vertragingen, onverwachte kosten en frustraties. Denk op voorhand na over wat je precies wil bereiken, stel een realistisch budget op en informeer je over premies en financiële voordelen.

Bepaal je renovatiedoelen en prioriteiten

Het hele huis? Of alleen de benedenverdieping? De badkamer renoveren of eerst de keuken? Alleen wat opfrissen of je woning strippen en helemaal opnieuw inrichten? Informeer je goed en baken je renovatie netjes af zodat je weet wat je wel en niet wil doen.

  • Begin met een duidelijke visie. Wat wil je precies bereiken met je renovatie? Wil je meer wooncomfort, een energiezuiniger huis met een betere EPC-waarde of een moderne uitstraling? Maak een lijst met prioriteiten: wat moet eerst gebeuren en wat kan wachten? Structurele werken zoals dak- en gevelrenovatie of isolatie krijgen best voorrang op esthetische aanpassingen.
  • Is een totaalrenovatie niet mogelijk met jouw budget? Maak werk van een gefaseerd plan. Je kan jouw renovatieproject spreiden over verschillende fasen. Opgelet: in dit geval is het nog belangrijker om de juiste prioriteiten te stellen en de meest logische volgorde uit te werken voor de verschillende fasen van jouw verbouwingen.
  • Denk op de lange termijn. Overweeg duurzame investeringen zoals energiezuinige ramen, vloerverwarming of zonnepanelen, die zich op termijn terugbetalen.
  • Daarnaast is het slim om bij elke keuze ook meteen de impact op de rest van je woning in kaart te brengen. Wil je bijvoorbeeld de elektriciteit vernieuwen? Dan is het efficiënter om dat te doen voordat je nieuwe vloeren of pleisterwerk laat aanbrengen, om dubbele kosten te vermijden.

Bepaal je budget en breng je financieringsopties in kaart

Een goed doordacht budget voorkomt dat je halverwege je renovatie voor financiële verrassingen komt te staan. Bepaal op voorhand hoeveel je wil en kan uitgeven en houd rekening met een buffer voor onvoorziene kosten. Onderzoek daarnaast welke financieringsopties en premies je renovatie betaalbaarder kunnen maken.

  • Maak een gedetailleerde kostenraming en simuleer de kosten van jouw verbouwing.
  • Vraag minstens drie offertes bij verschillende vakmannen of aannemers. Dit geeft je niet alleen een beter idee van de marktprijzen, maar ook inzicht in de aanpak en de transparantie van de aanbieders. Je zal merken dat er erg grote verschillen kunnen zitten tussen de offertes.
  • Let goed op het detailniveau van de offerte: hoe duidelijk worden de werkzaamheden en de kosten opgesplitst? Let daarnaast op eventuele verborgen kosten, zoals extra materialen of onvoorziene werkuren. Controleer ook of de btw en de werkuren inbegrepen zijn in de prijs om verrassingen te voorkomen.
  • Laat een expert een vooronderzoek doen: een architect of een aannemer kan je bijvoorbeeld wijzen op verborgen gebreken zoals vochtproblemen, zwakke structuren of verouderde leidingen.
  • Wees kostenbewust, maar denk ook op de lange termijn: goedkope en snelle oplossingen lijken aantrekkelijk, maar kunnen op termijn toch duurder uitvallen. Overweeg om duurzame materialen te gebruiken. Die zijn bij de aanschaf duurder, maar gaan veel langer mee.
  • Zorg voor een buffer voor onvoorziene kosten van 10 à 15 procent. Op die manier kom je niet meteen in de problemen als het fout loopt.
  • Onderzoek jouw verschillende financieringsopties: kies je voor een lening om te verbouwen zoals de renovatielening of ga je voor een heropname van je hypothecaire lening?

Snelle en efficiënte ontzorging bij renovatie? Contacteer ons voor meer informatie over onze renovatielening.

Schrijf je in op de Cofidis-nieuwsbrief

Je vindt er:

  • Tips en ideeën die je dagelijkse leven gemakkelijker maken
  • Interessante artikels over de brede wereld van het krediet
  • Leuke wedstrijden waarmee je unieke prijzen kan winnen

Nieuwsbrief Cofidis

Onderzoek of je recht hebt op premies en financiële voordelen

Een renovatie kan een flinke investering zijn, maar in België bestaan er verschillende premies en financiële voordelen. Door vooraf te onderzoeken op welke steunmaatregelen je recht hebt, kan je de kosten van een renovatie vaak aanzienlijk terugdringen.

Welke premies beschikbaar zijn, hangt af van gewest tot gewest.


Aan alle premies zijn voorwaarden verbonden, check dus zeker goed of je in aanmerking komt voor een bepaalde premie. Houd de facturen en attesten van vakmensen die je inschakelt voor je renovatie goed bij, zodat je de premies waar jij recht op hebt ook vlot kunt aanvragen bij de bevoegde overheidsinstanties.

Laat elektriciteit, sanitair en verwarming preventief controleren

Wil je de onvoorziene kosten bij een renovatie tot een minimum herleiden? Dan is dit een gouden tip: laat de installaties voor de elektriciteit, het sanitair en de verwarming van jouw woning, zoals de verwarmingsketel bijvoorbeeld, preventief controleren. Deze installaties gooien vaak roet in het eten op financieel vlak omdat ze defect zijn of gewoon niet goed genoeg meer werken. Laat een expert controleren of alles nog naar wens functioneert.

Fase 2: vergunningen en administratieve formaliteiten

Voordat je aan je renovatie begint, is het belangrijk om de nodige vergunningen en administratieve verplichtingen te regelen. Afhankelijk van de aard van de verbouwingen kunnen er ook regionale verschillen zijn of heel specifieke voorschriften gelden. Zoek ruim op voorhand uit of dit voor jouw renovatie het geval is. Zo voorkom je boetes of vertragingen.

Onderzoek of je een bouwvergunning nodig hebt

Niet voor elke renovatie heb je een bouwvergunning nodig. Maar bij structurele wijzigingen – zoals het uitbreiden van je woning, het doorbreken van draagmuren of grote gevelwijzigingen – is een vergunning vaak verplicht. Informeer bij je gemeente of jouw project vergunningsplichtig is of dat een eenvoudige meldingsplicht volstaat. Dit kan je heel wat administratieve rompslomp besparen.

Check de regionale regelgeving en voorschriften voor verbouwingen

In Vlaanderen, Brussel en Wallonië gelden verschillende bouwvoorschriften. Controleer daarom steeds de regels die specifiek van toepassing zijn in jouw regio via de website van je gemeente of gewest. Voor beschermde gebouwen of erfgoedpanden kunnen er extra beperkingen en specifieke renovatie-eisen zijn. Informeer je goed om eventuele onverwachte obstakels te vermijden en zorg ervoor dat je renovatie voldoet aan alle wettelijke normen.

Fase 3: bepaal de volgorde van renovatiewerken

Een goed geplande renovatie volgt een logische volgorde, zodat werkzaamheden elkaar vlot opvolgen en je geen tijd en geld verspilt. Wij schetsten de juiste volgorde alvast voor jou.

Grote werken en structuurwijzigingen

Begin jouw renovatie altijd eerst met de grote structurele verbouwingswerken. Moet het dak aangepast worden? Wil je een draagmuur slopen? Of investeer je in een aanbouw? Controleer dan zeker de stabiliteit van de funderingen en draagmuren voor je start met de grote werken.

Technische werken

Klaar met de grote ingrepen? Dan is het tijd om de isolatie, de elektriciteit, de verwarming en de energie-efficiëntie van jouw woning onder handen te nemen.

  • Start met dakisolatie, aangezien hier de meeste warmte verloren gaat, gevolgd door muurisolatie en vloerisolatie.
  • Denk ook na over een efficiënte verwarmingsinstallatie, zoals een warmtepomp of een condensatieketel, die je energieverbruik aanzienlijk kan verlagen.
  • Overweeg daarnaast duurzame energie-oplossingen zoals zonnepanelen of een zonneboiler, die op termijn zowel je energiekosten als je ecologische voetafdruk verminderen.

Afwerking en decoratie

Zodra de structurele en technische werken van jouw renovatie afgerond zijn, kan je starten met de afwerking en je woning of appartement inrichten. Werk de ruimtes die je verbouwt af in een logische volgorde: plaats eerst de vloeren, gevolgd door pleisterwerken en schilderwerken. Meubels en decoratie komen als laatste aan de beurt.

Fase 4: de keuze van de aannemer en de vakmannen voor je verbouwing

De keuze van vakmannen of aannemers is essentieel voor de kwaliteit van je renovatie.

  • Kies altijd voor erkende professionals die ervaring hebben met het soort renovatie dat jij voor ogen hebt. Kies bovendien de professional die echt luistert naar jouw wensen en waarmee je een klik hebt.
  • Controleer of de vakmannen geregistreerd zijn bij hun beroepsvereniging en of ze beschikken over de noodzakelijke verzekeringen, zoals een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid. Dit geeft je de zekerheid dat je renovatieproject in betrouwbare handen is.
  • Check referenties en evalueer online beoordelingen: lees online reviews en vraag naar referenties van voorgaande klanten. Zo krijg je een beter zicht op wat andere mensen van hun werk vinden, of ze de afspraken die gemaakt werden zijn nagekomen en of er mogelijke problemen zijn waarvan je moet weten.

Enkele extra waardevolle tips voor een succesvolle renovatie

  • Wees realistisch en flexibel: zorg voor een strakke planning, maar houd er rekening mee dat bepaalde werken langer kunnen duren dan gepland en dat dat een impact heeft op de oplevering. Bijvoorbeeld door weersomstandigheden, onverwachte situaties of materialen die te laat geleverd worden. Als je je op voorhand flexibel opstelt, dan helpt dat om realistisch om te gaan met de planning en om positief en constructief te blijven.
  • Zelf geen tijd? Een grote verbouwing vraagt heel wat opvolging. Als je daar zelf geen ruimte voor hebt, overweeg dan eventueel om een coördinator aan te stellen.
  • Communiceer duidelijk met je aannemers: maak duidelijke afspraken over deadlines en tussentijdse betalingen. Zet alles ook steeds netjes op papier om misverstanden te vermijden. Organiseer regelmatig werfvergaderingen om een overzicht te krijgen van wat al gerealiseerd is en wat de volgende stappen zijn en blijf betrokken bij het proces.
  • Beslis waar jij gaat wonen tijdens je renovatie: heel wat mensen zijn zo bezig met de renovatie zelf dat ze vergeten dat ze misschien een andere plek nodig hebben om te wonen tijdens de verbouwingen. Vermijd stress en kopzorgen en maak ook een plan voor waar jij en jouw huisgenoten kunnen wonen tijdens de verbouwingen. Onderschat de stress van alle veranderingen niet. Zorg zeker ook dat je je af en toe ook kunt ontspannen tijdens je verbouwing.

Met deze checklist ben je goed voorbereid om je renovatie zonder stress en verrassingen tot een goed einde te brengen. Veel succes!

Schat gratis je renovatiekosten in

Gepubliceerd in April 2025 - Delen via:

Schrijf je in voor
onze nieuwsbrief

Profiteer van interessante aanbiedingen en win mooie prijzen via onze nieuwsbrief.

De meest gelezen
artikelen

Welk krediet
kiezen?

Wens je een project te realiseren? Wil je jezelf een plezier doen?
Onverwachte uitgaven? Ontdek in 3 klikken onze kredieten aangepast aan je budget.

Vind mijn krediet

Enkele tips

Alles wat je altijd al wilde weten over krediet zonder het te vragen.

  • Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • Registreren

  • Nee bedankt