Hoe kan ik de EPC-waarde
van mijn woning verbeteren?

Blijft de sneeuw op jouw dak nooit langer dan een uur liggen en kan jij ook van voor je televisie beter dan de weervrouw zeggen hoeveel beaufort het waait buiten? Wil je verhuizen of een nieuwe woning kopen? Of een huis of appartement verkopen of verhuren? Of all the way gaan voor het milieu?

In elk van deze situaties heb je er belang bij om in detail uit te zoeken wat een energieprestatiecertificaat of EPC precies is, waarom het belangrijk is en welke impact het heeft op de waarde van jouw huis of appartement. In wat volgt krijg je van ons een heus EPC-kompas aangereikt met de antwoorden op al jouw vragen over EPC.

De verschillende regio’s in ons land leveren gelijkaardige certificaten af om de energiezuinigheid van woningen te kunnen vergelijken. Maar er zijn toch ook heel wat verschillen.

Ga dus naar de informatie over jouw regio:

Het energieprestatiecertificaat in Vlaanderen

Wat is een energieprestatiecertificaat (EPC)?

Als je in Vlaanderen gebouwen wil verkopen of verhuren, dan kan dat niet zonder een energieprestatiecertificaat (EPC) opgemaakt door een erkende energiedeskundige. In bepaalde gevallen heb je het EPC ook nodig als bewijs voor een premie, subsidie of renovatie.

Definitie en doel van het EPC

Het energieprestatiecertificaat (EPC) geeft aan hoe energiezuinig een gebouw is. Voor woningen of appartementen bestaat er een EPC voor een residentiële eenheid of ook wel “residentieel EPC” genoemd. Een residentieel EPC geeft weer hoe energiezuinig jouw eengezinswoning (huis of appartement) is.

Het EPC is een uitgebreid document met heel wat informatie over de factoren die het energieverbruik van jouw woning beïnvloeden, zoals


Het bevat ook concrete aanbevelingen om de energieprestaties van jouw woning te verbeteren.

Het belangrijkste onderdeel van een EPC? De energiescore (jouw geschat verbruik uitgedrukt in kWh per jaar) en het bijhorende energielabel of EPC-label van jouw woning. Welke score jouw woning krijgt, heeft alles te maken met hoeveel energie je verbruikt.

Heb je een energieneutrale woning die minder dan 0 kWh/m² per jaar verbruikt? Dan heb je recht op een A+-energielabel. Swingt jouw verbruik de pan uit en verbruikt jouw pand meer dan 500 kWh/m2 per jaar?  Dan krijg je een F-label. Kortom, hoe hoger je scoort, hoe slechter.

  • A+ Minder dan 0 kWh/m² per jaar
  • A Tussen 100 en 0 kWh/m² per jaar
  • B Tussen 200 en 100 kWh/m² per jaar
  • C Tussen 300 en 200 kWh/m² per jaar
  • D Tussen 400 en 300 kWh/m² per jaar
  • E Tussen 500 en 400 kWh/m² per jaar
  • F Hoger dan 500 kWh/m² per jaar

Een EPC blijft 10 jaar geldig, tenzij jouw pand een andere bestemming krijgt. Bijvoorbeeld, als je van een woonhuis een winkel maakt of een restaurant of omgekeerd. En heb je jouw appartement of huis energiezuiniger gemaakt? Dan kan je uiteraard steeds een nieuw EPC-attest aanvragen.

Wil je graag weten hoe een EPC er precies uitziet? Deze pagina brengt je naar een simulator die je helpt om jouw EPC-label te schatten.

Schrijf je in op de Cofidis-nieuwsbrief

Je vindt er:

  • Tips en ideeën die je dagelijkse leven gemakkelijker maken
  • Interessante artikels over de brede wereld van het krediet
  • Leuke wedstrijden waarmee je unieke prijzen kan winnen

Nieuwsbrief Cofidis

Hoe kom je aan een EPC voor jouw appartement of huis?

Wil je je huis of appartement verkopen of verhuren en heb je nog geen geldig EPC? Hier lees je wat je in dat geval moet doen.

Procedure om een EPC aan te vragen voor jouw huis of appartement

Er bestaan verschillende soorten energiedeskundigen, maar als je een energieprestatiecertificaat nodig hebt voor jouw appartement of huis, dan heb je een energiedeskundige type A nodig.

  • Ga na welke energiedeskundigen type A in jouw buurt werken. Deze pagina van de Vlaamse overheid brengt je vlot bij het overzicht van alle erkende energiedeskundigen in jouw buurt.
  • De overheid regelt de erkenning van deze deskundigen, maar legt geen prijzen op voor het afleveren van een EPC. Dat betekent dat de prijzen verschillen. Zorg dus dat je een aantal offertes van energiedeskundigen kunt vergelijken. Let bij het maken van jouw definitieve keuze niet alleen op de prijs, maar ook op hoe snel die persoon kan langskomen en hoe lang het zal duren om het certificaat aan te leveren.
  • Keuze gemaakt? Mooi zo. Dan neemt de energiedeskundige contact op om een afspraak te maken voor een inspectie van jouw woning. Tijdens die inspectie brengt de deskundige alle factoren in kaart die een invloed hebben op het energieverbruik van jouw huis of appartement.
  • Daarna verwerkt de energiedeskundige alle informatie aan de hand van een EPC-softwareprogramma en wordt een EPC opgemaakt.

EPC voor de gemeenschappelijke delen van een appartement

In een appartementsgebouw heb je naast alle wooneenheden ook gemeenschappelijke delen, zoals de inkomhal, de garage, de hal, de lift, ... Ook voor die gemeenschappelijke delen van appartementsgebouwen moet er een EPC opgemaakt worden. Als eigenaar van een wooneenheid in een appartementsgebouw heb je bij een verkoop of verhuur dus niet alleen het EPC-attest nodig van jouw appartement, maar ook een EPC voor de gemeenschappelijke delen van het gebouw.

Elke eigenaar van een appartementsgebouw moet zo’n EPC appartement gemeenschappelijke delen hebben en dat certificaat wordt ook gebruikt door de energiedeskundige om het EPC certificaat van een wooneenheid appartement op te maken. Logisch ook. De energie-efficiëntie van de gemeenschappelijke delen heeft uiteraard een grote impact op de score van jouw appartement.

Sancties en niet-naleving

Kan je geen geldig EPC voorleggen bij de verkoop van jouw woning? Dan kan de verkoop toch nog doorgaan, maar riskeer je een boete tussen 500 en 5000 euro.

Opgelet, je bent ook verplicht om de EPC-informatie te vermelden in de advertenties die je plaatst om jouw woning te verkopen of verhuren. Je moet dus over een geldig EPC beschikken op het moment dat je advertenties plaatst. Aangeven dat een certificaat nog in aanvraag is, volstaat niet.

Het belang van een goede EPC-score

Als je wat rondsnuistert op de vastgoedmarkt, dan zal je snel merken dat de waarde van appartementen of huizen zeker ook bepaald wordt door hun EPC-score. Heeft jouw huis een goede score, dan is dat een grote troef bij een verkoop. Niet alleen omdat de kopers dan een energiezuinige woning hebben en besparen op hun energiekosten. Ook omdat eigenaars van woningen met erg slechte scores wettelijk verplicht zijn om te investeren in hun woning om ze energiezuiniger te maken.

Waardeverhoging van het appartement of het huis

De Vlaamse overheid besliste dat alle woningen en appartementen die vanaf 1 januari 2023 zijn aangekocht en een EPC-label E of F hebben, verplicht moeten gerenoveerd worden binnen de vijf jaar na de aankoop. En ze moeten minstens evolueren naar een EPC-label D

Maar daar blijft het niet bij. Die maatregel zal de komende jaren geleidelijk aan strenger worden. Vanaf 2040 zullen eigenaars binnen de 5 jaar na de aankoop van hun woning een EPC-label A moeten kunnen voorleggen.

Die evolutie heeft een stevige impact op de waarde van energiezuinige woningen. Volgens cijfers van Era zijn de prijzen van de energiezuinige woningen in Vlaanderen in prijs blijven stijgen. Daarentegen zijn de gemiddelde prijzen van de energievretende woningen met een label E of F gedaald met bijna 4%. Of nog: Een woning met een label A is gemiddeld 17% duurder dan eenzelfde soort huis met een D-label.

Kortom, een slechte EPC-score haalt de waarde van jouw appartement of huis een stuk onderuit. En het is – omwille van de investeringen die kopers moeten doen – steeds vaker een dealbreaker bij de verkoop.

Energiebesparing en milieuvoordelen

Energie is erg duur. Heb jij een woning met een slechte EPC-score? Dan weet je als geen ander hoe stevig jouw energiefactuur aantikt. Door jouw woning energiezuiniger te maken, spaar je op korte termijn heel wat geld uit.

Bovendien heeft het groeiende energieverbruik een erg negatieve impact op het milieu. Zowel bij de energieproductie als bij het verbruik van energie komt er immers koolstofdioxide (CO2) vrij. Die CO2-uitstoot zorgt voor een broeikaseffect en voor de opwarming van de aarde. En hoewel er hard gewerkt wordt aan de productie van meer duurzame groene en hernieuwbare energie, is energiebesparing waar mogelijk uiteraard de belangrijkste eerste stap.

Een beter wooncomfort dankzij een betere EPC-score

Is het echt zo dat je de wind door jouw woning voelt waaien? Krijg je jouw appartement niet aangenaam warm gestookt in de winter, ook al zet je de thermostaat erg hoog? Of heb je last van schimmels door vochtproblemen omdat jouw woning niet goed geventileerd is?

Door werk te maken van meer energie-efficiëntie, investeer je meteen ook in een beter wooncomfort. In een energie-efficiënte woning heb je minder last van tocht, krijg je veel gemakkelijker een stabiele temperatuur in de leefruimtes en pak je vochtproblemen aan. Opent nieuwe aangename perspectieven, niet?

Tips voor het verbeteren van jouw EPC- label en EPC-score

Wil je jouw slecht EPC-label inruilen voor ééntje dichter bij de A in het alfabet? Dan is er goed nieuws. Er zijn heel veel slimme manieren om jouw woning energie-efficiënter te maken. De meest efficiënte manieren lees je hier.

Kosten-batenanalyse van verbeteringen

Moeten er volgens jouw energieprestatiecertificaat wel erg veel verbeteringen gebeuren in jouw woning? Is er zoveel werk dat je geen idee hebt van waar je best mee begint? Dan is het goed om de kosten en de baten van de verbouwingen of ingrepen zorgvuldig af te wegen.

  • Lijst op welke verbouwingen en ingrepen allemaal nodig zijn om een beter EPC-label te krijgen voor jouw woning.
  • Ga dan na wat die ingrepen precies kosten en welke impact ze hebben op het verbruik. Vergeet zeker ook niet uit te zoeken op welke premies je eventueel recht hebt (zoals bijvoorbeeld de EPC-labelpremie) bij renovatiewerken, want die premies schelen een slok op de borrel.

Hoe kan je jouw EPC-score verbeteren? Een checklist!

Als je jouw woning energiezuiniger wil maken om een beter EPC-label en een nieuwe EPC  in de wacht te slepen, dan zijn er vier grote onderdelen waarop je kan inzetten:


Lees je in jouw EPC-verslag dat de isolatiewaarde van jouw woning echt niet goed zit? Dan is dat misschien wel de eerste werf op weg naar een beter label. Een betere isolatie kan de verwarmingskosten immers halveren. Focus op deze aanpassingen:

  • Isoleer het dak: Misschien is er wel isolatie aanwezig, maar is die verouderd? Of fout aangebracht? Of gewoon te dun en heb je zo al heel wat warmte verloren? Is jouw dak slecht geïsoleerd? Plaats nieuwe isolatie aan de binnenkant of de buitenkant van jouw dak en zorg ervoor dat de warmte van jouw woning niet langs het dak ontsnapt.
  • Isoleer de muren: Jouw buitenmuren zijn niet voldoende geïsoleerd als er geen extra isolatiemateriaal in zit. Ook wanneer de spouwmuren wel geïsoleerd zijn, kan het zijn dat het materiaal verouderd is en dat de isolatie geen effect meer heeft. In beide gevallen moet je echt werk maken van de isolatie van de muren.
  • Isoleer de ramen en deuren: De Vlaamse overheid geeft een verbouwpremie voor ramen en deuren. Niet zomaar. Verouderde ramen en deuren zijn vaak de oorzaak van heel wat energieverlies. Heb je nog enkel glas in de vensters van jouw huis of appartement? En heb je slecht isolerende deuren? Vervangen is dan echt geen overbodige luxe.
  • Isoleer de vloeren: Ook langs de vloeren kan erg veel warmte ontsnappen. Vergeet bij de renovatiewerken die je doet om een beter EPC-label te krijgen niet om ook die onder de loep te nemen. En de vloeren waar nodig opnieuw te isoleren.

Geeft het energieprestatiecertificaat van jouw woning aan dat jouw verwarmingsketel zijn beste tijd heeft gehad? Dan verbruikt hij ongetwijfeld meer energie dan nodig om te verwarmen. Investeer in een nieuwe energiezuinige installatie. Want die heeft een grote impact op de EPC-score van jouw woning en haalt je verwarmingskosten volgens Engie naar beneden met 10 à 30%.

Ook de ventilatie van jouw woning maakt deel uit van de aanbevelingen van het energieprestatiecertificaat. Werk maken van een goede ventilatie klinkt zwaar en duur, maar dit heeft eenvoudigweg alles te maken met een goede verluchting. Verluchten is niet alleen belangrijk voor onze gezondheid, maar ook voor jouw EPC-score. Er bestaat centrale en decentrale ventilatie en natuurlijke en mechanische ventilatie. Waar je ook voor gaat, besef dat goede ventilatie een impact heeft op de snelheid waarmee jouw woning opwarmt en dus een impact heeft op het EPC-label van jouw woning.

Tot slot kan de installatie van zonnepanelen de EPC-score van jouw woning ook erg gunstig beïnvloeden.

Het energieprestatiecertificaat in Brussel

Wanneer heb je een EPB-certificaat nodig?

Ook het Brussels Gewest heeft een eigen energieprestatiecertificaat. Het Energieprestatie en Binnenklimaat-certificaat of EPB. Wil je een huis of een appartement verkopen of verhuren in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest? Dan heb je een EPB-certificaat Wooneenheid nodig als jouw woning 18 m² is of groter. Zo’n EPB blijft tien jaar geldig.

Er zijn enkele uitzonderingen waarvoor het EPB-certificaat niet verplicht is, zoals bij onteigening of schenking, dus check zeker even deze lijst.

Heb je geen geldig EPB wanneer je jouw woning adverteert of bij de ondertekening van de koopakte of de huurovereenkomst? Dan riskeer je een strafrechtelijke sanctie.

Hoe kom je aan een EPB voor jouw appartement of huis?

Beschik je nog niet over een geldig EPB voor jouw appartement of huis in Brussel en heb je er één nodig? In het Brussels Gewest moet je in dat geval contact opnemen met een EPB-certificateur. Dat is een expert die door Leefmilieu Brussel erkend is om een EPB-certificaat op te stellen voor jouw woning.

  • Consulteer deze lijst en neem contact op met een erkende certificateur voor een afspraak.
  • Zorg dat je tijdens de inspectie alle documenten die meer informatie kunnen geven over de energiezuinigheid van jouw woning binnen handbereik hebt. Heb je bijvoorbeeld een factuur waarop staat welk soort isolatie in jouw spouwmuren zit? Dan kan de certificateur daar rekening mee houden. Hij kan die immers niet zien met het blote oog. Als je hem geen informatie geeft dan houdt hij bij het berekenen van de score van jouw woning alleen rekening met gemiddelden. Onze gouden tip: Bereid je goed voor. En zorg dat je alle nuttige documenten deelt met de certificateur tijdens de inspectie.
  • Na de inspectie van jouw woning verwerkt de certificateur alle informatie aan de hand van een softwareprogramma en wordt een EPB opgemaakt.

De prijs van een EPB

De prijzen van EPB-certificaten liggen niet vast. Een certificateur is dus vrij om zelf de prijs te bepalen afhankelijk van bijvoorbeeld de grootte van de woning en of het gemakkelijk is om alle gegevens te verzamelen in jouw woning of niet. Leefmilieu Brussel geeft wel enkele prijsindicaties die je kunnen helpen om een idee te krijgen van de prijs. Voor een huis van 200m² kost een EPB minimum € 370 en voor een appartement van 90m² betaal je minimum € 210.

Kan je dat bedrag niet betalen, weet dan dat er een premie bestaat om jou te helpen met de betaling van de EPB voor jouw woning.

Het energieprestatiecertificaat in Wallonie

Wanneer heb je een PEB-certificaat nodig?

In Wallonië is het energieprestatiecertificaat bekend als het PEB (Performance Energétique des Bâtiments). Dit certificaat is verplicht bij de verkoop en verhuur van alle residentiële gebouwen.

Kan je geen geldig PEB-certificaat voorleggen bij een controle? Dan riskeer je een administratieve boete van 1.000 euro. Naast die sanctie bestaan er nog een aantal andere boetes die te maken hebben met inbreuken op de PEB-wetgeving.

Ook in Wallonië blijft een energieprestatiecertificaat 10 jaar geldig.

Hoe verkrijg je een PEB voor jouw appartement of huis in Wallonië?

Net zoals in Brussel mag in Wallonië alleen een erkende ‘certificateur PEB’ een PEB-inspectie uitvoeren. Dat zijn onafhankelijke experten die erkend zijn door de Waalse overheid.

Aan de hand van alle informatie die de certificateur verzamelt over de energie-efficiëntie van jouw appartement of huis, (isolatie, verwarmingsinstallatie, …) maakt hij een PEB-certificaat op met onder meer de energiescore van je woning.

Hoeveel betaal je voor een PEB in Wallonië?

Wat je betaalt voor een PEB-keuring en een PEB-certificaat is in de eerste plaats afhankelijk van het type woning. De tarieven kunnen ook erg verschillen van certificateur tot certificateur. Zorg dus dat je je goed informeert voor je een afspraak maakt.

Veelgestelde Vragen over het EPC

Wat betekent EPC?

EPC staat voor Energieprestatiecertificaat. Het is een document dat de energie-efficiëntie van een gebouw weergeeft. Het EPC geeft eigenaars, potentiële kopers of huurders informatie over de energiezuinigheid van een woning of gebouw en bevat een score die aangeeft hoe efficiënt het gebruik van energie is. Op basis van die EPC-score, krijgt het gebouw een EPC-label (van A+ tot F). Het EPC is een instrument om bewustzijn te creëren over energiebesparing en duurzaamheid.

Zijn er verschillen tussen de verschillende gewesten?

Jazeker. In Vlaanderen wordt een EPC uitgereikt. In Brussel een EPB en in Wallonië een PEB. Ze hebben allemaal hetzelfde doel en willen het mogelijk maken dat de energiezuinigheid van woningen kan vergeleken worden. Maar ze hebben allemaal een ander uitwerking. Zo zijn de energieklassen (letters van A tot G) op de verschillende certificaten niet identiek. De energieklasse F begint in Brussel bij 276 kWh/m²/jaar, terwijl die in Wallonië bij 425 en in Vlaanderen al bij 400 begint.

Hoe EPC verbeteren?

Er zijn heel wat manieren om de EPC-score van je woning te verbeteren. Het EPC-certificaat van jouw woning geeft daarvoor heel wat gerichte aanbevelingen die variëren van isolatie van het dak en de ramen en deuren, tot ventilatie en het plaatsen van zonnepanelen. Wie zijn woning renoveert en kan aantonen dat het energiezuiniger is geworden, krijgt een beter EPC-label na een nieuwe controle.

Welk EPC is verplicht?

Sinds januari 2023 zijn kopers van een woning met een slechte EPC-score (E of F) verplicht om binnen de vijf jaar na de aankoop van hun woning het D-label te bereiken. Doe je dat niet of te laat, dan riskeer je een boete waarna je de nodige renovaties nog steeds moet uitvoeren. De komende jaren zal deze maatregel nog strenger worden en tegen 2040 zal je als eigenaar van een woning binnen de 5 jaar na de aankoop van een woning een EPC-label A moeten kunnen voorleggen.

Wat is het EPC gemeenschappelijke delen in een appartement?

Als je eigenaar bent van een appartement, dan moet je niet alleen een EPC van jouw eigen appartement hebben, maar ook een EPC-attest voor de gemeenschappelijke delen (gang, hal, lift, garage, dak, ...) in jouw appartementsgebouw.

Is een EPC-waarde C goed?

De EPC-labels gaan van A+ voor een energieneutrale woning tot F voor een energieverslindende woning. Label C bevindt zich ergens in het midden. Dat betekent dat de woning vrij energiezuinig is, maar dat er nog veel ruimte is voor verbetering ook. Label A en Label B zijn prima. Label C bevindt zich zo’n beetje in het midden. En EPC label D, E of F zijn te vermijden.

Wat is belangrijk voor EPC?

Voor een goede EPC-score zijn isolatie, verwarming, ventilatie en de investering in eigen hernieuwbare energie erg belangrijk. Wil je starten met iets dat een erg grote impact heeft? Zet dan in op dakisolatie.

Wat is een EPC-labelpremie?

Ben je de eigenaar van een huis of appartement met een slechte EPC-score? Als je de woning binnen de vijf jaar zo grondig renoveert dat het EPC-label een groot stuk verbetert, dan kan je hiervoor een premie krijgen. Die vergoeding wordt de EPC-labelpremie genoemd.

Heb je (financiële) hulp nodig? Cofidis is jouw vertrouwde partner bij elke belangrijke stap in je leven.

Contacteer ons

De inhoud van dit artikel is alleen bedoeld ter informatie en de gepresenteerde regels kunnen veranderen afhankelijk van de beslissingen die door de overheid worden genomen. Hyperlinks naar sites van derden kunnen zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd of verwijderd.

Gepubliceerd in Maart 2024 - Delen via:

Schrijf je in voor
onze nieuwsbrief

Profiteer van interessante aanbiedingen en win mooie prijzen via onze nieuwsbrief.

De meest gelezen
artikelen

Welk krediet
kiezen?

Wens je een project te realiseren? Wil je jezelf een plezier doen?
Onverwachte uitgaven? Ontdek in 3 klikken onze kredieten aangepast aan je budget.

Vind mijn krediet

Enkele tips

Alles wat je altijd al wilde weten over krediet zonder het te vragen.

  • Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • Registreren

  • Nee bedankt