Is investeren in zonnepanelen
vandaag nog de moeite?

We zullen je twijfels meteen wegnemen: ja, zonnepanelen zijn ook vandaag nog interessant! De prijs van elektriciteit stijgt en zal blijven stijgen, net als onze energiebehoeften. In de zeer nabije toekomst zal er minstens één elektrische auto per huishouden zijn. En hoe meer onze wereld ‘geconnecteerd’ of met elkaar verbonden raakt, hoe meer apparaten die om stroom vragen. Het isoleren van je huis is een goede manier om je energieverbruik te verminderen, zonnepanelen zijn de oplossing om de nodige energie op te wekken. Wat zijn vandaag de voordelen en de premies? We trokken langs Vlaamse, Brusselse en Waalse daken en gingen kijken hoe sterk de zon er schijnt.

6 goede redenen

Vandaag de dag worden zonnepanelen voor woningen minder gesubsidieerd en ondersteund. Maar is het nog steeds een winstgevende investering? Hier zijn zes argumenten die bewijzen dat je er nog steeds een goede zaak aan doet.
1. De elektriciteitsprijzen variëren sterk en zullen op lange termijn alleen maar stijgen. Alles wat je zelf produceert en verbruikt, zorgt voor een lagere energierekening.
2. Gemiddeld duurt het tien jaar om de kosten van een fotovoltaïsche installatie (zonnepanelen) af te schrijven. Als je weet dat de levensduur van de panelen meer dan 25 jaar bedraagt, dan is het voordeel overduidelijk. Het is in alle opzichten een duurzame investering.
3. Vandaag is de prijs van een installatie aanzienlijk gedaald. Dit compenseert de verlaging van de subsidies en maakt ook de initiële investering betaalbaarder.
4. Makelaars houden ook rekening met de aanwezigheid van zonnepanelen bij de waardebepaling van je woning. Bij verkoop hebben zonnepanelen een duidelijke meerwaarde, zowel ecologisch als financieel.
5. De installatie van zonnepanelen is een manier om te voldoen aan de EPB-normen (energieprestatie van het gebouw). Ook deze normen zijn bepalend voor de waarde van de woning.
6. Het is een goede manier om elektriciteit te produceren om je elektrische auto op te laden of om je zwembad of votre jacuzzi te verwarmen.

Schrijf je in op de Cofidis-nieuwsbrief

Je vindt er:

  • Tips en ideeën die je dagelijkse leven gemakkelijker maken
  • Interessante artikels over de brede wereld van het krediet
  • Leuke wedstrijden waarmee je unieke prijzen kan winnen

Nieuwsbrief Cofidis

Van De Panne tot Arlon, wat zijn de premies?

  • Vlaanderen: premies en terugkopen van je elektriciteit

In Vlaanderen krijg je, als je zowel zonnepanelen als een slimme meter laat installeren, een eenmalige bonus die kan oplopen tot 1.500 euro. Sinds begin 2021 is er ook een nieuw elektriciteitstarief dat rekening houdt met de elektriciteit die je in het net injecteert. Kortom, de elektriciteit die je niet zelf verbruikt en die je dus naar je leverancier stuurt, wordt van jou teruggekocht. De prijs varieert naargelang je leverancier.

  • Brussel: ‘groene’ premies en steun

De groenestroomcertificaten zijn niet verdwenen, maar ze zijn wel verlaagd. Er zijn steunmaatregelen en premies voor het opwekken van groene energie ingevoerd om investeringen aan te moedigen en deze sneller interessant te maken.

  • Wallonië: prosumententarief, compensaties en premies

In oktober 2020 heeft Wallonië het prosumententarief ingevoerd. Het principe is dat wie met zonnepanelen stroom produceert, een vergoeding betaalt voor het gebruik van het netwerk. Maar om de invoering van dit tarief wat te verzachten en de overgang geleidelijk aan te laten verlopen, wordt het gecompenseerd (terugbetaald) tot 100% in 2021, 54% in 2022 en 27% in 2023. In 2024 is er geen vergoeding meer, maar daar staat tegenover dat je het teveel aan geproduceerde elektriciteit (de kWh die je in het net injecteert) aan je leverancier kan doorverkopen. Er zijn echter nog steeds premies voor de installatie van een dubbele debietmeter en meetapparatuur. Alle informatie is te vinden op de portaalsite energie.wallonie.be

En een windmolen in je achtertuin?

De wetten van de fysica zijn meedogenloos. Om efficiënt te zijn, moet een windmolen grote wieken hebben. Dat is moeilijk haalbaar in je achtertuin. Het rendement bedraagt bij de grote modellen ook maximaal 59 % (omzetting van de windenergie naar elektrische stroom). Voor de kleintjes ligt dat percentage nog lager. Heel wat experimenten hebben aangetoond dat de verhouding tussen de aankoop-, installatie- en onderhoudskosten en de werkelijke opbrengst te laag is in vergelijking met zonnepanelen. Conclusie? Een windturbine in de tuin levert je op dit ogenblik niets op.

Kies voor voordelig en duurzaam opgewekte energie met het advies en de financiële oplossingen van Cofidis.

Ontdek ze hier

Gepubliceerd in Juni 2021 - Delen via :

Schrijf je in voor
onze nieuwsbrief

Profiteer van interessante aanbiedingen en win mooie prijzen via onze nieuwsbrief.

De meest gelezen
artikelen

Welk krediet
kiezen?

Wens je een project te realiseren? Wil je jezelf een plezier doen?
Onverwachte uitgaven? Ontdek in 3 klikken onze kredieten aangepast aan je budget.

Vind mijn krediet

Enkele tips

Alles wat je altijd al wilde weten over krediet zonder het te vragen.

  • Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • Registreren

  • Nee bedankt