Wanneer en waarom je
verwarmingsketel vervangen?

86 % van het energieverbruik bij Belgische huishoudens gaat naar verwarming en warm water*. We hoeven er geen tekeningetje bij te maken: verwarmingskosten zijn een serieuze hap uit je budget. En met de voortdurende stijging van de energieprijzen, swingt je factuur steeds meer de pan uit. Brengt het dan op om je verwarmingsketel te vervangen? Hoe hoger de energieprijs, hoe meer redenen je hebt om die stap te zetten. We bekijken samen met jou alle mogelijke situaties, prijzen en premies.

4 goede redenen om je verwarmingsketel te vervangen

1. Is je verwarmingsketel ouder dan 15 jaar? Ook al werkt hij nog zoals het hoort, het verbruik kan tot 30% hoger liggen dan een nieuwe hoogrendementsketel.

2. Hoe staat het met het rendement van je ketel? Kijk het even na op je jaarlijkse onderhoudsverslag. Naarmate je ketel ouder wordt, vermindert het rendement. Bedraagt het nog maar 90% of zelfs minder, dan is het tijd voor actie. Ter vergelijking: een condensatieketel kan een rendement van 109% bereiken. Hoe hoger het rendement, hoe minder euro’s je door de schoorsteen naar buiten jaagt.

3. Valt je ketel de laatste tijd wel eens vaker in panne? Je betaalt dan sowieso de tussenkomst van de vakman, en het kan ook gebeuren dat bepaalde wisselstukken niet meer verkrijgbaar zijn. Storingen hebben ook een invloed op het rendement van je ketel: slechtere verbranding, te lage temperatuur, lekken.

4. Ga je renoveren of uitbreiden en maak je meteen ook werk van een betere isolatie? Dan ben je vaak beter af met een nieuwe ketel op maat van je nieuwe energiebehoefte. Door de betere energieprestaties van je woning ligt je verbruik misschien lager, en kan je zelfs kiezen voor een kleinere ketel. Het is zeker ook de moeite waard om alle werken in eenzelfde krediet te bundelen.

Schrijf je in op de Cofidis-nieuwsbrief

Je vindt er:

  • Tips en ideeën die je dagelijkse leven gemakkelijker maken
  • Interessante artikels over de brede wereld van het krediet
  • Leuke wedstrijden waarmee je unieke prijzen kan winnen

Nieuwsbrief Cofidis

Mono- of multi-energie?

Als er één domein is waar ecologie en financieel voordeel hand in hand gaan, dan is het wel bij de verwarming van onze woning. Hoe minder we verbruiken, hoe minder CO2 we uitstoten. Bovendien worden alternatieve energiebronnen steeds competitiever. Toch hangt de keuze altijd af van je persoonlijke situatie. Voor jou is een combinatie van een condensatieketel en zonnepanelen misschien de beste oplossing zijn, terwijl iemand anders misschien beter af is met een zonneboiler of met een ketel die is aangesloten op een warmtepomp. Een energieanalyse laten maken van je huis is in Vlaanderen niet verplicht, maar het levert je wel een heleboel inzichten op.

Welk budget en welke premies?

De prijs van een verwarmingsketel inclusief installatie verschilt heel erg afhankelijk van het merk, de prestaties, de energiebron en je behoeftes. Dit is de prijsvork voor een huis van 100 tot 200 m2. Let wel, dit zijn richtprijzen en het is mogelijk dat je extra kosten moet rekenen voor een nieuw rookkanaal, elektriciteitswerken, waterafvoer, enz. De prijzen variëren sterk tussen conventionele, condensatie- of warmtepompboilers. Ze starten bij €1000 en kunnen oplopen tot €15.000.

Toegegeven: een efficiënte verwarmingsketel plaatsen is niet goedkoop. Toch betaalt de investering zich sneller terug dan je zou denken. Je bespaart makkelijk 400 tot 500 euro per jaar (een nieuwe condensatieketel in vergelijking met een 15 jaar oud model). De energiepremies zorgen ervoor dat je de investering nog sneller terugverdient.

Wil je alles weten over verwarmingsketels? Deze website biedt je een interessant overzicht van alle soorten verwarmingsketels en hun winstgevendheid.

Vraag je jezelf af of het nog steeds een goed idee is om bijkomend zonnepanelen te installeren wanneer je je verwarmingsketel vervangt? Je vindt het antwoord in ons artikel ‘Is investeren in zonnepanelen vandaag nog de moeite?’

Onze Cofidis-consulenten helpen je graag verder met al je renovatieprojecten en vragen, en bieden je financiële oplossingen op maat van jouw leven.

* bron: Enquête huishoudbudget - 2017

Ontdek ze hier

Gepubliceerd in November 2021 - Delen via :

Schrijf je in voor
onze nieuwsbrief

Profiteer van interessante aanbiedingen en win mooie prijzen via onze nieuwsbrief.

De meest gelezen
artikelen

Welk krediet
kiezen?

Wens je een project te realiseren? Wil je jezelf een plezier doen?
Onverwachte uitgaven? Ontdek in 3 klikken onze kredieten aangepast aan je budget.

Vind mijn krediet

Enkele tips

Alles wat je altijd al wilde weten over krediet zonder het te vragen.

  • Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • Registreren

  • Nee bedankt