Tips om je woning helemaal
winterklaar te maken

Wil je zorgeloos de winter tegemoet, dan is de herfst het goede moment om je huis in detail te bekijken. Daarmee anticipeer je op problemen die ontstaan door het winterweer. Om je bij deze klus te helpen, stelden we een complete checklist op van alles wat om nazicht of onderhoud vraagt, en dat wat je beter vervangt of repareert voor de temperatuur verder richting vriespunt zakt. Binnen of buiten, met dit handige lijstje laten we je niet in de kou staan.

10 werkjes voor de winter komt

  1. Laat je cv-installatie nakijken
  2. Verwarm je op mazout, dan is een jaarlijkse onderhoudsbeurt verplicht. Centrale stooktoestellen op gas vragen in Vlaanderen om een 2-jaarlijkse onderhoudsbeurt. Controleer voor de zekerheid even of het niet dit jaar moet gebeuren. Dat is belangrijk om 3 redenen. Met een goed onderhouden verwarmingstoestel verbruik je minder, ben je helemaal in orde met de verzekeringen en loop je minder kans op een vaak veel duurdere reparatie in geval van een panne. Vergeet ook niet je radiatoren te ontluchten en ervoor te zorgen dat de warmte zich op een goede manier in huis kan verspreiden. Een zetel of een ander meubelstuk te dicht tegen een radiator houdt al snel heel wat warmte tegen. Controleer ook nog even het peil van je gas- of mazouttank.

  3. Bel de schoorsteenveger
  4. Door je schoorsteen te laten vegen, beperk je het risico op brand en op rookgasvergiftiging. De termijn voor het reinigen van je schoorsteen loopt in Vlaanderen gelijk met die van je ketel: jaarlijks bij mazout of bij verbranding van vaste stoffen, tweejaarlijks bij een gasketel. Vraag de vakman zeker om een attest van de uitgevoerde werken, want in geval van brand of schade zal je verzekeraar er zeker om vragen.

  5. Leeg de dakgoten en maak afvoeren vrij
  6. Afgevallen bladeren doen niets liever dan heerlijk samen in je dakgoot liggen. Bij hevige regenval is dat een stuk minder aangenaam, want door al die bladeren kan het water niet weg en zit je al snel met waterschade. Verwijder vanaf begin oktober dus zeker de bladeren en herhaal dit klusje nog enkele keren tot er aan de bomen rondom je huis geen enkel blad meer hangt.

    Schrijf je in op de Cofidis-nieuwsbrief

    Je vindt er:

    • Tips en ideeën die je dagelijkse leven gemakkelijker maken
    • Interessante artikels over de brede wereld van het krediet
    • Leuke wedstrijden waarmee je unieke prijzen kan winnen

    Nieuwsbrief Cofidis


  1. Jaag op vocht
  2. Vocht in huis, dat betekent schade aan het pleisterwerk, rottend hout, schimmels of zelfs zwammen die vaak heel schadelijk zijn voor je gezondheid. Doe een check van kelder tot zolder en behandel elk plekje dat je tegenkomt. Gaat het om een groter of een wederkerend probleem, schakel dan een specialist in om de oorzaak van het probleem op te sporen. Voer daarna de nodige werken uit om het te verhelpen: een nieuwe deur of venster, de dakgoot vervangen, isolatie, ventilatie, behandeling van de muren. Het is beter voor je huis, voor de gezondheid van je gezin, en op langere termijn zeker ook voor je portemonnee.

  3. Isoleer en vervang
  4. Wist je dat slechte isolatie of te oude ramen (enkele beglazing, slechte afdichting) verantwoordelijk kunnen zijn voor 25 tot 30 procent energieverlies in huis? Isolatiewerken uitvoeren of ramen vervangen zorgt onmiddellijk voor extra comfort en levert je op termijn ook echt iets op. Zeker als je weet dat er nogal wat premies beschikbaar zijn. En doe je het nog voor de winter, dan bespaar je meteen één seizoen extra.

  5. Herstel scheuren en beschadigingen
  6. Een loszittende baksteen, een open voeg tussen de terrastegels, een scheur in een muur: allemaal zaken die je vrij makkelijk en voor een klein prijsje kan herstellen. Wacht niet tot er deze winter water insijpelt. Dat bevriest, zet uit en zorgt voor extra vorstschade.

  7. Voor het gaat vriezen
  8. Bewaar de tuinslangen binnen, of laat ze minstens leeglopen. Bescherm ook je buitenkranen en je tuinmeubelen. Heb je een gasbarbecue, koppel dan de gasfles af en bewaar ze samen met de regelaar binnen. Breng je grasmaaier binnen voor onderhoud, in het voorjaar zit de agenda van elke professional overvol. Haal ook een voorraadje strooizout in huis, zo ben je meteen voorbereid op de eerste ijs- en sneeuwval.

  9. Denk aan je veiligheid
  10. De dagen worden kouder en korter. Jammer genoeg is dat meteen het favoriete seizoen van inbrekers. Verhoog daarom de beveiliging van je woning. Onze anti-inbraaktips, die vind je hier.

  11. Denk al aan de lente
  12. Denk je aan een zwembad of een buitenspa? Wil je een carport of je tuin herinrichten? Zet de werken nog deze herfst in gang. De kans om een beschikbare vakman te vinden is groter, en je kan genieten van bij de eerste warme zonnestralen. Wil je inspiratie, duik dan zeker in onze tips over spa’s, zwembaden en carports.

  13. Win een seizoen en bespaar geld
  14. Je thermostaat veranderen, een nieuwe verwarmingsketel of nieuwe ramen laten plaatsen, de zolder isoleren, huishoudtoestellen vernieuwen, andere verlichting: alles wat veel energie verbruikt, verander je best voor de winter. Enerzijds profiteer je meteen van het extra comfort, anderzijds ‘win’ je letterlijk een winter omdat je nu al voordeel haalt uit het lagere verbruik. En dat scheelt soms meer dan je denkt. Zeker nu de energieprijzen almaar stijgen kan de besparing op mazout, gas en elektriciteit in het eerste jaar al snel oplopen tot enkele honderden euro.

Onze Cofidis-adviseurs helpen je graag met al je projecten en vragen, en bieden je financiële oplossingen op maat van jouw leven.

Ontdek ze hier

Gepubliceerd in Oktober 2021 - Delen via :

Schrijf je in voor
onze nieuwsbrief

Profiteer van interessante aanbiedingen en win mooie prijzen via onze nieuwsbrief.

De meest gelezen
artikelen

Welk krediet
kiezen?

Wens je een project te realiseren? Wil je jezelf een plezier doen?
Onverwachte uitgaven? Ontdek in 3 klikken onze kredieten aangepast aan je budget.

Vind mijn krediet

Enkele tips

Alles wat je altijd al wilde weten over krediet zonder het te vragen.

  • Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • Registreren

  • Nee bedankt