Gouden tips
voor inbraakbeveiliging
Hoewel hun aantal de laatste jaren stevig gedaald is in ons land, kreeg de politie in 2023 toch nog melding van bijna 37.500 woninginbraken. Dat zijn er gemiddeld meer dan 100 per dag. Stuk voor stuk gezinnen die niet alleen materiële schade lijden, maar die zich een tijdlang niet meer veilig voelen in hun eigen huis. Inbraakbeveiliging en inbraakpreventie blijven dan ook erg belangrijk.
Het goede nieuws? Je kan zelf veel doen om dieven buiten te houden. In wat volgt, geven we je een uitgebreid overzicht van mogelijke ingrepen. Van heel eenvoudige maatregelen tot gesofisticeerde hoogtechnologische ingrepen. Zodat jij werk kunt maken van inbraakbeveiliging op maat van jouw noden. Klaar voor? Blijven lezen!
Inbraakbeveiliging: goede gewoonten als solide basis
Ervaren inbrekers werken snel en efficiënt. Een slecht beveiligde woning kan volgens de politie in 30 seconden worden opengebroken. Een inbreker probeert zelden langer dan drie minuten om binnen te geraken. En een inbraak duurt gemiddeld amper 4 à 6 minuten.
De meest eenvoudige en doeltreffende vorm van inbraakbeveiliging, is een set van goede gewoonten om te vermijden dat je door inbrekers als een gemakkelijke prooi wordt gezien.
Sluit poorten, deuren en ramen, zelfs bij korte afwezigheden
Inbraken vinden niet alleen ‘s nachts plaats. Veel inbraken vinden gewoon overdag plaats, wanneer mensen even niet thuis zijn. Zorg er daarom voor dat je deuren en ramen altijd goed afsluit. Ook als je snel even boodschappen gaat doen. Het is een kleine moeite, maar het kan een groot verschil maken voor de inbraakbeveiliging van jouw huis.
Ben je langere tijd bezig op de bovenverdieping? Zorg er dan voor dat je de ramen en deuren op het gelijkvloers niet laat openstaan. Vastberaden inbrekers durven zelfs hun slag te slaan terwijl jij thuis bent.
Bewaar je waardevolle spullen op slimme plekken
Ervaren dieven weten exact waar ze waardevolle spullen kunnen vinden. Maar je kan het feit dat ze onder enorme druk staan om snel te scoren, ook tegen hen gebruiken.
Bewaar waardevolle spullen dan ook op slimme plekken. Vermijd voor de hand liggende plaatsen zoals nachtkastjes, dressings, lades in de woonkamer of kluizen die niet stevig verankerd of makkelijk vindbaar zijn. Laat ook je laptops, mobiele telefoons en tablets niet zomaar rondslingeren. En laat je auto niet op de oprit staan, maar parkeer hem in de garage.
Sluit gordijnen en rolluiken
Als inbrekers niet goed kunnen inschatten of jouw woning het risico waard is, belandt je huis niet zo snel bovenaan hun TO DO-lijst. Dat is een basisregel in alle handboeken over inbraakbeveiliging. Zijn jouw gordijnen gesloten als je niet thuis bent? Dan kunnen inbrekers niet binnengluren om te checken wat er allemaal te rapen valt.
Heb je daarnaast ook rolluiken? Perfect. Inbrekers houden niet van rolluiken. Maak er dan ook een gewoonte van om de jouwe naar beneden te laten van zodra het donker wordt.
Berg ladders en andere hulpmiddelen netjes weg
Staat er nog een ladder tegen jouw gevel of ligt die gewoon zichtbaar in jouw voortuin? Dan reik je inbrekers wel heel eenvoudig aan wat ze nodig hebben om binnen te geraken in jouw huis.
Berg ladders, koevoeten, kniptangen en andere spullen die van pas kunnen komen bij een inbraak netjes weg.
Deel je vakantieplannen niet op sociale media
Hoewel het verleidelijk is om al op de luchthaven te posten dat je een weekje op vakantie gaat naar één of andere exotische bestemming... Niet doen. Je laat inbrekers op die manier weten dat ze die week rustig hun slag kunnen slaan. Beperk via je privacy-instellingen wie je berichten kan zien of wacht tot je terug bent om foto's te posten.
Maak een afspraak met een preventieadviseur
Heel wat lokale overheden bieden diefstalpreventie aan, zoals vakantietoezicht en advies van een diefstalpreventieadviseur. Zo’n expert komt dan gratis bij je langs om waardevolle tips op maat te geven rond inbraakbeveiliging. Met advies over sloten, deuren, ramen en zelfs online veiligheid. Informeer je dus zeker bij de lokale politie of de preventiediensten van jouw gemeente.
Mechanische inbraakbeveiliging
Versterk deuren en ramen
Ramen, deuren en poorten zijn uiteraard de meest inbraakgevoelige plekken in een woning.
Wil je vermijden dat inbrekers gemakkelijk binnenkomen langs de deuren? Houd dan rekening met deze tips:
- Plaats stevige meerpuntssloten (minimaal drie punten) op buitendeuren. Een meerpuntsslot vergrendelt de deur op meerdere punten in het deurkozijn, waardoor het forceren van de deur veel moeilijker wordt.
- Zorg dat het slot niet meer dan 2 mm uit de deur steekt.
- Plaats een metalen strip tussen de deur en het kozijn als er een te grote opening is, zodat een inbreker geen gereedschap tussen de deur kan stoppen om ze te forceren.
Als je echt werk wil maken van inbraakbeveiliging, dan verdienen jouw ramen zeker ook de nodige aandacht.
- Investeer in het juiste soort glas voor je ramen. Gelaagd glas, bijvoorbeeld, bestaat uit meerdere lagen glas met een tussenlaag van kunststof. Die voorkomt dat het snel barst of breekt. Dit type glas vertraagt de inbreker en maakt het moeilijker om snel binnen te dringen.
- Zorg dat een schuifraam niet van buitenaf kan worden geopend als het raam niet moet dienen als toegangsdeur. En plaats een stevige balk of metalen profiel in de schuifrail om te voorkomen dat het raam kan geforceerd worden.
Gouden tip voor inbraakbeveiliging: veel woningen hebben gewone cilindersloten. Zulke sloten zijn vatbaar voor het uitboren of het kerntrekken van de cilinder. Kies voor veiligheidssloten met een kaart die het namaken van de sleutel onmogelijk maken en die een veiligheidscilinder met anti-boor- en anti-kerntrekbescherming hebben. Zoals bijvoorbeeld cilinders met een SKG-keurmerk.
Namaak inbraakbeveiliging om inbrekers te misleiden
Is een echt alarmsysteem te duur voor jouw budget? Dan is het een optie om een nepalarm of een dummy-camera te installeren om inbrekers te ontmoedigen. Die zijn visueel bijna niet te onderscheiden van echte systemen. Combineer die nepsystemen met stickers op de ramen die duidelijk maken dat je woning beveiligd is.
Je kunt ook timers instellen op jouw verlichting. Die maken het mogelijk om de binnen- of buitenverlichting te laten aanspringen op vaste tijdstippen, zodat jouw huis bewoond lijkt als je met vakantie bent.
Investeren in inbraakbeveiliging?
Hoogtechnologische inbraakbeveiliging
Betaalbare alarmsystemen als inbraakbeveiliging voor je woning
Dankzij slimme technologieën zijn er vandaag heel wat betaalbare beveiligingsopties als je werk wil maken van inbraakbeveiliging. Er bestaan immers eenvoudige alarmsystemen en draadloze beveiligingscamera’s die je zelf kunt installeren. Zo kan je bijvoorbeeld zelf een camera met bewegingssensoren plaatsen die connecteert met je smartphone.
Dieven houden bovendien van donker. Combineer jouw alarmsysteem met buitenverlichting die werkt op bewegingssensoren, om inbrekers af te schrikken.
Hoogtechnologische alarmsystemen voor een waterdichte inbraakbeveiliging
Ben je een voorstander van een geavanceerd preventiesysteem dat geïnstalleerd wordt door een expert? Ook dan zijn er heel wat opties:
- Bewegingssensoren met videoverificatie: Deze geavanceerde sensoren activeren niet alleen een alarm, maar sturen ook videobeelden naar je telefoon of beveiligingsbedrijf, zodat je meteen kunt controleren wat er gebeurt.
- Alarmsystemen met geïntegreerde camerabewaking: Deze systemen combineren alarmen met beveiligingscamera's die een volledig overzicht geven van de omgeving, inclusief de mogelijkheid om beelden op te slaan in de cloud.
- 24/7 monitoring door een meldkamer: Bij dit type alarmsysteem wordt je woning continu bewaakt door een externe meldkamer die meteen actie kan ondernemen bij een melding.
Ook geavanceerde domoticasystemen bieden heel wat potentieel voor de inbraakbeveiliging van jouw woning. Zo kan je met slimme sloten en sensoren niet alleen eenvoudig de verschillende toegangen tot jouw woning beheren, maar ook verlichting of muziek bedienen vanop afstand om de indruk te wekken dat er iemand thuis is.
Toch slachtoffer van een inbraak?
Ondanks al jouw investeringen in inbraakbeveiliging, is het mogelijk dat dieven op een onbewaakt moment toch binnen geraken in jouw woning. Op zo’n moment is het erg belangrijk dat je snel actie onderneemt.
Wat te doen bij een inbraak? Nuttige checklist!
Zijn inbrekers er toch in geslaagd om binnen te komen? Maak dan meteen werk van de volgende zaken:
- Neem meteen contact op met de politie via het noodnummer 101.
- Raak zo weinig mogelijk aan om mogelijke sporen intact te houden.
- Zijn jouw bankkaarten gestolen? Bel CARDSTOP om ze te laten blokkeren.
- Werd jouw identiteitskaart of paspoort gestolen? Neem contact op met DOCSTOP.
Het belang van een goede diefstalverzekering
Het sluitstuk van een robuust plan voor inbraakbeveiliging is het afsluiten van een diefstalverzekering.
Een diefstalverzekering dekt vaak niet alleen de materiële schade, zoals kapotte ramen en deuren, maar ook de vervanging van gestolen goederen. Zorg ervoor dat je jouw polis goed doorneemt om te weten waar je recht op hebt. Weet welke voorwaarden er zijn voor een succesvolle claim. Zo vragen de meeste verzekeraars bijvoorbeeld aankoopfacturen en foto’s van jouw gestolen spullen op als ze een dossier opmaken.
Check zeker ook of jij met jouw goed beveiligde woning in aanmerking komt voor een lagere verzekeringspremie.
Op zoek naar financiering?
Gratis en vrijblijvend
Welk krediet
kiezen?
Wens je een project te realiseren? Wil je jezelf een plezier doen?
Onverwachte uitgaven? Ontdek in 3 klikken onze kredieten aangepast aan je budget.
Enkele tips
Alles wat je altijd al wilde weten over krediet zonder het te vragen.