Tips voor
geld besparen in 2024

Het leven wordt alsmaar duurder. Volgens Testaankoop werd de Belgische winkelkar door de enorme inflatie op twee jaar tijd maar liefst 25% duurder. En dan hebben we het nog niet over energie, verzekeringen, eten en drinken, de auto, de kost van boilers voor warm water, de hypotheek, ...

Het goede nieuws? Als jouw geld langs al die kanalen de deur uitgaat, dan betekent dat net zo goed dat er evenveel kansen zijn om al die uitgaven en vaste lasten grondig onder de loep te nemen. En zo waarschijnlijk honderden euro’s per maand en duizenden euro’s per jaar te besparen. Want slimme besparingen maken echt het verschil. Hoog tijd dus om jouw financiële situatie door te lichten. Dit artikel over geld besparen is jouw gids naar een financieel gezonder jaar.

Wil je van een amateurspaarder doorgroeien naar iemand met een professionele carrière in geld besparen? Blijf dan zeker lezen!

Begrijpen waarom geld besparen belangrijk is

Door niet bewust om te gaan met jouw geld, stroomt er veel geld weg naar onnodige dingen. Je koopt spullen die je eigenlijk niet nodig hebt. Of je betaalt te veel voor producten of diensten omdat je niet uitzoekt wat de goedkoopste manier is om ze aan te schaffen… In spaarmodus, ga je veel bewuster om met jouw inkomsten en bespaar je jezelf een hele hoop geld!

Daarnaast bereik je door te sparen ook makkelijker jouw financiële doelen op langere termijn. Of het nu gaat om een droomreis, een nieuwe auto of gewoon wat extra geld op je bankrekening voor meer financiële zekerheid. Als je erin slaagt om van een korte termijn bewuste spaarmodus naar een lange termijn spaarcultuur over te schakelen en zo van bewust met geld omgaan een natuurlijke reflex te maken, kan je stevige bedragen bij elkaar sparen die echt het verschil maken.

De waarde van financiële zekerheid

De waarde van financiële zekerheid kan je moeilijk overschatten. Financiële zekerheid betekent dat je genoeg geld hebt om

 • je rekeningen te betalen;
 • onverwachte kosten aan te kunnen; en
 • en zelfs een beetje te sparen.

Het geeft je een gevoel van rust, wetende dat je financieel stabiel bent en klaar voor wat er op je pad komt. Financiële zekerheid maakt dat je vertrouwen hebt in je financiële situatie. En de vrijheid om je doelen na te streven zonder je zorgen te moeten maken over geld. Geld besparen is dan ook een belangrijke bron van financiële zekerheid.

Lange termijn voordelen van een spaarcultuur

Wil je ook op lange termijn geld besparen? Het idee achter een spaarcultuur is eigenlijk vrij eenvoudig: door regelmatig een klein bedrag te sparen, creëer je een gewoonte die zich op de lange termijn vertaalt in grote voordelen. Het opent de deur naar dromen en doelen die anders onbereikbaar blijven.

Of het nu gaat om het maken van die langverwachte reis, het kopen van een huis of met pensioen gaan zonder financiële zorgen, ... Een spaarcultuur legt de basis voor een toekomst waarin je meer controle hebt over je financiën.

Praktische tips om dagelijks geld te besparen

De mogelijkheden om geld te besparen zijn eindeloos. Dit uitgebreide overzicht inspireert je en zet je aan het denken over wat er allemaal mogelijk is. Bekijk deze geldtips en filter er jouw persoonlijk budgetadvies uit. Zo spaar je honderden euro's per maand en duizenden euro's per jaar.

Slim winkelen en gebruik van kortingen voor geld besparen

Slim winkelen gaat niet alleen over wat je koopt, maar ook over hoe en wanneer je het koopt. Hier zijn enkele handige tips om geld te besparen in de winkel:

 • Vergelijk prijzen: Neem de tijd om prijzen van producten te vergelijken bij verschillende winkels. Vergeet daarbij niet alleen online, maar ook offline te vergelijken waar een product goedkoper is. Wil je echt werk maken van het besparen van geld? Kijk dan in de supermarkt niet alleen op ooghoogte, want daar staan alle dure merken uitgestald.
 • Gebruik kortingscodes: Geld besparen is soms ook erg makkelijk. Zoek voor je aankoop online zeker even naar kortingscodes.
 • Cashback en punten: Ga op zoek naar cashback-programma's en spaar punten bij jouw aankopen. Besef wel dat je voor getrouwheidsprogramma’s meestal wel een stukje privacy moet prijsgeven zoals bijvoorbeeld jouw naam, adres, emailadres en telefoonnummer.
 • Solden en uitverkoop: Wacht tot de start van de solden om kleding, elektronica en andere dure spullen te kopen. Daarmee bespaar je vlot honderden euro’s als je het slim aanpakt.
 • Check ook de outlet stores, kringloopwinkels en tweedehandswinkels: Bezoek outlet stores voor kortingen op merkartikelen. Of zoek uit of de dingen die je nodig hebt ook in tweedehandswinkels of kringloopwinkels beschikbaar zijn. Dat maakt een wereld van verschil voor jouw portemonnee.
 • Abonneer je op de nieuwsbrieven van jouw favoriete merken: Zij zijn vaak dé manier van marketeers om je een gevoel van exclusiviteit te geven met interessante aanbiedingen en kortingen.
 • Onderhandel: Ook buiten je comfort zone geld besparen? We zijn het niet gewend, maar doe het toch maar. Aarzel niet om te onderhandelen, vooral bij grote aankopen zoals tweedehandsauto’s of meubelen.
 • Cash of creditcard: Controleer of je extra kortingen krijgt bij het betalen met contant Soms bieden kredietkaarten zoals de Mastercard by Cofidis of de Mastercard Gold by Cofidis dan weer extra garanties en voordelen.

Hoe je ook aan de slag gaat met deze slimme tips, verlies nooit uit het oog dat iets niet kopen uiteraard de grootste besparing is. Wil je echt geld besparen? Koop dan alleen wat je echt nodig hebt.

Geld besparen door het verminderen van onnodige uitgaven

Om je financiële gezondheid te verbeteren, is het vermijden van onnodige uitgaven een belangrijke eerste stap. Deze tips helpen je geld besparen en besparen op uitgaven door onnodige kosten te vermijden.

 • Prioriteiten stellen: Zorg dat je weet welke jouw noodzakelijke en onvermijdbare uitgaven (vaste lasten) zijn en focus daarop. Denk daarbij vooral aan huisvesting, het voedingsbudget en nutsvoorzieningen. Heb je dat in kaart? Prima. Dan weet je ook meteen welke uitgaven niet echt nodig zijn.
 • Eten en drinken: Wil je snel heel wat geld besparen? Uit eten gaan en eten thuis laten leveren zijn heel erg duur. Beperk het aantal keren dat je uit eten
 • Voorkom impulsaankopen: Maak een boodschappenlijstje en houd je daaraan als je naar de supermarkt gaat. Wil je toch iets kopen dat niet op jouw lijstje staat? Sta er dan bewust bij stil of je dat product écht nodig hebt en beslis dan pas. Vermijd winkelen uit verveling of stress. En ga niet naar de supermarkt met een lege maag.
 • DIY (Do It Yourself): Overweeg om zelf kleine reparaties uit te voeren in plaats van professionals in te huren. YouTube en online tutorials zijn geweldige bronnen om zelf te leren klussen. Zo kan je op een erg slimme manier geld besparen.

Het terugdringen van onnodige uitgaven vraagt bewustwording en discipline. Neem de tijd om je uitgaven te evalueren en te ontdekken hoe geld besparen mogelijk wordt zonder dat dat een impact heeft op jouw levenskwaliteit.

Schrijf je in op de Cofidis-nieuwsbrief

Je vindt er:

 • Tips en ideeën die je dagelijkse leven gemakkelijker maken
 • Interessante artikels over de brede wereld van het krediet
 • Leuke wedstrijden waarmee je unieke prijzen kan winnen

Nieuwsbrief Cofidis

Hoe jouw maandelijkse vaste lasten te verminderen

Wil je nog meer tips om geld te besparen en aan het einde van de maand meer overhouden? Neem dan zeker ook jouw vaste lasten, zoals uitgaven voor nutsvoorzieningen en abonnementen, onder de loep.

Geld besparen op nutsvoorzieningen en abonnementen

 • Vergelijk diensten en leveranciers: Geld besparen doe je ook op deze manier. Blijf niet zomaar jarenlang bij dezelfde energieleverancier. Vergelijk prijzen en overweeg over te stappen naar meer voordelige opties. Doe bijvoorbeeld de V-test van de VREG.
 • Check abonnementen: Controleer je maandelijkse abonnementen en denk na over welke abonnementen je kunt annuleren. Misschien zijn er streamingdiensten, tijdschriften of andere abonnementen die je niet meer actief gebruikt, maar die wel maandelijks stevige bedragen van jouw rekening slepen.
 • Heronderhandel contracten: Ook op vaste lasten kan je geld besparen. Houd de data in het oog waarop contracten moeten worden hernieuwd. Ga vervolgens na of je kunt onderhandelen over de kostprijs. Heel wat bedrijven geven ook kortingen om bestaande klanten aan boord te houden.
 • Houd de kosten voor zichtrekeningen in de gaten: De maandelijke kosten voor zichtrekeneningen worden steeds hoger. Check hoeveel jij betaalt en evalueer of een goedkopere zichtrekening voldoet aan jouw wensen en verwachtingen. Dat kan makkelijk via Wikifin of Spaargids.be.

Geld besparen dankzij het optimaliseren van jouw woningkosten

 • Herzie verzekeringen: Herzie je verzekeringspolissen en vergelijk jouw tarieven met die bij andere aanbieders. Verhoog eventueel je eigen risico om premies te verlagen. Veel mensen zijn oververzekerd verhuizen naar een goedkopere woning als huisvesting een te grote hap uit jouw budget neemt. Interessant om te weten: Analisten verwachten dat de hypotheekrente in 2024 niet spectaculair zal stijgen. Wie in 2024 een woning aanschaft, betaalt bovendien iets minder dossierkosten. Die gaan van 500 euro naar 350 euro.
 • Gedeelde kosten: Co-housing kan een optie zijn om lasten te delen. Of deel gewoon de kosten zoals internet en streamingdiensten met huisgenoten of buren.
 • Ga slim om met onderhoudskosten: Als je alles in jouw huis goed onderhoudt, dan voorkom je erg dure reparaties op langere termijn. Leer zelf klussen om kleinere problemen zelf op te lossen.

Slimme budgetteringstechnieken voor geld besparen

Op een overzichtelijke en slimme manier geld besparen? Op elk moment een goed overzicht hebben van jouw inkomsten en uitgaven zodat je weet wat je kunt besparen is geen overbodige luxe. Ontdek hier slimme budgetteringstechnieken en handige apps die je kunnen helpen bij het monitoren van je financiën.

Het opstellen van een effectief budget

 • Inkomsten en uitgaven: Start met het noteren van al je inkomsten en uitgaven. Zo krijg je een handig overzicht van waar jouw geld elke maand vandaan komt en waar het naartoe gaat. Zo’n overzicht is de basis om uit te zoeken waar je geld kunt besparen.
 • Stel realistische doelen: Stel concrete doelen op voor geld besparen, het afbetalen van schulden of het mogelijk maken van specifieke uitgaven. Maak doelen haalbaar en meetbaar zodat je gemotiveerd blijft om ze te halen.
 • Houd de vinger aan de pols: Als je op de hoogte bent van wat verandert, kan je een betere inschatting maken van mogelijke financiële meevallers en tegenvallers. Zo weten we nu bijvoorbeeld al dat, hoewel de inflatie laag is, de prijzen zullen blijven stijgen in 2024. De lonen worden wel geïndexeerd, maar er is daarnaast amper ruimte voor loonsverhogingen in de CAO’s. Je houdt er bovendien best al rekening mee dat de voordelen van alle aard die je betaalt als je een bedrijfswagen hebt, in 2024 dan zullen verhogen. Flexijobs worden dan weer toegelaten in heel wat nieuwe sectoren, maar de inkomsten uit deze voordelige tewerkstellingsvorm zijn voortaan ook geplafonneerd. En zo zijn er nog tal van fiscale maatregelen en andere evoluties en beslissingen die een impact hebben op jouw inkomsten en uitgaven. Zorg dus dat je goed geïnformeerd Op die manier kan je niet alleen anticiperen op veranderingen, maar kan je je ook gericht informeren over waar je recht op hebt en de nodige optimalisaties doen in jouw budget voor 2024.
 • Bouw een buffer: Zorg er zeker ook voor dat je een buffer hebt in jouw budget voor onverwachte uitgaven. Die zorgt ervoor dat je bij onverwachte rekeningen niet meteen in de problemen komt.

Gebruik van apps en tools voor budgetbeheer

 • Gebruik apps om slim te budgetteren: Maak gebruik van populaire budgetteringsapps zoals You Need A Budget of Wally. Deze apps voor budgetbeheer houden jouw uitgaven netjes bij en geven je inzicht in je financiële situatie.
 • Automatisch sparen: Stel automatische overboekingen in naar je spaarrekening. Als maandelijks een vast bedrag automatisch naar jouw spaarrekening verdwijnt, dan is de verleiding er niet meer om dat geld uit te geven.
 • Inzicht financiële situatie: Plan driemaandelijks momenten in om je budget grondig te evalueren en bij te sturen waar nodig.

Investeren en geld besparen op lange termijn

Investeren kan een interessante piste zijn om op lange termijn geld te besparen en je vermogen te laten groeien. Maar het gaat ook gepaard met risico’s. Overweeg je om te investeren? Dan houd je best rekening met een aantal basisprincipes.

Basisprincipes van investeren voor besparingen

 • Stel duidelijke doelen: Bepaal waarom je wilt investeren en welke doelen je wilt bereiken. Doelen kunnen variëren van het opbouwen van een pensioenfonds tot het sparen voor een huis.
 • Risicospreiding: Spreid je investeringen om risico's te verminderen. Een mix van aandelen, obligaties en andere activa kan stabiliteit bieden.
 • Begrijp het rendement-risico evenwicht: Besef dat bij investeringen altijd geldt: hoe hoger het rendement, hoe hoger het risico. Zorg dus dat je jouw risico’s correct inschat. Beleg ook nooit met geld dat je nodig hebt.
 • Langdurig engagement: Bij investeringen ga je niet voor de korte termijn. Je beschouwt investeren best als een langetermijnverplichting. De waarde van investeringen kan op korte termijn immers stevig schommelen.

Overzicht van veilige en rendabele investeringen

Heb je geen zin in enorme risico’s en neem je liever het zekere voor het onzekere? Dit is een overzicht van de meest veilige investeringen.

 • Sparen bij banken: Spaarrekeningen en termijndeposito's bij erkende banken bieden doorgaans een laag risico. Anderzijds is het rendement ervan meestal beperkt.
 • Staatsobligaties: Beleggen in staatsobligaties van de Belgische overheid wordt over het algemeen als veilig beschouwd. Staatsobligaties hebben een vast rendement. Het Agentschap van de Schuld geeft sinds 1996 (meestal) vier keer per jaar een staatsbon uit: in maart, juni, september en december. Goed in de gaten houden dus!
 • Gereguleerde beleggingsfondsen: Beleggingsfondsen die worden beheerd door erkende en gereguleerde fondsbeheerders kunnen een gebalanceerde en gevarieerde portefeuille aanbieden. Wil je niet te grote risico’s nemen? Kies dan voor fondsen met een focus op stabiliteit en kapitaalbehoud.
 • Blue-chip aandelen: Aandelen van grote, stabiele bedrijven met een bewezen staat van dienst, ook wel bekend als blue-chip aandelen, kunnen relatief veilig zijn op de lange termijn.
 • Levensverzekeringen: Tak 21-levensverzekeringen bieden kapitaalbescherming en een gegarandeerd rendement. Maar ook hier weer: het rendement van deze levensverzekeringen ligt lager als je ze vergelijkt met meer risicovolle beleggingen.
 • Vastgoed: Investeren in vastgoed kan een stevige meerwaarde opleveren als je het slim aanpakt. Maar informeer je goed en weet wat je koopt, want er zijn zeker ook risico’s aan verbonden.

Wat je ook doet, begin er niet roekeloos aan. Investeer tijd in het begrijpen van de markten, de verschillende beleggingsinstrumenten en de risico’s van mogelijke investeringen. Overweeg zeker ook professioneel financieel advies voor begeleiding op maat.

Voordelen van duurzaam leven voor jouw portemonnee

Het lijkt tegenstrijdig. Geld besparen en duurzaam leven. Maar dat is het niet. Duurzaam leven gaat niet alleen over milieu en maatschappij. Duurzaam leven levert ook interessante voordelen op voor je financiën.

Energie-efficiëntie en kostenbesparing

Energie kost handenvol geld. Door jouw energie-uitgaven tegen het licht te houden en bewust in te zetten op energie besparen, kan je veel geld besparen op een structurele manier.

 • Ga voor energie-efficiëntie: Overweeg energiezuinige aanpassingen in jouw huis, zoals isoleren en dubbele beglazing. Deze investeringen vertalen zich op lange termijn in lagere energiekosten. En zo kan je echt inzetten op energie besparen.
 • Energiezuinige apparaten en zuinige verlichting: Koop energiezuinige apparaten. Gebruik energiezuinige verlichting, zoals LED-lampen. Ze hebben een langere levensduur en verbruiken minder. En hoewel de aankoopkosten waarschijnlijk iets hoger zijn, bespaar je op je energierekening.
 • Gebruik slimme technologie: Nog meer energie besparen? Investeer in slimme thermostaten en energiemeters om verbruik beter te managen. Programmeer apparaten en verlichting om alleen te werken wanneer nodig.
 • Zonne-energie: Overweeg de installatie van zonnepanelen om je eigen energie op te wekken. De investeringskosten zijn vrij hoog, maar je haalt de uitgaven voor elektriciteit op de lange termijn fors naar beneden.

Duurzame keuzes in het dagelijks leven

 • Minimalistische levensstijl: Geld besparen kan je ook verankeren in jouw levensstijl. Laat je niet verleiden door reclame en marketing die je bepaalde noden aanpraten en koop alleen wat je echt nodig hebt.
 • Duurzame mobiliteit: Kies voor een mobiliteitsbudget in plaats van een bedrijfswagen. Ga voor duurzame vervoermiddelen zoals fietsen of carpoolen. Je bespaart niet alleen op brandstofkosten, maar vermindert ook je ecologische voetafdruk. Interessant weetje: de overheid verhoogde de fietsvergoeding - het bedrag dat bedrijven kunnen betalen aan hun werknemers voor woon-werkverkeer met de fiets – van 0,27 euro per kilometer naar 0,35 euro per kilometer.
 • Tweedehands kopen: Koop tweedehands kleding, meubels en apparaten. Die zijn goedkoper dan nieuwe producten en hun hergebruik is ook goed voor het milieu.

Belastingtips om geld te besparen

Benutten van Belastingvoordelen en aftrekposten

Slimme belastingplanning kan je helpen om geld te besparen en je financiële situatie te optimaliseren. Deze belastingtips zijn goed voor je portemonnee.

 • Informeer je: Zorg dat je kanalen hebt om alles te weten te komen over belastingvoordelen en strategieën om jouw fiscale situatie te optimaliseren. Heel wat online media publiceren regelmatig handige overzichten over de veranderingen op fiscaal vlak.
 • Ken jouw mogelijke aftrekposten: Weet welke bestaande aftrekposten allemaal interessant zijn voor jouw situatie. Maak gebruik van de aftrekposten voor hypotheekrente, voor de kosten van kinderopvang en voor zorg, bijvoorbeeld.

Belang van belastingplanning

 • Pensioensparen: Maak gebruik van pensioenspaarregelingen voor belastingvoordelen. Pensioensparen bereidt je voor op jouw toekomst na je pensioen en vermindert je huidige belastingdruk. Twee vliegen in één klap dus.
 • Schenkingen en erfbelasting: Overweeg schenkingen als een manier om erfbelasting te verminderen voor jouw erfgenamen.
 • Raadpleeg een belastingadviseur: Overweeg het raadplegen van een fiscaal adviseur voor persoonlijk advies. Een professional geeft je inzicht in jouw financiële situatie en kan je helpen om jouw mogelijke belastingvoordelen in kaart te brengen en te benutten.

Tips voor geld besparen met kinderen en gezin

Geld besparen dankzij budgetvriendelijke gezinsactiviteiten

Elk kind kost een huis wordt weleens gezegd. Een gezinsbudget beheren of het managen van de financiën in een gezin met kinderen is dus best wel een uitdaging. Geld besparen al helemaal. Hier vind je inspiratie en handige tips voor enkele budgetvriendelijke gezinsactiviteiten.

 • Budgetvriendelijke gezinsactiviteiten: Kies voor avontuurlijke activiteiten die niets kosten in plaats van dure uitjes. Wandel of fiets in de natuurgebieden in ons land. Of organiseer zoektochten en picknicks.
 • Gratis lokale evenementen: Houd lokale evenementen en activiteiten in de gaten. Veel gemeenten en lokale gemeenschappen organiseren erg betaalbare feesten en bijeenkomsten.
 • Bibliotheekbezoeken: Breng regelmatig een bezoek aan de bibliotheek. Het is een gratis bron van boeken, films en educatief materiaal.
 • Jeugdbeweging: Schrijf jouw kinderen in in een jeugdbeweging in de buurt. Het lidgeld is niet duur en ze krijgen er naast de wekelijkse fun met leeftijdsgenoten ook een erg voordelig zomerkamp voor in de plaats.
 • Check wat jouw mutualiteit precies terugbetaalt: Mutualiteiten bieden vaak tegemoetkomingen aan voor sporten en kampen. Zorg dat je weet waar jij recht op hebt.

Educatie over geldbeheer voor kinderen

Uit onderzoek van Febelfin blijkt dat jongeren zich erg onzeker voelen als het op financiële kennis aankomt. Slechts 27% geeft zichzelf een goede score als het gaat over kennis over financiële zaken. 24% van hen geeft zichzelf zelfs een heel erg slechte score. Werk aan de winkel dus.

 • Zakgeld: Leer jouw kinderen geld beheren door hen zakgeld te geven. Zo leren ze keuzes maken en zelfstandig beslissen.
 • Budgetsimulaties: Betrek oudere kinderen bij jouw budgetbeheer voor het gezin. Geef ze inspraak in keuzes voor bepaalde uitgaven. Zorg er zo voor dat geldbeheer en geld besparen geen taboe wordt of dat ze de indruk hebben dat geldzaken zomaar vanzelf lopen.
 • Boodschappenplanning: Laat jouw kinderen helpen bij het maken van boodschappenlijstjes. Leer hen om prijzen te vergelijken in de winkel en keuzes maken voor producten op basis van de kostprijs.
 • Ontspullen: Moedig kinderen aan om overbodige spullen te verkopen. Zo leren ze wat er allemaal komt kijken bij een verkoop en hebben ze extra inkomsten.
 • Spaarrekening: Open een spaarrekening voor jouw kinderen. En leg uit wat rente is, welke kosten verbonden zijn aan een zichtrekening, ...
 • Financiële doelen stellen: Leer jouw kinderen ook op de langere termijn te denken. Help ze bij het stellen van financiële doelen.

Deze lange lijst van mogelijke besparingen toont het aan. Tussen jouw inkomsten en uitgaven zitten honderden kansen om slimmer met jouw geld om te gaan. Ben je geïnspireerd om ermee aan de slag te gaan en volop in te zetten op geld besparen? Veel succes!

Wil je meer tips?

Contacteer ons

Gepubliceerd in Februari 2024 - Delen via:

Schrijf je in voor
onze nieuwsbrief

Profiteer van interessante aanbiedingen en win mooie prijzen via onze nieuwsbrief.

De meest gelezen
artikelen

Welk krediet
kiezen?

Wens je een project te realiseren? Wil je jezelf een plezier doen?
Onverwachte uitgaven? Ontdek in 3 klikken onze kredieten aangepast aan je budget.

Vind mijn krediet

Enkele tips

Alles wat je altijd al wilde weten over krediet zonder het te vragen.

 • Schrijf je in op onze nieuwsbrief
 • Registreren

 • Nee bedankt