Hoeveel kan een Belg
gemiddeld sparen?

Ondanks het recordbedrag van globaal 265 miljard euro op de Belgische spaarboekjes, kan slechts een op de twee Belgen elke maand sparen. Het gemiddeld bedrag dat de Belg spaart, wordt geschat op 387 euro per maand. De meeste spaarders zetten dat geld meteen op een spaarboekje als pensioenspaarpot of voor onverwachte uitgaven. Met de komst van het internet heeft sparen hele andere vormen aangenomen dan het spaarpotje van vroeger. Spaarrekeningen zijn te vinden bij de gewone banken of bij specifieke kredietverstrekkers met diverse mogelijkheden tot sparen.

Schuldenvrij sparen

Belangrijk bij sparen is dat je het beste schuldenvrij bent als je geld opzij wil zetten. Gezonde financiën geven rust en als je dan ook nog kan sparen, heb je iets om naar uit te kijken. Of dit nu voor materiële zaken is zoals een langere termijnplanning voor het onderhoud van je huis, die speciale vakantie waar je al zo lang naar uitkijkt, een huwelijksfeest of dat extraatje voor de oude dag.

Onderzoek naar het gemiddeld spaargeld van de Belg toont aan dat 83% van de ouders hun kinderen leert om te gaan met geld en hen aanmoedigt om te sparen om ze te wapenen voor de toekomst.  Twee op de drie ouders vinden dan ook dat scholen meer inspanningen moeten leveren om kinderen de basisbeginselen van financieel beheer bij te brengen.

Op het moment dat je begint te sparen met een laag bedrag heb je vaak het gevoel dat het toch niets zal uitmaken, want als je jong bent kijk je nu eenmaal wat minder ver in de toekomst. Alle kleine beetjes helpen echter, of je nu iedere maand een vast bedrag opzijzet of juist wanneer je wat overhoudt. Na een aantal jaar zal je merken dat er toch best een leuk bedrag op je rekening staat.

Budgetanalyse voor duidelijkheid

Er zijn diverse apps die je kunnen helpen met je budgetbeheer. Als je zo je inkomsten en uitgaven op een rijtje hebt gezet, kan je makkelijker zien of je te veel uitgeeft en waar en hoeveel je kan besparen. Misschien zijn er wel apps waar je ooit met een abonnement aan bent begonnen maar die je eigenlijk nooit meer gebruikt.

Ook is het handig je verzekeringen eens onder de loep te nemen. Misschien kan je overstappen of is die ene verzekering eigenlijk helemaal niet meer nodig. Na het maken van een budgetoverzicht kan je zelfs versteld staan hoeveel je zou kunnen besparen. En dat bedrag kan je dan bijvoorbeeld weer op een spaarrekening zetten.

Als je bedenkt dat de financiële tevredenheid van de Belgen achteruitgaat, is het dus slim om alles eens goed opnieuw te bekijken. Door de uitgebreide informatievoorziening van tegenwoordig zien we steeds meer hoe kwetsbaar we eigenlijk zijn, ook al staat België hoog op de ranglijst van rijkste landen.

Schrijf je in op de Cofidis-nieuwsbrief

Je vindt er:

  • Tips en ideeën die je dagelijkse leven gemakkelijker maken
  • Interessante artikels over de brede wereld van het krediet
  • Leuke wedstrijden waarmee je unieke prijzen kan winnen

Nieuwsbrief Cofidis

Hoe spaar je nu het beste?

Het gemiddeld spaarbedrag van de Belg is afhankelijk van persoonlijke voorkeuren, financiële doelen en risicobereidheid. Een goede manier om te beginnen is door een spaarplan te maken, waarbij je een bepaald bedrag per maand of kwartaal spaart. Je kan ook kiezen voor beleggingsfondsen of andere investeringsmogelijkheden, afhankelijk van de eigen risicobereidheid. Ook kan je bij banken en kredietverstrekkers verschillende spaarproducten aanvragen, zoals spaarrekeningen met variabele of vaste rente.

Sparen met kinderen

Hoe vroeger je begint met sparen, hoe beter. Niet alleen wat het bedrag betreft, maar ook om te leren hoe met geld om te gaan. Als je al vroeg leert dat niet altijd alles te koop is leer je ook hoe blij je kunt worden met een aankoop van gespaard geld.

  • Sparen is leuk. Het is heel leuk om naar iets uit te kijken, of om juist een spontane aankoop te doen.
  • Een leuke spaarpot. Naast het sparen op een rekening is een spaarpot een goed begin om te leren sparen.
  • Sparen met een doel. Die eerste fiets of het rijbewijs, je zal zo trots zijn als je zelf voor iets hebt gespaard. 
  • Maak van de aankoop met het gespaarde geld een speciale gebeurtenis.
  • Sparen kost tijd maar geduld wordt beloond.
  • Stimuleer sparen door iedere keer een klein bedrag op de spaarrekening te storten, verhoog bijvoorbeeld het zakgeld waarbij een gedeelte op de spaarrekening of in de spaarpot komt.

Uit onderzoek is gebleken dat jongeren steeds meer gaan sparen, deels omdat ze langer thuis blijven wonen en zo alvast wat opzij kunnen zetten. Het gemiddeld spaargeld van de Belg verandert dus ook naarmate jongeren meer gaan sparen.

Ontdek snel al onze artikels over het beheer van je budget.

Mijn budget goed beheren

Gepubliceerd in Augustus 2023 - Delen via:

Schrijf je in voor
onze nieuwsbrief

Profiteer van interessante aanbiedingen en win mooie prijzen via onze nieuwsbrief.

De meest gelezen
artikelen

Welk krediet
kiezen?

Wens je een project te realiseren? Wil je jezelf een plezier doen?
Onverwachte uitgaven? Ontdek in 3 klikken onze kredieten aangepast aan je budget.

Vind mijn krediet

Enkele tips

Alles wat je altijd al wilde weten over krediet zonder het te vragen.

  • Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • Registreren

  • Nee bedankt