Je feestbudget beheren:
zo vermijd je een financiële kater
De feestperiode is traditioneel ook een periode waarin je meer geld uitgeeft dan verwacht: versiering, lekker eten, een goeie fles, cadeautjes, een reisje of een leuke uitstap ... tot je plots grote ogen trekt als je je rekening nakijkt. Om te vermijden dat je feeststemming - en je gezinsbudget - dit jaar omslaat in een financiële kater, hebben we voor jou het 'ABC van het Betere Feestbudget' opgesteld.
-
Je budget bepalen
Beginnen bij het begin! Het eerste wat je moet doen om je budget goed te beheren is je beschikbare budget bepalen. Haal de boekhouder in jezelf naar boven en tel al je inkomsten bij elkaar op: je salaris, dertiende maand en eventuele bonussen. Doe precies hetzelfde met je gebruikelijke maandelijkse kosten: je huur of hypotheek, eventuele kredieten, energiekosten, verzekeringen, auto- of vervoerskosten, telefoonabonnementen, internetkosten ...
Neem het totaal van je inkomsten en trek daar simpelweg alle kosten vanaf. Voilà, je kent nu het totaalbudget waarover je beschikt in december. Nu kan je gaan bepalen hoeveel je hiervan wil besteden aan de feestdagen. Je kan uiteraard zelf nog een stukje spaargeld toevoegen dat je hiervoor opzij had gezet. De volgende stap? Dit budget goed beheren. We geven je meteen ook een paar tips om er wat extra uit te halen maar ontdek ook hoe je dankzij Cofidis financiële tegenslagen kan opvangen.
-
Je uitgaven beter spreiden
Een goede manier om wat meer geld vrij te maken voor de feestdagen of om je budget en aankopen beter te beheren, is je uitgaven spreiden. Een paar ideetjes:
- Doe sommige aankopen met een kredietkaart waarmee je in termijnen kunt betalen. Met bepaalde kaarten, zoals de Mastercard Gold by Cofidis, geniet je bovendien van een verzekering voor je online aankopen en van de garantie van de laagste prijs.
- Je kan er ook voor kiezen om een geldreserve op te nemen die je vrij kan gebruiken en aanpassen.
- Sluit je aan bij een groepsaankoop energie. Je krijgt er vaak betere tarieven en sommige groepen hebben bij de leverancier ook al een spreiding van de betalingen onderhandeld.
- Betaal een deel van je verzekeringen in maandelijkse schijven.
-
Vooraf kopen … of lastminute kopen
Vooruitkijken is de beste manier om je feestbudget onder controle te houden en uiteindelijk minder uit te geven:
- Koop bepaalde cadeaus ruim vooraf, zo heb je meer tijd om prijzen te vergelijken.
- Vermijd lastminute impulsaankopen die je uitgaven de hoogte injagen (geen tijd om te vergelijken, het product dat je wil is uitverkocht waardoor je een duurdere versie moet kopen ...).
Voor sommige andere aankopen wacht je beter wel tot het allerlaatste moment om de rekening te drukken:
- Versiering voor de kersttafel pas op kerstochtend kopen, levert vaak een stevige korting op.
- Oesters en andere typische (dure) feestingrediënten zijn in de laatste uren voor kerstavond vaak te koop aan spotprijs.
-
Een paar trucjes
Je feesten een extra boost geven zonder je budget te overschrijden? Ja, dat kan. Meer nog, er bestaan zelfs een hele reeks trucjes voor, en almaar meer mensen gebruiken ze:
- Zet alle spullen, kleren, toestellen, speelgoed ... alles wat je niet meer gebruikt online te koop of verkoop ze in gespecialiseerde winkels. Je zal verbaasd zijn hoeveel geld je er nog voor kan krijgen. Vooral begin december is een goede periode, want iedereen is dan op zoek naar cadeaus.
- Je hebt nu toch al kennisgemaakt met de tweedehandswebsites of -groepen. Profiteer ervan om er zelf ook je voordeel te doen. Je vindt er echt alles, soms nog bijna nieuw en voor een prijs die maar een fractie is van de nieuwprijs. Tweedehands kopen is ook heel milieuvriendelijk. Spullen krijgen een tweede leven, en het zorgt voor minder productie van nieuwe spullen.
- Wees creatief. Persoonlijke of handgemaakte cadeaus zijn altijd erg populair. Het kost je niet veel meer dan de moeite die je erin stopt, maar emotioneel gezien is zo'n geschenk onbetaalbaar.
- Doe lootje-trek. Stop alle namen van je familieleden die naar het feest komen in een hoed, en loot wie voor wie een cadeautje moet verzinnen. Bepaal meteen ook het maximumbudget per cadeau. Iedereen doet mee, het is zowel spannend als verrassend, en je houdt je cadeaubudget onder controle.
-
Een goede budget-app installeren
De eindejaarsperiode zit vol verleiding en verlangen, met uitzonderlijke aanbiedingen en spullen die je naar je knipogen. Kortom, je feestbudget beheren en respecteren, is soms even moeilijk als je goede voornemens langer naleven dan 1 januari. Tijd dus om een extra hulpmiddel in te schakelen: een goede budget-app!
Je vindt vandaag tal van apps om je budget efficiënt te beheren. En da's best leuk, want zo word je tijdens de feestdagen enkel nog verrast bij het uitpakken van je cadeautjes. Met een goeie budget-app kan je onder meer:
- een real-time balans zien van je aankopen en het resterende budget.
- een waarschuwing instellen als je je budget overschrijdt.
- limieten of maximumbedragen instellen per zelfgekozen categorie (cadeaus, voeding, decoratie...).
- via een handige kalender het overzicht bewaren over je inkomsten en uitgaven.
Onze Cofidis-consulenten staan op elk moment voor je klaar om je te informeren en te begeleiden bij je dagelijkse uitgaven en projecten. Wil je meer tips om je budget goed te beheren?
Welk krediet
kiezen?
Wens je een project te realiseren? Wil je jezelf een plezier doen?
Onverwachte uitgaven? Ontdek in 3 klikken onze kredieten aangepast aan je budget.
Enkele tips
Alles wat je altijd al wilde weten over krediet zonder het te vragen.