12 ideeën voor een
geslaagd lang weekend

Haaa, die heerlijk lange lenteweekends! De natuur ontwaakt, net als ons verlangen naar de gezonde buitenlucht en uitstapjes van één, twee of drie dagen. Deze vrije dagen zijn een uitgelezen kans om ons eigen landje te (her)ontdekken en met z’n tweeën of met het hele gezin te genieten van de leukste activiteiten: sportief, cultureel, origineel of simpelweg puur ontspannend. Vergeet niet om vooraf toegangsvoorwaarden en openingskalender van je geplande activiteit te controleren.

1. Verborgen parels

Ook al denk je ons landje te kennen, vaak schuilt net achter je hoek een verborgen parel. Typ in je zoekbalk maar eens ‘verborgen parels’ of ‘charmante plekjes België’. Je zal verbaasd zijn wat er nog allemaal te ontdekken valt. Een afgedankte Boeing, de oude kabelbaan in Namen, fietsen door het water in Limburg. En wil je letterlijk 1000 plekken gaan ontdekken, koop dan gewoon dit boek. Het grootste voordeel van ons land? Je bereikt alles in minder dan 2 uur rijden! Hop, instappen en wegwezen!

2. Clean walk of ploggen

Een geweldig idee om te genieten van de natuur en tegelijkertijd iets terug te doen voor de natuur! Jeugdbewegingen doen dit regelmatig in de vorm van een spel. Neem een vuilniszak en maak samen met de kinderen een natuurwandeling (in het bos en langs beekjes en rivieren). Wie het meeste vuilnis terugbrengt, wint. Nuttig en leuk! En wil je het sportiever aanpakken, dan doe je het gewoon al joggend (ploggend). Op mooimakers.be ontdek je hoe jij je steentje kan bijdragen tot een propere omgeving.

3. Cultuur opsnuiven?

Nood aan wat cultuur? De dagen zullen te kort zijn. Werkelijk overal vind je vandaag tentoonstellingen voor alle leeftijden en alle smaken. Met een museumpas doe je dat bovendien extra voordelig, want met één museumpas wandel je meer dan 185 musea binnen, zo vaak je maar wil. Schilderkunst, beeldhouwkunst, fotografie, strips, grafisch ontwerp, architectuur, video... er is genoeg om je ogen en je oren stevig te verwennen. Cultuur opsnuiven kan trouwens ook buiten het museum. Ons land is rijk aan erfgoed, en daar pakt elke streek (terecht!) graag mee uit. Kijk hier maar eens wat je aan zee nog allemaal kan ontdekken, of in Limburg!

Schrijf je in op de Cofidis-nieuwsbrief

Je vindt er:

  • Tips en ideeën die je dagelijkse leven gemakkelijker maken
  • Interessante artikels over de brede wereld van het krediet
  • Leuke wedstrijden waarmee je unieke prijzen kan winnen

Nieuwsbrief Cofidis

4. Fietstochten

België is een echt fietsland. Met alle groene wegen, jaagpaden, fiets-o-strades en thematische fietslussen zijn er honderden fietsuitstappen die je de mooiste natuur, de meest pittoreske dorpjes of het prachtigste erfgoed laten ontdekken. Met de routeplanner van fietsnet.be stippel je in een handomdraai je eigen route uit en rij je simpelweg van knooppunt naar knooppunt. Voldoende om elk weekend een etappe van de Ronde van België af te leggen!

5. Attractieparken en dierenparken

Dé garantie op intense sensaties? Ons land telt ettelijke pret-, avonturen- en dierenparken waar je de leukste avonturen kan beleven, en waar je op speelse manier ook heel wat kan bijleren op de speciaal daartoe aangelegde routes. Je eerste bestemming: www.wattedoen.be, een goudmijn aan ideeën en informatie. Voer ‘pretpark, natuur’ in als zoekopdracht en controleer zeker ook de toegangsvoorwaarden. Omwille van de coronamaatregelen is reservatie vaak noodzakelijk.

6. Samen seizoensgerechten bereiden

Kinderen staan altijd te trappelen als het op koken en bakken aankomt. Nu de plaatselijke handel bloeit, is het een leuk idee om samen de ingrediënten te gaan ophalen bij lokale producenten of kleine winkels. En de kinderen (en soms ook de ouders) te leren welke groenten en fruit eigen zijn aan het seizoen.

7. Doe-het-zelven in de buitenlucht

Net zoals zovelen heb je de laatste maanden je hele interieur opnieuw geschilderd, opgeknapt en ingericht. Ga in één ruk verder rond je huis en profiteer van de lange weekends om je tuin in te richten, je bloemborders te beplanten, een terras en buitenzwembad aan te leggen, een barbecuehoekje in te richten of eindelijk te zorgen voor dat petanqueterrein. Zo ben je tegen de zomer helemaal klaar om weer voluit te kunnen genieten met vrienden en familie.

8. Een frisse duik

Zwemmen is één van de beste activiteiten om na de winter je spieren weer los te gooien. Het is goed voor zowel je lichamelijke als geestelijke conditie. De zwembaden zijn open (behalve de subtropische zwemparadijzen), dus je kan samen met de kinderen gerust een frisse duik gaan nemen. Vergeet niet dat je in de meeste zwembaden moet reserveren. Het voordeel is dat er nooit te veel mensen tegelijk in het zwembad zullen zijn. Als je het niet snel koud hebt, dan kan je natuurlijk ook je eerste duik van het jaar nemen in één van de bewaakte zones aan zee. Of in één van de vele plassen en vijvers, zoals het Vijverhof in Wevelgem, het Zilvermeer in Mol, les Lacs de L’Eau d’Heure of het meer van Cochibois in Luxemburg. Je kan dus makkelijk een dag aan het water doorbrengen zonder dat je naar zee hoeft.

9. Stages en lessen

Een weekendje paardrijden, parkour, grappling of een andere sport voor de kinderen? Een kookles voor jezelf? Een wellness-workshop? Of wil je starten met beeldhouwen, schilderen, fotografie ... ? Aan activiteiten geen gebrek. Alleen al een blik op het aanbod geeft je een spontane glimlach. Typ de datum en ‘stages en cursussen’ in de zoekbalk, en je komt meteen lange weekends tekort.

10. Wandeltochten

Ben je dringend aan wat wandelinspiratie toe? Hoe klein ons landje ook is, het zal je verbazen hoeveel boeiende wandelingen er nog te vinden zijn. Wist je trouwens dat er een netwerk van wandelknooppunten bestaat? neem een kijkje op de website wandelknooppunt.be en kies een kant-en-klare wandeling uit, of stippel helemaal zelf een korte wandeling, een dagtocht of een wandelweekend uit. Met een stel goede wandelschoenen doorkruis je al snel landschappen waarvan je dacht dat ze enkel in het buitenland bestonden.

11. België met de kampeerauto

En wat dacht je van home-sweet-home, maar dan op wielen? Een kort verblijf aan boord van een camper, stacaravan of omgebouwde bestelwagen zit sterk in de lift. Zie je het wel zitten, maar heb je het nog niet eerder geprobeerd? Profiteer van deze voorjaarsvakantie om er eentje te huren voor twee à drie dagen en ga lekker relaxen aan een meer, dineren met uitzicht op de zonsondergang aan zee of slapen onder de sterrenhemel in de Ardennen. Een goede manier om nieuwe bestemmingen te ontdekken in eigen land.

12. Enkele bonustips

Heb je zin in iets ongewoons? Ga fietsen tussen de bomen of door het water in Limburg. Of rij op een soort gocart over de spoorwegrails door de prachtige vallei van Molignée. Krijg je je kinderen maar moeilijk van hun schermpjes? Gebruik de schermpjes voor een leuke activiteit! Download de Totemus-app en ga geocachen en op schattenjacht in Wallonië. In Brussel heeft Mini-Europa opnieuw de deuren geopend. Zo zie je heel Europa zonder ook maar één vliegtuig te nemen. Tot slot kan je ook voor kapitein spelen en gaan varen op de Dijle in Gent (maar ook op andere rivieren en waterwegen). Je hebt geen vaarbewijs nodig, en het is even leuk als makkelijk.

Bij Cofidis helpen we je graag bij het realiseren van je projecten en je dromen en staan altijd voor je klaar.

Ontdek al onze artikels

Gepubliceerd in April 2021 - Delen via :

Schrijf je in voor
onze nieuwsbrief

Profiteer van interessante aanbiedingen en win mooie prijzen via onze nieuwsbrief.

De meest gelezen
artikelen

Welk krediet
kiezen?

Wens je een project te realiseren? Wil je jezelf een plezier doen?
Onverwachte uitgaven? Ontdek in 3 klikken onze kredieten aangepast aan je budget.

Vind mijn krediet

Enkele tips

Alles wat je altijd al wilde weten over krediet zonder het te vragen.

  • Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • Registreren

  • Nee bedankt