Wat is de
nulstelling?

Je kent de slogan wel: 'Let op, geld lenen kost ook geld.' Die is bedoeld om je erop te wijzen dat elke vorm van krediet ook kosten met zich meebrengt, kosten waarmee je beter rekening houdt bij je budgetbeheer. Ook de nulstelling hou je best in de gaten. Maar wat is dat precies, en hoe werkt het? We geven je een antwoord op de meest gestelde vragen.

Nulstelling, wat is dat?

De nulstelling is in de eerste plaats een wettelijke verplichting die bedoeld is om consumenten te beschermen tegen een te hoge schuldenlast. Een nulstelling betekent concreet dat je het opgenomen kredietbedrag volledig terugbetaalt voor een bepaalde datum, de zogenaamde nulstellingsdatum. Eens je die terugbetaling hebt gedaan, is de verplichte nulstelling uitgevoerd. Zodra je de geldreserve opnieuw aanspreekt, wordt een nieuwe nulstellingsdatum bepaald. Het doel is positief: het voorkomt dat je geldreserve permanent een negatief saldo vertoont.

Schrijf je in op de Cofidis-nieuwsbrief

Je vindt er:

  • Tips en ideeën die je dagelijkse leven gemakkelijker maken
  • Interessante artikels over de brede wereld van het krediet
  • Leuke wedstrijden waarmee je unieke prijzen kan winnen

Nieuwsbrief Cofidis

Hoe werkt precies de nulstelling?

Om het principe van de nulstelling te illustreren, geven we je graag een voorbeeld. Stel dat je op 1 september 2023 een krediet opent voor een bedrag van € 1.250 en het op 7 september begint te gebruiken. Voor dit bedrag is de nulstellingstermijn bij Cofidis 33 maanden. Je moet dus uiterlijk op 7 juni 2026 weer op nul staan.

BELANGRIJK! Dit is de maximale tijdslimiet die je moet respecteren. Je kan natuurlijk ook eerder teruggaan naar nul. In dat geval start telkens een nieuwe nulstellingstermijn.

Binnen welke termijn moet ik het saldo van mijn kredietopening terugbetalen?

De wet van 1 januari 2013 schrijft maximale looptijden voor, afhankelijk van het soort krediet dat je afsluit. Hoe hoger het kapitaal, hoe langer de looptijd: maximaal 60 maanden voor bedragen tot € 5.000 en maximaal 96 maanden voor hogere bedragen.

Elke kredietverstrekker is echter vrij om kortere looptijden te bepalen. Ter informatie, bij Cofidis zijn de nulstellingstermijnen afhankelijk van het bedrag van de geldreserve waarover je zal beschikken en de rentevoet van je contract. We geven enkele voorbeelden*:

Bedrag van de geldreserve
Nulstellingstermijn
€ 500 20 maanden
€ 1.250 33 maanden
€ 2.000 39 maanden
€ 2.500 42 maanden
€ 3.000 44 maanden
€ 3.500 46 maanden
€ 4.000 48 maanden
€ 5.500 76 maanden

* De termijnen en bedragen zijn louter indicatief, kunnen evolueren en hebben geen enkele contractuele waarde

Voor welke producten geldt de nulstelling?

Deze verplichting tot nulstelling voor de kredietnemer is bij Cofidis enkel van toepassing voor de kredietopeningen: de MyLine by Cofidis geldreserve, de kredietkaarten Mastercard® by Cofidis en Mastercard® Gold by Cofidis.

Waar vind ik de nulstellingstermijn van mijn contract?

Wil je de einddatum van je nulstelling kennen, dan kan je hiervoor de clausules van je contract raadplegen, ons bellen op +32 (0)78 05 02 30 of ons online contacteren . Je vindt de informatie over je nulstelling ook op je maandelijkse afschriften en in je klantenzone.

Wat als ik mijn nulstellingstermijn niet respecteer?

Je geldreserve en alle daaraan gekoppelde kaarten worden tijdelijk geblokkeerd. Blijf je je nulstellingstermijn overschrijden, dan kan je wanbetaling worden geregistreerd op de zwarte lijst bij de Centrale voor Kredieten aan Particulieren (CKP) van de Nationale Bank van België. Je kredietverstrekker kan ook nalatigheidsintresten aanrekenen op het openstaande bedrag en zelfs je kredietovereenkomst opzeggen.

Onze Cofidis consulenten helpen je graag verder met alle info en oplossingen omtrent budgetbeheer en de nulstelling van je kredieten.

Hulp nodig?

Gepubliceerd in Oktober 2023 - Delen via:

Schrijf je in voor
onze nieuwsbrief

Profiteer van interessante aanbiedingen en win mooie prijzen via onze nieuwsbrief.

De meest gelezen
artikelen

Welk krediet
kiezen?

Wens je een project te realiseren? Wil je jezelf een plezier doen?
Onverwachte uitgaven? Ontdek in 3 klikken onze kredieten aangepast aan je budget.

Vind mijn krediet

Enkele tips

Alles wat je altijd al wilde weten over krediet zonder het te vragen.

  • Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • Registreren

  • Nee bedankt