Hoe onderhandel je over de prijs
van een tweedehands auto?

Het is zover, je hebt besloten om een tweedehands auto te kopen. Je hebt het model gevonden dat aan je verwachtingen voldoet, maar hoe kan je weten of de gevraagde prijs niet te hoog of te laag is? Wat is de juiste prijs van dat voertuig? Hoe onderhandel je erover?

Onderhandelen kan ingewikkeld lijken als je niet de gewoonte hebt dat te doen. Cofidis staat je met raad en daad bij!

Een tweedehands auto kopen: hoe ga je te werk?

Je kan een tweedehands auto kopen bij een professionele autohandelaar (garagehouder of autodealer) of bij een particulier. Het maakt niet uit bij wie of waar je de auto koopt, het komt eropaan voorbereid te zijn om de koop goed af te ronden.

Eerst moet je een keuze maken van het soort auto dat je wil. Stel een lijst op van alle punten die voor jou belangrijk zijn: het model (aantal plaatsen, ruimte in de koffer …), de brandstof (benzine, diesel, lpg, hybride, elektrisch), de opties (airconditioning, schuifdak, leren bekleding, noodremassistentie, parkeersensoren, boordcomputer …), manuele of automatische versnellingsbak enz.

Een tweedehands auto kopen vergt tijd en vereist een aantal vaardigheden die niet iedereen bezit. Je moet de auto zien, bekijken, met de verkoper praten en onderhandelen. Indien je niet zo onderlegd bent op vlak van auto’s, kan je een beroep doen op een professional die in je plaats onderhandelt, wat je kostbare tijd zal besparen en mogelijk oplichterij en kosten achteraf kan voorkomen. Maar als je de uitdaging wil aangaan en zelf wil onderhandelen, dan geven we graag enkele tips mee die handig kunnen zijn bij de aanschaf van een tweedehands auto.

Op basis van welke prijs begin je te onderhandelen?

Het is zo dat de vraagprijs altijd een onderhandelingsmarge bevat. De verkoper gaat ervan uit dat je over de prijs zal onderhandelen. Maar om te kunnen negotiëren moet je argumenten hebben.

Zoek eerst en vooral de algemene waarde van de tweedehands auto op. Je kan de prijs van tweedehands auto’s online raadplegen (er bestaan uitstekende simulators waarmee je de waarde van een voertuig kan bepalen) of maak een marktanalyse door kleine advertenties uit te pluizen om de gemiddelde vraagprijs van gelijksoortige voertuigen te kennen.

Opgelet, de voertuigen die je vergelijkt moeten vergelijkbaar zijn: hetzelfde merk, hetzelfde model, dezelfde benaderende kilometerstand, dezelfde generatie, dezelfde algemene staat.

Het is altijd moeilijker om te onderhandelen over de prijs van een ‘zeldzamer’ voertuig omdat hetzelfde model minder gemakkelijk te vinden is.

Bepaal vervolgens je ideale koopprijs (niet te laag om de verkoper niet te irriteren), die waarschijnlijk de minimumprijs is waaronder je denkt geen kans te maken en de maximumprijs die je bereid bent te betalen.

Is dat duidelijk? Dan ben je er klaar voor!

Wat moet je controleren voor je aankoop?

Voor je beslist om een tweedehands auto te kopen moet je een aantal zaken checken.

1. De buitenkant van het voertuig

  • Bekijk nauwkeurig alle delen van de carrosserie. Zijn er deuken, blutsen, krassen, sporen van corrosie?
  • De wielen: banden versleten, velgen beschadigd?
  • De richtingaanwijzers en koplampen: werken ze normaal?
  • Werp een blik op de motor. Neem zo nodig iemand mee die er verstand van heeft. Zoek eventuele lekken op of sporen van corrosie. Hoe zijn de rubberslangen, hoe is de aandrijving enz.?

2. De binnenkant van het voertuig

  • Is de uitrusting in orde? Werken de airconditioning, verwarming, boordcomputer, elektrische ramen enz.?
  • Hoe is de koffer? Neem alles onder de loep, ook onder het tapijt.

3. Maak een proefrit bij voorkeur overdag en bij droog weer

  • Luister naar alle geluiden, let ook op trillingen.
  • De remmen, pedalen, besturing, het schakelen. Is alles normaal?

4. Informeer naar de historiek van het voertuig

  • Van wanneer dateert de laatste keuring? Is ze in orde? Welke reparaties zijn er geweest? Wanneer werden de banden vervangen?
  • Raadpleeg het onderhoudsboekje en het inschrijvingsbewijs.
  • Zijn er meerdere eigenaren geweest? Dat is geen goed teken...

Maak altijd een onderscheid tussen slijtage die normaal is voor de leeftijd van het voertuig - die is onvermijdbaar - en slijtage die abnormaal lijkt.

Het belangrijkste is dat het voertuig zorgvuldig werd onderhouden en dat je verborgen gebreken kan opsporen. Het is natuurlijk zo dat niet iedereen een grondige kennis bezit van automechanica. Als je niet zeker bent, vraag dan gerust aan iemand met kennis van zaken om mee te gaan. Zorg er in elk geval voor dat de verkoper beseft dat je weet waarover je praat...

Schrijf je in op de Cofidis-nieuwsbrief

Je vindt er:

  • Tips en ideeën die je dagelijkse leven gemakkelijker maken
  • Interessante artikels over de brede wereld van het krediet
  • Leuke wedstrijden waarmee je unieke prijzen kan winnen

Nieuwsbrief Cofidis

Onderhandelen over de prijs van je toekomstige tweedehands auto

Onderhandel niet over een voertuig dat je nu niet wil kopen. Doe de verkoper geen tijd verspillen!

Bied altijd een prijs aan die lager is dan de vraagprijs, maar die vooral onder je ideale prijs ligt, zonder te laag te zakken om de verkoper niet te irriteren.

Door met hem te discussiëren kan je de prijs te weten komen onder dewelke hij niet zal willen zakken. De uiteindelijke prijs zal dus tussen de minimumprijs van de verkoper en uw maximumprijs liggen.

De onderhandeling kan trouwens over iets anders gaan dan over de prijs. Je kan bijvoorbeeld aan de verkoper vragen, vooral aan een autohandelaar, om bepaalde kosten voor zijn rekening te nemen. Het kan gaan om een laag verf, een volle tank, een verlenging van de garantie, een boordcomputer, een autotapijt ...

Al die zaken kunnen de prijs van het voertuig rechtvaardigen.

Denk aan de timing

  • Het einde van het jaar is een ideale periode om een auto te kopen bij een garagehouder.
  • Wees niet gehaast, laat verstaan dat je nog andere occasiewagens op het oog hebt, maar laat de deur op een kier om de verkoper niet te ontmoedigen. Geef de indruk dat je twijfelt. Laat de concurrentie spelen! Hij zal misschien geneigd zijn tot een financiële tegemoetkoming om je de juiste beslissing te doen nemen.
  • De verkoper is misschien zelf gehaast. Daar kan je voordeel uit halen!

Reageer op wat de verkoper zegt. Gebruik zijn argumenten. Probeer te weten te komen of hij de waarheid zegt of je probeert te beïnvloeden. Van jouw kant, ga tactvol te werk, het komt je alleen maar ten goede!

Hierna vind je een aantal argumenten die interessant kunnen zijn bij de onderhandeling

  • De historiek van het voertuig is niet overtuigend.
  • Is het een getunede auto? Zelfs als de verkoper het als een troef aanwendt, kan het de verkoop bemoeilijken en de prijs dus doen zakken. Bij ongeval kan het gebeuren dat de verzekering moeilijk doet over een getunede auto, hou dat in je gedachten!
  • Het is een zeldzaam merk of het bestaat helemaal niet meer.
  • Dieselvoertuigen zijn vandaag minder gewild...
  • Er moeten kosten voorzien worden om het voertuig op te knappen.
  • De slijtage is abnormaal.
  • Een lage kilometerstand is niet noodzakelijk een garantie voor een auto in goede staat! Een dieselauto bijvoorbeeld moet blijven rijden om in orde te blijven.
  • Het voertuig werd niet regelmatig onderhouden.

Als je een professional inschakelt om te onderhandelen, zal hij of zij waarschijnlijk een betere prijs bekomen dan jij en dat zal de kost van de bemiddeling ruimschoots compenseren...

Waarop moet je letten bij de aankoop van een tweedehands auto

Als je besloten hebt om zelf te onderhandelen over je auto, volg dan de volgende tips om oplichterij te voorkomen.

  • Heel voordelige koopjes bestaan niet, zo simpel is dat.
  • Controleer of de opgegeven kilometerstand correct is aan de hand van de facturen van de garagehouders die het voertuig hebben onderhouden. Als er geen facturen zijn kan je natuurlijk niets verifiëren… Laat je koop dan maar varen...
  • Koop nooit een gestolen auto. Om zeker te zijn dat het niet het geval is, kijk het serienummer van de auto na: het nummer op het inschrijvingsbewijs moet hetzelfde zijn als dat op het voertuig. Kijk op het voertuig of het niet werd uitgewist. Je kan ook bij de politie nagaan of het nummer niet overeenkomt met een auto die als gestolen is opgegeven.
  • Laat een garagehouder nagaan of het niet om een zwaar verongelukte auto gaat

Nu heb je alle troeven in handen om in de best mogelijke omstandigheden een tweedehands auto te kopen. Vergeet vooral niet: laat je begeleiden als het nodig is!

Heb je financiële steun nodig om een tweedehands auto te kopen?

Ontdek onze autoleningen

Gepubliceerd in April 2022 - Delen via :

Schrijf je in voor
onze nieuwsbrief

Profiteer van interessante aanbiedingen en win mooie prijzen via onze nieuwsbrief.

De meest gelezen
artikelen

Welk krediet
kiezen?

Wens je een project te realiseren? Wil je jezelf een plezier doen?
Onverwachte uitgaven? Ontdek in 3 klikken onze kredieten aangepast aan je budget.

Vind mijn krediet

Enkele tips

Alles wat je altijd al wilde weten over krediet zonder het te vragen.

  • Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • Registreren

  • Nee bedankt