Wat is de beste kilometerstand
voor een tweedehands auto?

Je weet het, een tweedehands auto kopen is voordeliger dan een nieuwe auto aanschaffen. Want vanaf je ermee rijdt, vermindert die al in waarde!

De markt van tweedehands auto’s boezemt echter geen vertrouwen in voor potentiële kopers want het is niet altijd gemakkelijk om eerlijke van oneerlijke handelspraktijken te onderscheiden.

Wat is de ideale kilometerstand? Met onze tips zetten we je op de goede weg bij de aankoop van je tweedehands auto.

Berekening van de waarde van de tweedehands auto

De autogids met de adviesprijzen van tweedehands auto’s wordt door experten volgens meerdere criteria opgesteld.

Een auto vermindert min of meer in waarde naargelang zijn leeftijd, kilometerstand, motor, algemene staat, maar ook volgens zijn generatie of categorie, de opties, het aantal eigenaars en zijn populariteit bij kopers (3 of 5 deuren, break of monovolume, koffer of achterklep enz.). De waarde van een nieuwe auto vermindert met 20 tot 25% vanaf het eerste jaar (na de eerste 6.000 km), vervolgens met 15% en 10% het 2de, 3de en 4de jaar, tot meer dan 50% op 4 jaar.

Nadien verzwakt de jaarlijkse waardevermindering die zich stabiliseert rond 5 à 7% per jaar. Wanneer we spreken over de leeftijd van een tweedehands auto, denken we ook aan het aantal afgelegde kilometers: gemiddeld 15.000 per jaar voor een benzineauto en 18.000 tot 20.000 voor een dieselauto.

Wat moet je weten over de kilometerstand van een tweedehands auto?

Heb je je budget opgemaakt voor je tweedehands auto? Naargelang het model dat je kiest, heb je de keuze tussen voertuigen met meer of minder kilometers op de teller.

Als je budget beperkt is, dan moet je misschien een keuze maken tussen een auto uit de topklasse met veel kilometers, en een auto die oorspronkelijk minder waard is, eventueel kleiner en minder krachtig, maar met minder kilometers. De beslissing is aan jou!

De beste kilometerstand voor jou

De kilometerstand van een auto heeft een invloed op zijn slijtage, en dus op de prijs. Een voordelige koop is in de eerste plaats een aankoop die volledig aan je verwachtingen voldoet.

Maak een schatting van het aantal kilometers dat je jaarlijks denkt af te leggen. Als het meer dan 25.000 is, ga dan eerder voor een tweedehands auto met weinig kilometers. ‘Weinig kilometers’ op de teller is 50.000 voor een auto van 2 à 3 jaar en 80.000 voor een auto van 4 à 5 jaar.

Als je je auto maar af en toe gebruikt en minder dan 15.000 km per jaar aflegt, ga dan gerust voor een oudere auto met meer dan 100.000 km op de teller. Wees gewoon waakzamer bij het nakijken van de historiek en het onderhoud.

Welke kilometerstand voor welke motor?

De motor van het voertuig is belangrijk om de waarde te schatten en de slijtagestaat te beoordelen in functie van zijn kilometers. Bijvoorbeeld, een dieselauto vermindert minder snel in waarde voor eenzelfde kilometerstand dan een benzineauto.

Daarom wordt ervan uitgegaan dat een jaar waardevermindering overeenstemt met 15.000 km voor een benzinemotor en met 18.000 tot 20.000 km voor een dieselmotor.

Dankzij het duidelijk verschil in waarde tussen de verschillende motoren op de markt kan je vandaag een goede zaak doen: hybridevoertuigen kennen de kleinste waardevermindering naarmate ze ouder worden en meer kilometers hebben. Elektrische auto's daarentegen zakken heel snel in waarde. Zo kan een elektrische auto met weinig kilometers heel interessant zijn.

Elke nieuwe generatie die op de markt komt, brengt een belangrijke waardevermindering van het vorige model met zich mee. De opeenvolging van elektrische auto’s met een herziene en grotere actieradius verklaart gedeeltelijk waarom voertuigen met een lage kilometerstand in waarde verminderen en voor een aantrekkelijke prijs op de markt van tweedehands auto’s worden aangeboden.

Het type auto is ook belangrijk voor de schatting van het aantal kilometers en de invloed op de slijtage: voor een toerauto, een berline en een stadsauto, alledrie met een dieselmotor, kan niet van dezelfde kilometerstand worden uitgegaan. Reken op 28.000 km per jaar voor een toerauto, op 22.000 voor een berline en op 18.000 voor een stadsauto.

Een tweedehands auto met veel kilometers: miskoop of goede zaak?

Er bestaan verschillende meningen over de kilometerstand van tweedehands auto's: twee getallen worden over het algemeen als grens beschouwd: 100.000 (150.000 voor een diesel) en 200.000 km.

In het eerste geval wordt aangenomen dat een technisch probleem tot zware reparatiekosten kan leiden. Maar, auto's zijn steeds betrouwbaarder, en zelfs kleine modellen leggen vandaag probleemloos meer dan 150.000 km af.

De onderdelen die tussen 100.000 en 200.000 km moeten worden vervangen zijn de distributieriem, de remschijven en -blokken en de schokdempers. Een voertuig met 150.000 km op de teller waarop die herstellingen werden uitgevoerd kan dus een heel goede zaak zijn.

In het tweede geval is het niet ongewoon dat kopers zich zonder meer afkeren van een teller met meer dan 200.000 km. De grens van 200.000 km wordt soms ten onrechte beschouwd als het einde van de levensduur van het voertuig, vooral voor dieselmotoren.

In werkelijkheid kan je een goede zaak doen met een tweedehandsauto met 200.000 km, als die goed werd onderhouden. Dieselmotoren hebben vandaag een levensduur en vermogen dat vergelijkbaar is met benzinemotoren.

Een voertuig met 200.000 km kan nog 100.000 km afleggen zonder zware problemen als het goed wordt onderhouden, en vooral als het om een tweedehands auto gaat.

Schrijf je in op de Cofidis-nieuwsbrief

Je vindt er:

  • Tips en ideeën die je dagelijkse leven gemakkelijker maken
  • Interessante artikels over de brede wereld van het krediet
  • Leuke wedstrijden waarmee je unieke prijzen kan winnen

Nieuwsbrief Cofidis

Een tweedehands auto met weinig kilometers: valkuil of buitenkans?

De waardeverminderingscurve in de automobielsector (vooral in de eerste jaren) en de vrees om zware reparatiekosten te hebben zetten kopers aan om te opteren voor tweedehands voertuigen met een lage kilometerstand.

Dat is ook wat de meeste professionele doorverkopers (garagehouders en autodealers) voorstellen, gewoon omdat het voor hen de meest winstgevende oplossing is. Maar, het is zo dat een auto met weinig kilometers niet altijd synoniem is met een koopje.

Weten hoe met een voertuig gereden werd helpt bijzonder goed om de staat van slijtage te kennen: het is beter om te kiezen voor een auto die lange ritten heeft afgelegd dan voor een auto die hoofdzakelijk in de stad heeft gereden, ook al heeft hij veel minder kilometers.

Een recente auto met meer kilometers is vaak een betere koop dan een oudere auto met minder kilometers, want dat betekent vaak dat de eerste op grote wegen reed en de tweede in de stad. In de stad wordt de motor zwaar op de proef gesteld door hem herhaaldelijk koud te gebruiken, waardoor zowel de uitlaat als de accu, starter en alternator sneller verslijten. De remmen worden ook vaker gebruikt bij korte ritten in de stad.

Pas op voor bedrieglijke kilometerstanden

Als je de kilometerstand van een tweedehands auto in aanmerking neemt vóór de aankoop, vergeet dan niet dat die kan vervalst zijn: het geknoei met kilometers komt helaas vaak voor, maar er bestaan meerdere trucs om het op het spoor te komen.

Voor je akkoord gaat met de aankoop, kijk het onderhoudsboekje na: de data van de technische keuringen en van de onderhoudsbeurten (olieverversing, filters) moeten overeenstemmen met de kilometerstand, die altijd op de verslagen vermeld staat.

Geef geen gevolg als je twijfelt en sluit geen koop met een verkoper die je niet de vereiste documenten kan voorleggen (onderhoudsboekje en facturen). In de sector van de tweedehands auto's zal je minder spijt hebben van aan een koopje voorbij te gaan dan van een slechte koop te sluiten.

Het risico is groter dan je denkt: op meer dan 500.000 tweedehands auto's die elk jaar in België worden verkocht, kunnen er tussen 5% en 10% zijn met een vervalste kilometerstand. Auto's uit Oost-Europa zouden de meerderheid van de gevallen vertegenwoordigen, met overwegend Duitse voertuigen.

Als het profiel op de pedalen weg is, als de cijfers op de versnellingspook vervaagd zijn, als de bekleding van het stuur glad of versleten is, als de zittingen ingezakt of versleten zijn, dan heeft het voertuig waarschijnlijk meer dan 200.000 kilometers op de teller.

Te controleren vóór de koop: de hoofdzaken

Hoewel de kilometerstand een essentieel criterium is waaraan je zeker aandacht moet besteden, is dat niet het enige punt waarmee je rekening moet houden.

Om een koopje te doen moet je nog andere punten in aanmerking nemen, zoals de prijs van de onderdelen die voor merken uit de topklasse hoog is.

Het aantal eigenaars is een ander belangrijk criterium: voor dezelfde kilometerstand is een tweedehands auto interessanter dan een auto die verschillende opeenvolgende eigenaars heeft gehad.

Nog altijd voor eenzelfde kilometerstand, het onderhoud van de auto kan een doorslaggevende factor zijn: een auto met een lage kilometerstand die niet de nodige onderhoudsbeurten heeft gehad kan minder interessant zijn dan een voertuig met meer dan 150.000 km dat met zorg werd onderhouden en op tijd grondig werd nagezien. Let daarom op de volgende punten voor je de auto aankoopt:

  • de facturen voor reparaties en onderhoud;
  • de kwaliteit van de olie en het koelvloeistofreservoir die om de 30.000 km vervangen moeten worden;
  • de remschijven, remblokken en schokdempers die na 100.000 km vervangen moeten worden;
  • de adviesprijzen van het voertuig naargelang het merk, de leeftijd, kilometerstand, categorie, opties en de coherentie tussen het aanbod en de adviesprijs. Adviesprijzen dienen als referentie, maar ze beletten niet dat je onderhandelt over de prijs in functie van de staat van de auto, zijn onderhoud, pluspunten of zeldzame karakter.

Cofidis staat aan je zijde bij de aankoop van je nieuwe of tweedehands auto: ontdek onze financiële oplossingen en mis geen enkel koopje dankzij onze supersnelle reactietijd!

Ontdek onze autoleningen

Gepubliceerd in April 2022 - Delen via :

Schrijf je in voor
onze nieuwsbrief

Profiteer van interessante aanbiedingen en win mooie prijzen via onze nieuwsbrief.

De meest gelezen
artikelen

Welk krediet
kiezen?

Wens je een project te realiseren? Wil je jezelf een plezier doen?
Onverwachte uitgaven? Ontdek in 3 klikken onze kredieten aangepast aan je budget.

Vind mijn krediet

Enkele tips

Alles wat je altijd al wilde weten over krediet zonder het te vragen.

  • Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • Registreren

  • Nee bedankt