Waar moet je op letten als je
een tweedehands auto koopt?

Je hebt dé topoccasie op de kop getikt. Maar ben je zeker van de kwaliteit? Als je goed thuis bent in automechanica, dan is er geen probleem: je kan zelf kijken of alles goed werkt en in orde is. Maar als je er niet veel van weet, raadpleeg dan mensen met kennis van zaken die je kunnen zeggen waar je op moet letten. Ook al popel je van ongeduld om je eigen auto te hebben, controleer alles om onaangename verrassingen te vermijden voor het te laat is om terug te krabbelen!

Wees alert, vooral als je je auto tweedehands van een particulier koopt, maar ook als je hem bij een professionele autohandelaar koopt. Je kan niet voorzichtig genoeg zijn om oplichterij te voorkomen.

Je hebt uiteraard de mogelijkheid om de auto te laten controleren door een expert. Die kan je zelfs zeggen of de gevraagde prijs correct is of niet. Een expert inschakelen kost geld, maar het kan problemen vermijden die later veel meer zouden kosten… Het is interessant om te overwegen.

Je kan een kennis meevragen die ervaring heeft met tweedehands auto’s. Aarzel niet om je te laten helpen als je twijfelt. Baat het niet, dan schaadt het niet.

Cofidis staat je in elk geval bij in je zoektocht en verschaft je alle informatie die je nodig is voor de aankoop van een tweedehands auto.

Indien je kan, bekijk dan de auto overdag en bij droog weer. Controleer hem tot in de kleinste details. Eventuele sporen van beschadiging kan je uitspelen om de prijs naar beneden te halen …

Maak altijd een onderscheid tussen normale slijtage, die onvermijdelijk is, en abnormale slijtage. Door het voertuig minutieus te onderzoeken kan je weten of het met zorg en aandacht werd onderhouden en spoor je eventuele gebreken op.

De buitenkant

Controleer grondig alle delen van de carrosserie en spoor deuken, blutsen, krassen of corrosie op. Inspecteer de staat van de wielen, banden en velgen. Kijk of de lichten en koplampen goed werken.

De verf
Als de auto pas geverfd lijkt te zijn, kan het zijn dat de verkoper iets wil verbergen. Controleer alle platen om te zien of ze glad zijn en geen deuken of blazen vertonen.

Corrosie
Controleer de omtrek van de ramen, de verbindingen van de platen en de randen ... Er mogen geen schilfers in de verf zitten, want die veroorzaken snel roest.

De ramen
Controleer of de ramen goed openen en sluiten en of ze luchtdicht zijn.

De pakkingen
Controleer de staat van de rubber pakkingen.

De banden
De banden moeten absoluut van hetzelfde merk zijn en dezelfde afmetingen hebben op eenzelfde as. Inspecteer hun slijtagestaat. Ze moet overal dezelfde zijn en de profieldiepte moet voldoende diep zijn. Als je niet zeker bent, laat de verkoper dan de banden vervangen of neem dit in aanmerking bij de onderhandeling: banden in slechte staat kunnen een ongeval veroorzaken.

Controleer ook de staat van de velgen: er mag geen slinger in zitten.

Schrijf je in op de Cofidis-nieuwsbrief

Je vindt er:

  • Tips en ideeën die je dagelijkse leven gemakkelijker maken
  • Interessante artikels over de brede wereld van het krediet
  • Leuke wedstrijden waarmee je unieke prijzen kan winnen

Nieuwsbrief Cofidis

De binnenkant

Inspecteer zorgvuldig de stoelen: zijn er vlekken, gaten, scheuren … Zijn ze ingezakt of comfortabel? Ruiken ze ergens naar? Kijk ook onder de tapijten. Controleer de uitrusting: werkt alles normaal? Denk aan de airconditioning, verwarming, boordcomputer, elektrische ramen ... Doe de koffer open, is hij in orde, kijk ook onder het tapijt.

De teller
Als de cijfers niet mooi naast elkaar staan, kan het zijn dat er met de kilometers werd geknoeid. De slijtagestaat van het voertuig moet in overeenstemming zijn met het aantal weergegeven kilometers : dat is een belangrijk punt. Weinig kilometers maar veel slijtage kan betekenen dat de kilometerstand werd vervalst.

Hoezen
Als de stoelen overtrokken zijn met een hoes kan het zijn dat ze in slechte staat zijn. Verwijder de hoes om te kijken.

De autotapijten
Hef de tapijten op om te zien of er geen vocht onder zit. Als het zo is, kan het zijn dat de auto niet waterdicht is.

De bedieningen
Controleer of alles goed werkt: de koplampen, achteruitrijlampen, parkeerlichten, stoplichten, richtingaanwijzers, verwarming, ontwaseming, ruitenwissers enz. Als je de motor start moeten de lampjes van het dashboard aangaan.

De airconditioning
Als de compressor aangaat hoor je dat het toerental lichtjes zakt. Na een paar seconden moet koude lucht uit de ventilators komen. Is dat niet het geval, dan is het koelgas op of is de compressor aan vervanging toe.

Het reservewiel
Let erop dat het aanwezig is.

De trekhaak
De aanwezigheid van een trekhaak kan betekenen dat het voertuig zwaar op de proef werd gesteld. Als je er geen nodig hebt, koop dan een auto zonder.

De motor

Lekken
Als je een vlek ziet onder de auto wanneer die stilstaat, dan wijst dat er meestal op dat een pakking moet vervangen worden. Het kan een dure reparatie zijn. Het is moeilijk om de oorsprong van een lek te kennen: bij twijfel is het beter om van de koop af te zien.

De accupolen
De aanwezigheid van een witachtige en droge substantie op de accupolen wijzen op slecht onderhoud.

De slangen
Dit zijn de rubberbuisjes waardoor de vloeistof stroomt die nodig is om de motor te doen werken. Ze moeten hermetisch afgesloten zijn. Er mogen geen sporen van lekken, blazen of scheuren zijn.

De radiator
De aanwezigheid van een witachtige vloeistof op de motor duidt op een lek in de radiator.

De olie
Als de olie naar brandstof ruikt of vuil is, moet ze vervangen worden. Controleer het oliepeil, het moet op de markering op de meter zitten.

Het stuur
De banden mogen niet piepen als je aan het stuur draait; het stuur mag geen weerstand bieden en het mag niet trillen als de motor stationair draait. Als dat toch zo is, kan het wijzen op een te laag vloeistofpeil van de stuurbekrachtiging, op een lek of op een beschadigde riem.

De ophanging
Het voertuig moet stabiel zijn en mag niet piepen in de bochten.

De proefrit

Maak altijd een proefrit voor je de auto koopt. Voor een professionele autohandelaar is dat geen probleem; als een particulier je dat weigert, sla de koop dan af. Zet al je zintuigen op scherp: geluiden of trillingen moeten je aandacht wekken. De remmen, pedalen, besturing en het schakelen moeten soepel werken.

Het geluid
De motor moet een normaal geluid maken, hij mag niet sissen of rammelen.

De remmen
Als je de motor start dan moet een lampje branden dat na een paar seconden uitgaat. Dat betekent dat het systeem goed werkt. Als je tijdens de proefrit een geluid hoort bij het remmen, dan moeten de remblokken vervangen worden. Doe de volgende test: rem op een rechte weg en de auto moet de lijn van de weg volgen.

De aandrijving
Als de auto trilt bij het versnellen of in een bocht, dan is de aandrijving waarschijnlijk in slechte staat.

De kleppen
Als je tijdens de proefrit erg hoge tonen hoort, dan is er waarschijnlijk een probleem met de kleppen.

De olie
Als het controlelampje gaat branden omdat de temperatuur te hoog oploopt, dan kan de auto niet rijden.

De koppeling
Test de koppeling, dat is heel eenvoudig: trek de handrem aan, zet de auto in de derde versnelling en laat de koppeling los. De auto moet afslaan.

De versnellingsbak
Schakel naar alle versnellingen tijdens de proefrit. De schakeling moet soepel zijn.

De koers
Laat de auto op een rechte weg rijden zonder het stuur vast te houden. Hij mag niet naar rechts of naar links trekken.

De uitlaat
Blauwe rook wijst op een versleten motor die te veel olie verbruikt. Witte rook wijst op een versleten koppakking. Zwarte rook wijst gewoon op een slecht afgestelde of vuile motor.

De documenten

Het onderhoudsboekje en de historiek
Verifieer of de auto correct werd onderhouden. Vergewis je ervan dat het geen zwaar verongelukte auto is, vraag aan de verkoper welke reparaties werden uitgevoerd en wanneer de banden werden vervangen. Zelfs voor een tweedehands auto moet de technische keuring in orde zijn. Als de verkoper het onderhoudsboekje niet kan tonen, wees dan bijzonder op je hoede. Als het voertuig meerdere eigenaars heeft gehad, wees dan ook op je hoede.

De facturen
Met de facturen kan je nagaan of het onderhoud en de reparaties met zorg en aandacht werden verricht.

De gebruiksaanwijzing
Ze is allernoodzakelijkst om de auto goed te kunnen gebruiken.

Voor je het voertuig gaat bekijken, stel zorgvuldig een lijst op van alle punten die je moet controleren om niets te vergeten.

Je weet nu alles om in de best mogelijke omstandigheden een tweedehands auto te kopen.ac

Ontdek onze autoleningen

Gepubliceerd in April 2022 - Delen via :

Schrijf je in voor
onze nieuwsbrief

Profiteer van interessante aanbiedingen en win mooie prijzen via onze nieuwsbrief.

De meest gelezen
artikelen

Welk krediet
kiezen?

Wens je een project te realiseren? Wil je jezelf een plezier doen?
Onverwachte uitgaven? Ontdek in 3 klikken onze kredieten aangepast aan je budget.

Vind mijn krediet

Enkele tips

Alles wat je altijd al wilde weten over krediet zonder het te vragen.

  • Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • Registreren

  • Nee bedankt