Tweedehands auto:
welke brandstof?

Als je een tweedehands auto wil kopen, dan moet je een paar keuzes maken. Een daarvan, een niet onbelangrijke, is die van de brandstof. Benzine, diesel, gas, hybride, volledig elektrisch? De keuze is belangrijk, ook voor een tweedehands auto, want ze heeft een grote impact op de prijs en op het gebruik van je voertuig, maar ze moet ook overeenstemmen met je behoeften.

Wat moet je weten voor je een tweedehands auto koopt?

Het model dat voor jou geschikt is, is dat met de gepaste grootte en waarvan de prijs in je budget past. Afhankelijk van het aantal kinderen dat je hebt, het aantal kilometers dat je per jaar ongeveer aflegt, de ruimte die je nodig hebt, zal je keuze gaan naar een grotere of kleinere auto, een benzine-, hybride- of dieselauto, een SUV of een berline.

Schrijf je in op de Cofidis-nieuwsbrief

Je vindt er:

  • Tips en ideeën die je dagelijkse leven gemakkelijker maken
  • Interessante artikels over de brede wereld van het krediet
  • Leuke wedstrijden waarmee je unieke prijzen kan winnen

Nieuwsbrief Cofidis

Waarmee moet je rekening houden bij je keuze?

De keuze van de brandstof hangt af van de prijs, maar ook van de belasting, de prijs aan de pomp, de onderhouds- en herstellingskosten, de verkoopwaarde ... en eventueel de impact op het milieu, als dat voor jou een belangrijk punt is.

1. Dieselmotor

Verschillende schandalen hebben het succes van dieselmotoren zware klappen toegebracht. Ze lijken zelfs een zekere opleving te kennen, ook al zijn ze financieel veel minder interessant dan vroeger.

Een dieselauto is duurder in aanschaf dan een benzineauto, maar is voordeliger in gebruik, zowel voor het verbruik als voor de prijs per liter, hoewel het verschil aan de pomp kleiner lijkt te worden door de belastingwijzigingen.

De verzekering is ook duurder, net zoals de wisselstukken, maar de motor verslijt minder snel.

Bovendien hebben sommige steden besloten om de toegang van dieselauto’s te beperken of zelfs te verbieden. Dat is het geval in sommige grote steden in Vlaanderen. Dus voor je een tweedehands dieselauto koopt, raadpleeg de lijst met die steden om niet in de problemen komen. Vergeet niet dat die lijst voortdurend wordt bijgewerkt...

Dieselauto's zijn vandaag uitgerust met fijnstoffilters, wat bij oudere auto's niet het geval was. Als je besloten hebt om een dieselauto te kopen, dan moet je weten dat hoe ouder de tweedehands auto is, hoe problematischer hij kan zijn voor de gezondheid en het milieu.

Fijnstof is een mengsel van microscopisch kleine deeltjes die onbepaald lang in de lucht blijven hangen. Ze worden meegevoerd door atmosferische stromingen voor ze door de regen terug op de grond vallen. Ze zijn schadelijk voor het milieu, maar ook voor de gezondheid omdat ze door hun microscopisch kleine afmetingen vrij gemakkelijk de longen binnendringen en vandaar in het bloed terechtkomen.

Om verder na te denken over je keuze, als die slaat op de koopprijs en het gebruik, dan moet je vooral rekening houden met de drie volgende punten:

De kilometerstand

Als je minder dan 30.000 kilometer per jaar aflegt, is een dieselauto geen goede oplossing voor jou. Een diesel moet blijven rijden om in goede staat te blijven: hoe minder hij rijdt, hoe hoger de onderhoudskosten.

Het dagelijks gebruik

Als je minder dan 50 kilometer per dag aflegt, is diesel ook minder geschikt dan andere types van auto’s.

De wegen die je berijdt

Als je meer op autosnelwegen rijdt dan op kleine wegen, kan diesel een passend antwoord zijn. Op voorwaarde dat je niet regelmatig in de file staat! Als een dieselmotor te vaak onder zijn ideale temperatuur zakt, raakt hij sneller verstopt.

Een dieselauto is dus interessant als je minstens 30.000 kilometer per jaar en 50 kilometer per dag aflegt op autosnelweg.

2. Benzinemotor

Als je om milieuredenen een tweedehands benzineauto wil kopen, dan moet je weten dat volgens de laatste studies een benzinemotor niet minder vervuilend is dan een dieselmotor. Hij vervuilt anders. Een benzinemotor stoot meer CO2 uit dan een dieselmotor, maar die produceert meer fijnstof. De recentste dieselmotoren zijn trouwens uitgerust met fijnstoffilters...

De benzineauto is de goedkoopste in aanschaf. Zijn onderhoud en verzekering zijn ook goedkoper dan die van een dieselauto.

Als je weinig kilometers aflegt lijkt het verstandig om voor een benzineauto te kiezen.

3. Elektrische motor

De actieradius van 100% elektrische voertuigen is beperkt en restrictief (in het algemeen niet meer dan 200 kilometer, tot 400 kilometer in enkele zeer specifieke gevallen), maar bijna overal vind je laadpalen. Je moet weten dat een voertuig opladen veel meer tijd kost dan gewoon tanken!

Hybridevoertuigen combineren een verbrandings- en een elektrische motor. In het eerste geval kan de auto thuis worden opgeladen of aan een laadpaal zoals een volledig elektrisch voertuig. In het tweede geval wordt de accu opgeladen tijdens het remmen en vertragen. De elektrische motor en verbrandingsmotor lossen elkaar automatisch af naargelang de situatie.

Plug-invoertuigen kunnen worden aangesloten op de vele laadpalen op parkings van winkelcentra, op benzinestations of langs de weg, maar ook bij jou thuis. Je kan thuis ook een laadpaal laten plaatsen, vooral als je een volledig elektrische auto hebt. Er bestaan slimme laadpalen waarvan het opladen wordt aangepast aan de tarieven en verbruikspieken.

Hybride- en elektrische auto's zijn duurder in aanschaf dan auto's met een verbrandingsmotor. Je bespaart daarentegen op verbruik en onderhoud (minder slijtage), en de belastingvoordelen zijn alsmaar interessanter.

Voor wat de uitstoot van CO2 betreft, is de elektrische auto uiteraard de meest wenselijke. Meer in het algemeen geniet hij een uitstekende reputatie op het vlak van milieubescherming. Ook al is hij veel minder vervuilend dan een auto met een verbrandingsmotor, de productie ervan is niet helemaal ‘schoon’. Het is inderdaad bij de productie van de elektriciteit en accu's dat het voertuig vervuilt, veel meer dan bij het gebruik. Het is moeilijk om erover te oordelen, want de experten zijn het er zelf niet over eens. Je moet erbij stilstaan voor je beslist om een elektrische auto te kopen.

Elektrische voertuigen worden fiscaal steeds aantrekkelijker (meer of minder naargelang je streek): aankooppremies, verlaging van de verkeersbelasting … Het marktaandeel van elektrische auto's in het algemeen en hybrideauto’s in het bijzonder groeit voortdurend.

4. Gasmotor

Lpg (vloeibaar petroleumgas) is een brandstof die wordt gebruikt als aanvulling op benzine. De tank zit vaak in de koffer waardoor die ruimte verkleint. Hij kan ook op de plaats van het reservewiel zitten. Maar dan heb je geen reservewiel meer… Gas is milieuvriendelijker en zuiniger dan benzine en diesel. Het is zo dat elk benzinevoertuig kan worden aangepast om op lpg te rijden.

Een voertuig dat op lpg rijdt is iets trager dan een voertuig op benzine, maar is soepeler en stiller. Hoewel het meer verbruikt dan een benzinevoertuig, is de CO2-uitstoot lager.

Een auto met een lpg-tank die op twee brandstoffen kan rijden maakt de actieradius heel interessant.

Auto’s met een lpg-tank hebben soms een slechte reputatie door het ontploffingsgevaar dat ermee gepaard gaat. Ze moeten voorzien zijn van een sticker die de brandweer informeert over de aanwezigheid van een gastank. Op sommige parkeerterreinen mogen geen lpg-voertuigen, maar de nieuwe installatienormen maken het ontploffingsrisico zo goed als onmogelijk.

In tegenstelling tot lpg wint cng (aardgas onder druk) aan populariteit. Het is vergelijkbaar met lpg: lagere CO2-uitstoot, combineerbaar met een andere brandstof, goedkoper aan de pomp. Meer en meer pompen bieden die brandstof aan.

Cng heeft een aantal voordelen ten opzichte van lpg, onder meer doordat het lichter is dan lucht en dat het niet verboden is op bepaalde parkeerterreinen.

Alle motoren hebben hun voor- en nadelen. Zorg er altijd voor dat je je tweedehands auto kiest in functie van je specifieke behoeften.

Cofidis staat aan je zijde bij jouw keuze en om alle nodige informatie te verschaffen, en we kunnen je ook helpen bij de aankoop van je wagen met een financiële oplossing op maat.

Ontdek onze autoleningen

Gepubliceerd in April 2022 - Delen via :

Schrijf je in voor
onze nieuwsbrief

Profiteer van interessante aanbiedingen en win mooie prijzen via onze nieuwsbrief.

De meest gelezen
artikelen

Welk krediet
kiezen?

Wens je een project te realiseren? Wil je jezelf een plezier doen?
Onverwachte uitgaven? Ontdek in 3 klikken onze kredieten aangepast aan je budget.

Vind mijn krediet

Enkele tips

Alles wat je altijd al wilde weten over krediet zonder het te vragen.

  • Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • Registreren

  • Nee bedankt