Volledige gids voor de aankoop
van een tweedehands auto

Je hebt besloten om voor het eerst een tweedehands auto te kopen. In de allereerste plaats moet je de tips en trucs kennen om dé occasie op de kop te tikken.

Om het even wie kan op de hulp van Cofidis rekenen om de gelukkige eigenaar van een tweedehands auto te worden.

Hoe begin je eraan?

Een tweedehands auto kopen vergt tijd en kennis. Je moet de auto zien, hem bekijken, met de verkoper overleggen en onderhandelen. Als je een professional inschakelt om te onderhandelen, dan bespaar je kostbare tijd en voorkom je mogelijk oplichterij en kosten achteraf. Maar als je besloten hebt om het zelf te doen, dan geven we graag enkele tips mee om de koop tot een goed einde te brengen.

Bij wie koop je een tweedehands auto?

Je hebt verschillende mogelijkheden om een tweedehands auto te kopen: bij een professionele autohandelaar (garagehouder of autodealer) of bij een particulier. Een professional zorgt ervoor dat de auto in goede staat is en hij is je wettelijke verplicht om je garantie geven. Maar hij kan je ook tot een miskoop leiden. Bij een particulier is een auto van dezelfde waarde waarschijnlijk minder duur maar er bestaat een hoger risico op oplichting. Onderhandelen met een particulier is gemakkelijker.

De keuze is aan jou...

Hoeveel kost een tweedehands auto?

Bepaal eerst je budget. Geef niet onnodig veel geld uit, want als je je maandelijkse aflossing niet meer kan afbetalen, dan kan je in de problemen komen!

Houd bovenop de prijs voor de tweedehands auto rekening met andere kosten, zowel op het moment van de aankoop als later, tijdens het gebruik.

Bij aankoop

 • de nummerplaat;
 • het inschrijvingsbewijs (grijze kaart);
 • de belasting op de inverkeerstelling.

Tijdens het gebruik

 • de verkeersbelasting;
 • de verzekering (de auto moet verzekerd zijn vanaf het moment dat je ermee rijdt);
 • de technische keuring;
 • het onderhoud;
 • de brandstof;
 • de parkeertickets;
 • eventuele boetes.

Volgens de FOD Financiën kost een kleine tweedehands stadsauto tussen € 2.500 en € 3.000 per jaar.

Wat is de meest geschikte auto voor jou?

Voor je een keuze maakt stel je best een lijst op van de zaken die voor jou belangrijk zijn: het model (aantal plaatsen, ruimte in de koffer …), de brandstof (benzine, diesel, LPG, hybride, elektrisch), de opties (airconditioning, schuifdak, leren bekleding, noodremassistentie, achteruitrijcamera, boordcomputer …), manuele of automatische versnellingsbak enz.

De beste auto is die waarvan de grootte aangepast is aan je gebruik en waarvan de prijs in je budget past. Afhankelijk van het aantal kinderen dat je hebt, het aantal kilometers dat je per jaar ongeveer aflegt en de ruimte die je nodig hebt, zal je keuze gaan naar een grote of een kleine auto, een benzine-, hybride- of dieselauto, een SUV of een berline.

Wat moet je checken vóór de aankoop?

Je moet een aantal punten nakijken voor je overgaat tot de aankoop. Praat met de verkoper om zoveel mogelijk te weten te komen over de historiek van het voertuig en bekijk het tot in de kleinste details.

1. Vanbuiten

 • De volledige carrosserie: deuken, blutsen, krassen, corrosie?
 • De wielen: banden versleten, velgen beschadigd?
 • De richtingaanwijzers, koplampen.
 • De motor. Neem iemand mee als je er weinig of niets van kent.

2. Vanbinnen

 • De stoelen. Vlekken, gaten, geuren, scheuren? Zijn ze ingezakt?
 • De autotapijten.
 • De uitrusting: airconditioning, verwarming, boordcomputer, elektrische ramen, enz.
 • De koffer en onder het tapijt.

3. De besturing

 • Maak een proefrit bij voorkeur overdag en bij droog weer.
 • Zijn er vreemde geluiden of trillingen?
 • Test extra aandachtig de remmen, pedalen, besturing, het schakelen.

4. De historiek

 • Van wanneer dateert de laatste technische keuring? Is ze in orde?
 • Zijn er reparaties geweest?
 • Raadpleeg het onderhoudsboekje en het inschrijvingsbewijs.
 • Zijn er meerdere eigenaars geweest? Dat kan een slecht teken zijn ...

Vergeet niet dat een auto aan slijtage onderhevig is, maar hij kan ook sporen van abnormale slijtage vertonen, die te zwaar zijn voor de leeftijd van de auto.

Vergewis je ervan dat hij goed werd onderhouden en probeer verborgen gebreken op te speuren.

Schrijf je in op de Cofidis-nieuwsbrief

Je vindt er:

 • Tips en ideeën die je dagelijkse leven gemakkelijker maken
 • Interessante artikels over de brede wereld van het krediet
 • Leuke wedstrijden waarmee je unieke prijzen kan winnen

Nieuwsbrief Cofidis

Hoe onderhandel je over de prijs?

Over de prijs van een tweedehands auto wordt altijd onderhandeld.

Begin met de waarde te schatten. Je kan online prijzen vergelijken van tweedehands auto’s en/of een marktanalyse uitvoeren op basis van advertenties van identieke auto's.

Het is zo dat met elkaar vergeleken goederen vergelijkbaar moeten zijn: hetzelfde merk, hetzelfde model, dezelfde benaderende kilometerstand, dezelfde generatie, dezelfde algemene staat.

Bepaal de ideale prijs die je zelf graag wenst te geven, en waarmee je denkt dat je de verkoper kan overtuigen, en de maximumprijs die je bereid bent te betalen. Bied altijd een prijs aan die lager is dan de vraagprijs, maar die vooral onder je ideale prijs ligt, zonder te laag te zakken om de verkoper niet te ergeren.

Wil de verkoper niet zakken in prijs, dan kan je proberen om iets anders te bekomen dan een verlaging van de prijs: een nieuwe laag lak, een volle tank, een verlenging van de garantie, een boordcomputer, een autotapijt ...

Neem de tijd en laat verstaan dat je nog andere occasiewagens op het oog hebt. Geef de indruk dat je twijfelt. De verkoper zal misschien een financiële tegemoetkoming doen om je aan te moedigen. Hij is misschien zelf gehaast… daar kan je van profiteren!

Sommige argumenten kunnen interessant zijn bij het onderhandelen.

 • De historiek is niet overtuigend: verschillende eigenaars, grote reparaties, weinig onderhoudsbeurten ...
 • Als er slechts één auto wordt aangeboden is het moeilijker om hem te verkopen, maar gemakkelijker om erover te onderhandelen.
 • Het is een zeldzaam merk of het merk bestaat niet meer.
 • Er moeten grote reparaties uitgevoerd worden.
 • De slijtage is abnormaal.
 • Een lage kilometerstand is niet noodzakelijk geruststellend! Een dieselauto bijvoorbeeld moet rijden om in goede staat te blijven.

Door een professional in te schakelen om te onderhandelen over de prijs, bekom je waarschijnlijk een voordeliger tarief dat de kost van de bemiddeling zal compenseren...

Wat moet je aandacht trekken?

We geven een aantal tips waarmee je oplichting kunt vermijden.

 • Bijzonder voordelige koopjes bestaan niet!
 • Is de opgegeven kilometerstand correct? Kijk, indien aanwezig, de facturen na van de garages die het onderhoud verzorgd hebben.
 • Om zeker te zijn dat het niet om een gestolen auto gaat, moet het serienummer op het inschrijvingsbewijs overeenkomen met dat op de auto. Kijk het na.
 • Laat een garagehouder nagaan of de auto niet betrokken was bij een zwaar ongeluk.

Hoe voer je de betaling uit?

De betalingswijze moet in het contract staan.

Doe alleen een aanbetaling als je de auto gezien hebt en een kopie van de identiteitskaart van de verkoper hebt ontvangen.

Let op! Er is een verschil tussen een aanbetaling en een voorschot: een aanbetaling verbindt beide partijen en komt neer op een verkoopbelofte die niet kan worden ingetrokken. Bij een voorschot kunnen de partijen zich nog terugtrekken.

Als je contant betaalt, vraag dan dat de transactie op een openbaar toegankelijke plaats gebeurt. Vraag aan iemand om mee te gaan en vraag een ontvangstbewijs.

Opgelet: contante betalingen mogen niet meer dan € 3.000 bedragen.

Geef het geld alleen bij overhandiging van de boorddocumenten en sleutels.

Bij overschrijving wordt de rekening van de verkoper pas enkele dagen later gecrediteerd, behalve als de koper en verkoper bij dezelfde bank zijn. Het geld overschrijven op een beveiligde rekening kan een uitstekend middel zijn om de betrouwbaarheid van de transactie te garanderen.

Probeer altijd per overschrijving te betalen en weiger elk ander betaalmiddel.

Hoe financier je de aankoop?

Je kan geld sparen om een auto te kopen door elke maand een bedrag opzij te leggen. Dan hoef je je niet te bekommeren over maandelijkse terugbetalingen. Stel in dat geval een budget op en bepaal hoeveel je maandelijks kan opzijleggen en hoeveel tijd je nodig hebt om het totaalbedrag bijeen te krijgen.

Als je geld wilt lenen, dan kan je kiezen uit verschillende mogelijkheden voor consumentenkrediet:

1. De lening op afbetaling

De lening op afbetaling wordt aangeboden door alle banken en door sommige autodealers. De duur en maandelijkse afbetalingen zijn vast; zo weet je precies hoeveel en hoelang je moet terugbetalen.

Er bestaan twee mogelijkheden.

 • De ‘specifieke’ lening is de meest klassieke financieringsoplossing. Ze wordt aangegaan voor de aankoop van een vooraf bepaald goed waarvan een aankoopbewijs moet worden geleverd. Het geleende bedrag mag alleen dienen voor de aankoop van het goed. In sommige gevallen kan iets meer dan de aankoopprijs geleend worden (tot 120%) om diverse kosten te dekken die gepaard gaan met de inverkeerstelling van de auto. De rentevoet op dat soort leningen is altijd zeer voordelig.
 • De ‘persoonlijke’ lening, zonder verplichting om een bewijs van aankoop te leveren, wordt bijvoorbeeld toegekend als je geen bewijs hebt. Deze lening is minder aantrekkelijk omdat de rentevoet hoger is.

2. De verkoop op afbetaling

De verkoop op afbetaling is een financiering die door de autodealer wordt verzorgd. Hoewel de rentevoet meestal lager is dan die op een lening op afbetaling, moet vaak een aanbetaling worden betaald. Soms wordt ook een beding van eigendomsvoorbehoud opgenomen: de koper wordt pas eigenaar als hij een bepaald percentage (of alles) van het geleende kapitaal heeft terugbetaald.

3. De ballonfinanciering

Om te beginnen betaal je alleen de rente en een deel van het kapitaal terug. Het nog verschuldigde bedrag betaal je later terug, bij de laatste afbetaling. Dat betekent dat het bedrag van de maandelijkse afbetalingen veel lager is, en dat het nog verschuldigde bedrag (of de ‘ballon’) kan worden terugbetaald als je de auto verkoopt bijvoorbeeld. De ballon bedraagt over het algemeen 30% tot 50% van de aankoopprijs, naargelang het geval en de duur van de financiering.

Welke documenten moet de verkoper je overhandigen?

Zorg ervoor dat je de volgende documenten krijgt:

 • het verkoopcontract;
 • het inschrijvingsbewijs;
 • het keuringsbewijs;
 • het gelijkvormigheidsattest dat garandeert dat de auto aan alle technische vereisten voldoet;
 • een LPG-attest als het voertuig op LPG rijdt;
 • het keuringsverslag van de keuring;
 • de originele aankoopfactuur;
 • de onderhoudsfacturen;
 • de Carpass, een officieel en verplicht document met de kilometerstand van de auto, afgegeven door de keuring.

Nu heb je alle troeven in handen om in de best mogelijke omstandigheden een tweedehands auto te kopen.

Cofidis staat aan jouw zijde met alle nodige informatie, en biedt flexibele financieringsoplossingen aan voor de aankoop van een tweedehands auto.

Ontdek ze hier

Gepubliceerd in April 2021 - Delen via:

Schrijf je in voor
onze nieuwsbrief

Profiteer van interessante aanbiedingen en win mooie prijzen via onze nieuwsbrief.

De meest gelezen
artikelen

Welk krediet
kiezen?

Wens je een project te realiseren? Wil je jezelf een plezier doen?
Onverwachte uitgaven? Ontdek in 3 klikken onze kredieten aangepast aan je budget.

Vind mijn krediet

Enkele tips

Alles wat je altijd al wilde weten over krediet zonder het te vragen.

 • Schrijf je in op onze nieuwsbrief
 • Registreren

 • Nee bedankt