Alles weten over de de privacybescherming

Bescherming van de persoonlijke levenssfeer

In België inventariseert het bestand van de Centrale voor kredieten aan Particulieren (CKP) alle kredieten die worden afgesloten door particulieren, evenals eventuele wanbetalingen. Om de persoonlijke levenssfeer van de consumenten te beschermen, kunnen zij hun gegevens raadplegen en zo nodig een rechtzetting ervan vragen.

Het bestand van de CKP

Het bestand van de Centrale voor kredieten aan particulieren (CKP), die een onderdeel is van de Nationale Bank van België, registreert de gegevens over alle overeenkomsten voor consumentenkredieten (lening op afbetaling, verkoop op afbetaling, kredietopeningen, …) en hypothecaire leningen die om privédoeleinden zijn afgesloten door natuurlijke personen: dat noemt men het positieve luik. Het registreert ook eventuele wanbetalingen met betrekking tot deze kredieten: dat is het negatieve luik.

De consument wiens gegevens geregistreerd worden in het bestand van de CKP moet over deze registratie geïnformeerd worden via een specifieke vermelding in de kredietovereenkomst die hij afsluit. Bovendien moet hij persoonlijk schriftelijk geïnformeerd worden bij de registratie van de eerste wanbetaling in het negatieve luik van de CKP. Tot slot heeft hij het recht zijn persoonsgegevens te raadplegen en een rechtzetting ervan te vragen als ze niet kloppen.

Raadplegen van uw persoonsgegevens

In het kader van de bescherming van de consument heeft deze het recht zijn gegevens in het bestand van de CKP gratis te raadplegen en de rechtzetting ervan te vragen indien ze fout zijn. De consument heeft verschillende mogelijkheden om dat te doen:

 • via internet door middel van zijn identiteitskaart ;
 • per brief, die hij samen met een kopie van de voor- en achterkant van zijn identiteitskaart moet versturen naar Cofidis, chaussée de Lille 422a, 7501 Orcq ;
 • aan de loketten van de Nationale Bank, op vertoon van zijn identiteitskaart. De openingsuren van de loketten vindt u op de website van de Nationale Bank van België.

Als u een onregelmatigheid opmerkt op uw rekening, aarzel dan niet om contact op te nemen met uw kredietverstrekker. Hij kan de problematische kredietkaart of rekening blokkeren. Neem contact op met het desbetreffende bedrijf als een lening werd afgesloten of aankopen werden uitgevoerd in uw naam. Neem ook zeker contact op met de politie om een identiteitsdiefstal te melden

Samenvatting

De Centrale voor kredieten aan particulieren (CKP), die een onderdeel is van de Nationale Bank van België, inventariseert alle kredieten die worden afgesloten door particulieren, evenals de wanbetalingen die kunnen gebeuren. In het kader van de bescherming van de persoonlijke levenssfeer kunnen consumenten hun gegevens raadplegen en de rechtzetting ervan vragen als ze foutief zijn.

Nieuws en goede
plannen

Via onze nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de nieuwigheden bij Cofidis, kan je deelnemen aan wedstrijden en ontvang je nuttige tips.

Meest populaire
artikelen

 • PSD2 / klantauthenticatie

  PSD2 staat voor Payment Services Directive 2, de tweede versie van de Europese betaalrichtlijn die online betalen veiliger moet maken door middel van sterke klantauthenticatie.

  Meer info

 • Rechten / plichten kredietnemer

  Als je een krediet afsluit, heb je als kredietnemer enkele rechten zoals het herroepingsrecht maar ook een aantal plichten. Een overzicht van beide vind je hier.

  Meer info

 • Kredietfraude

  Wat is kredietfraude en hoe kan je je er tegen beschermen? En wat moet je doen als je fraude vaststelt of vermoedt?

  Meer info

 • GDPR

  De GDPR-wetgeving, of AVG in het Nederlands, zorgt ervoor dat je persoonlijke gegevens beter beschermd worden en op een transparante manier verwerkt en verspreid worden. Lees hier hoe wij met je gegevens omgaan.

  Meer info

 • Kredietovereenkomst

  Een kredietovereenkomst is verplicht wanneer je een krediet afsluit en moet een aantal essentiële gegevens bevatten. Hou deze steeds goed bij!

  Meer info

Welk krediet
kiezen?

Wens je een project te realiseren? Wil je jezelf een plezier doen?
Onverwachte uitgaven? Ontdek in 3 klikken onze kredieten aangepast aan je budget.

Mijn krediet vinden