8 tips voor de inrichting van
een studentenkot

Een kot of studio is voor studenten vaak hun eerste ‘eigen stek’. Een plek waar ze straks studeren, slapen, eten, alleen wonen of een ruimte delen. Een eerste eigen ‘thuis’ waar ze vrienden én herinneringen voor het leven zullen maken. En hoewel de meeste koten bemeubeld worden verhuurd, wil elke student toch graag dat kot naar eigen smaak inrichten en verbeteren, liefst voor een studentenprijsje. Wie het een beetje goed aanpakt, maakt van die paar vierkante meter een schitterende plek om te studeren, te wonen en … voluit van het studentenleven te proeven.

Natuurlijk licht en kunstlicht

Licht is één van de belangrijkste voorwaarden om comfortabel te kunnen studeren. Ideaal is natuurlijk daglicht dat binnenvalt door het venster, maar op donkere dagen zal een degelijke bureaulamp goed van pas komen. Best kies je een exemplaar dat uitgerust is met een dimmer. Er bestaan ook losse dimmers met afstandsbediening die je gewoon in het stopcontact plugt. Plaats verder nog enkele indirecte lichtbronnen (gericht op het plafond of het bovenste deel van de muur) om de ruimte een extra dimensie, warmte en vooral ook een rustgevend gevoel te geven. Is de huurprijs inclusief lasten? Energiezuinige ledlampen blijven een aanrader. De jeugd is onze toekomst, we kunnen er maar beter zorg voor dragen.

Goede nachtrust: een verschil van dag en nacht

Goed slapen is al net zo belangrijk. Compleet verduisterende gordijnen of rolgordijnen zijn zeker geen overbodige luxe als je niet wil dat je oh-zo-nodige nachtrust verstoord wordt door de opkomende zon of een overijverige straatlantaarn. Kies ook voor een degelijke, nieuwe of bijna-nieuwe matras, niet voor een twijfelachtig exemplaar dat je nog ergens op de kop kon tikken. Een matras van een vergelijkbare kwaliteit als degene waar je zoon of dochter thuis op slaapt, zal goed van pas komen om het eventuele slaaptekort op te vangen.

Eerste zit-comfort

Als er één ding is waarin je moet investeren, dan is het wel de bureaustoel. Die moet ergonomisch, van goede kwaliteit en voldoende verstelbaar zijn om de werkpositie te kunnen aanpassen. Je zal merken dat het een grote invloed heeft op de bereidheid van je student om urenlang aan het bureau te zitten. Hetzelfde geldt voor een computerstandaard: kies een model dat ontworpen is met het oog op een comfortabele werkhouding. Neem zeker eens een kijkje op de gekende tweedehandssites. Voor een fractie van de nieuwprijs vind je er vaak een goede stoel of bureaumeubel dat nog in heel goede staat is.

Schrijf je in op de Cofidis-nieuwsbrief

Je vindt er:

  • Tips en ideeën die je dagelijkse leven gemakkelijker maken
  • Interessante artikels over de brede wereld van het krediet
  • Leuke wedstrijden waarmee je unieke prijzen kan winnen

Nieuwsbrief Cofidis

Recycleer, upcycle en personaliseer

Een klein berichtje sturen naar familie en vrienden levert vaak een schat aan meubels of spullen op die op kot aan een tweede of derde leven kunnen beginnen. Een likje verf hier, wat accessoires daar … en het kot krijgt in een mum van tijd een persoonlijke touch waarin die student van jou zich helemaal thuis voelt. Mag je van de kotbaas ook de muren een ander kleurtje geven, dan kan je je helemaal uitleven. Denk er wel aan: heldere tinten vergroten het ruimtegevoel. Ben je op zoek naar elektrotoestellen, meubeltjes , borden en bestek, dan zijn tweedehandssites en kringwinkels de place-to-be. Ze zijn zo trendy geworden dat je er vaak een enorme keuze vindt ... voor een studentenprijsje!

Van kot tot teen

Elke vierkante meter van je kot telt, van onder tot boven. En ja, die eiken wandkast van oma is misschien gratis, maar qua afmeting is ze niet echt aangepast aan de beschikbare ruimte. Het moeilijkste bij het inrichten van een kot is ervoor te zorgen dat de ruimte ‘ademt’ ondanks de vele spullen die er hun plekje moeten vinden. Afhankelijk van de totale oppervlakte, maar ook van de beschikbare hoogte, is het interessant om meubels te kiezen …

  • die opklapbaar zijn (een tafel die tegen een muur kan worden opgeborgen, klapstoelen ...)
  • die de hoogte van de kamer of de ruimte boven de deuren optimaal benutten, waardoor je over veel opbergruimte beschikt zonder dat de vloer bezaaid is met meubels.
  • die multifunctioneel zijn, zoals nachttafelkrukjes, een verhoogd bed met lades eronder, een kledingstang onder de schappen om je jas aan op te hangen en een mandje voor sjaals, handschoenen, sleutels …

Vergeet de verzekering niet …

Bijna alle huurcontracten raden dit aan, toch wordt het nog vaak over het hoofd gezien. Je kot verzekeren tegen brand (als huurder) en tegen diefstal is zeker een goed idee. Met een laptop en een extra scherm, een smartphone, wireless speakers, een elektrische fiets of scooter... kan de totale waarde aan spullen al snel oplopen. En tegenwoordig zijn deze zaken onmisbaar bij het studeren. Vraag zeker eens na of de familiale verzekering van je gezinswoning ook het kot van de kinderen dekt of een eventuele uitbreiding van de polis mogelijk is. Trek je als student naar het buitenland, neem dan zeker contact op met je verzekeraar of makelaar om niet voor plotse verrassingen te staan.

… en denk aan de veiligheid!

Brandblussers vind je sowieso op elke verdieping van een studentengebouw. Toch kan het nuttig zijn om ook op je eigen kot een kleine brandblusser bij de hand hebben. Denk maar aan alle stekkerdozen, de microgolfoven, waterkoker, lampen, gordijnen en alle andere spullen die dicht bij elkaar staan.

Zorg dat je student zich goed voelt

Het kot is de allereerste plek waar je zoon of dochter echt alleen gaat wonen. Geef hem of haar de kans om zich helemaal uit te leven en er een eigen plekje te creëren met zelfgekozen meubels en inrichting. Zo leren ze alvast één ding: zelfstandig zijn.

Een renovatie, de inrichting van je eigen stek of een ander project? Onze Cofidis-adviseurs helpen je graag met financiële en verzekeringsoplossingen op maat.

Ontdek ze hier

Gepubliceerd in September 2021 - Delen via:

Schrijf je in voor
onze nieuwsbrief

Profiteer van interessante aanbiedingen en win mooie prijzen via onze nieuwsbrief.

De meest gelezen
artikelen

Welk krediet
kiezen?

Wens je een project te realiseren? Wil je jezelf een plezier doen?
Onverwachte uitgaven? Ontdek in 3 klikken onze kredieten aangepast aan je budget.

Vind mijn krediet

Enkele tips

Alles wat je altijd al wilde weten over krediet zonder het te vragen.

  • Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • Registreren

  • Nee bedankt