Bankfraude: alles wat je
moet weten over geldezels
Een money mule of geldezel is een valstrik die opgezet wordt door cybercriminelen en die je veel geld en zelfs een gevangenisstraf kan kosten. We overlopen voor jou de verschillende technieken, zo kan je jezelf beter beschermen tegen deze vorm van oplichting.
Wat is het klassieke scenario?
De gebruikte techniek is bijna altijd dezelfde. Iemand 'rekruteert' je online via sociale media of via een chatbericht. Soms spreekt iemand je ook gewoon aan in het echte leven: in het station, op school, in het uitgaansleven ... Het doel is om van jou een 'geldkoerier' te maken. Ze bieden je zogezegd een gemakkelijk en goedbetaald baantje aan waarbij je snel geld verdient zonder iets te doen.
Meteen vragen ze je om je rekeningnummer of zelfs dat van je bankaart zodat ze die kunnen gaan gebruiken als doorgeefluik voor hun geld. 'Hun' geld is in werkelijkheid geld afkomstig van phishing of andere oplichting. In ruil voor je medewerking beloven ze je een mooie commissie. Alles lijkt eenvoudig en zonder risico. Maar feitelijk word je witwasser van misdaadgeld. En zelfs hun slachtoffer.
Wie moet extra opletten voor deze oplichters?
- Jongeren tussen de 16 en 24 zijn hun favoriete doelwit. Waarom? Jongeren zijn zich er vaak minder van bewust zijn dat het om oplichting gaat die ook ernstige gevolgen heeft voor henzelf. En ze voelen zich helemaal thuis in de digitale wereld.
- Mensen die minder vertrouwd zijn met apps en digitale betaalmethoden en daardoor minder wantrouwen hebben voor vindingrijke fraudeurs.
- Mensen die recent in België zijn komen wonen en voor wie extra geld meer dan welkom is. Oplichters beloven hen een snelle en gemakkelijke opbrengst waardoor deze mensen hun wantrouwen al snel achterwege laten.
De beste manier om deze mensen te beschermen is hen uit te leggen wat een geldezel is en waaraan je kan merken dat iemand je probeert te rekruteren. En word je toch bedrogen, dan kan je dat melden bij het contactpunt voor bedrog, oplichting en fraude van de overheid.
Wat zijn mogelijke signalen dat een advertentie of voorstel niet te vertrouwen is?
- Een jobaanbieding op Facebook, Snapchat, WhatsApp, Instagram, TikTok ...
- Weinig of geen details over de vereiste vaardigheden of jobinhoud.
- Een heel aantrekkelijk loon voor een heel korte werktijd.
- Een buitenlands bedrijf op zoek naar een lokale vertegenwoordiger
- Een bedrijf dat dezelfde naam gebruikt als een bekend merk, maar een ander internetadres heeft.
- Een bedrijf met een e-mailadres van een gratis web provider (gmail, hotmail...).
- Je wordt al snel gevraagd naar je bankrekeningen en codes, en men vraagt je om het ontvangen geld over te schrijven naar een 'internationale klant'.
Je krijgt de belofte dat alles veilig en wettelijk in orde is. Krijg je zo een bericht, e-mail, sms of andere boodschap waarbij de naam en het logo van Cofidis gebruikt wordt, en twijfel je aan de echtheid? Neem dan zeker contact met ons op via 90phishing@cofidis.be
Wat zijn de gevolgen en risico's?
- Je bent medeplichtig aan frauduleuze transacties. Je loopt het risico dat criminelen je gaan chanteren om meerdere keren hun geldezel te zijn.
- Je doet dienst als rookgordijn tussen de financiële politie en criminelen. Met een minimum aan speurwerk zal jouw identiteit snel en gemakkelijk gevonden worden.
- Je kan hiervoor vervolgd worden en een hoge boete krijgen.
- Je riskeert dat je nooit nog een bankrekening kan openen of een lening kan krijgen.
- Je geeft je rekeningnummers en je codes aan een crimineel. In plaats van een commissie te geven, kunnen ze ook aan de haal gaan met al het geld op je rekeningen.
Wat moet je doen als je erin getrapt bent?
- Meld het bij de politie, ook al ben je zelf strafbaar. Hoe sneller je toont dat je van goede wil bent, hoe beter. En hoe meer je kan doen om deze oplichting te stoppen.
- Verwittig onmiddellijk je bank en laat je kaarten blokkeren via Card Stop. Opgelet, het telefoonnummer is veranderd, vergeet niet om het te updaten op je smartphone.
- Raadpleeg Safeonweb, je krijgt er al het nodige advies om juist te reageren en dit soort oplichting in de toekomst te vermijden.
- We zijn allemaal wel eens minder waakzaam en 'we laten ons vangen'. Deel je ervaringen met je familie en vrienden zodat zij leren om dit soort oplichting tijdig te herkennen en te vermijden.
- Twijfel je over iets, aarzel dan niet om contact op te nemen met je bank, je financiële partner of de politie. Zij zullen je helpen om een heel wat ellende te voorkomen.
Waar moet je nog meer op letten?
E-commerce en alle financiële mogelijkheden dankzij de digitale technologie, zijn bijzonder handig. En hoewel ze steeds veiliger worden, is een gewaarschuwd internetgebruiker er twee waard. Wil je jezelf en je gezin extra beschermen, lees dan zeker onze artikels over hoe je je kinderen beschermt tegen de gevaren van het internet, of wat je rechten zijn als je online shopt.
Onze Cofidis-adviseurs staan elke dag voor je klaar om je goed te informeren en te begeleiden. Wil je meer weten over alle vormen fraude en kredietfraude?
Welk krediet
kiezen?
Wens je een project te realiseren? Wil je jezelf een plezier doen?
Onverwachte uitgaven? Ontdek in 3 klikken onze kredieten aangepast aan je budget.
Enkele tips
Alles wat je altijd al wilde weten over krediet zonder het te vragen.