Gebetonneerd advies
voor je bouwvergunning

Ga je straks bouwen, renoveren, uitbreiden of verbouwen? Dan heb je een omgevingsvergunning nodig. Vroeger heette dat gewoon een stedenbouwkundige vergunning, of in de volksmond simpelweg 'een bouwvergunning'. Maar voor welke werken heb je zo'n vergunning precies nodig? Waar en wanneer vraag je ze aan? En heb je ook een milieuvergunning nodig? En wat kan je doen als je vergunning geweigerd wordt? We hebben een stevig dossier voor je opgebouwd.

Voor welke werken?

Strikt genomen is voor elke verbouwing of constructie die het uitzicht, de omgeving of zelfs de stabiliteit van je gebouw verandert, een omgevingsvergunning vereist. In deze gevallen moet je dus een vergunning aanvragen:

  • Je wil op een stuk grond een vaste constructie optrekken
  • Je wil wijzigingen aanbrengen aan de stabiliteit of het uiterlijk van een bestaande situatie, bijvoorbeeld veranderingen aan een draagmuur, een nieuwe muuropening, het reliëf van het terrein ...
  • Je gaat ingrijpend verbouwen: een uitbouw maken, een garage aanbouwen, de dakvorm wijzigen, de scheidingsmuur tussen jouw eigendom en dat van de buurman wijzigen ...
  • Je wil de bestemming van je eigendom wijzigen: studio's inrichten in een industrieel pand, appartementen maken in een eengezinswoning of een bedrijf integreren in je woning.

In Vlaanderen geldt voor sommige werken aan en rond je woning gewoon een meldingsplicht of zelfs een vrijstelling. Kijk het zeker even na voor je zomaar een carport, een zonneluifel, een zwembad of een tuinkantoor gaat bouwen. Via het omgevingsloket vind je makkelijk alle nodige informatie.

Waar en wanneer aanvragen?

Je moet je aanvraag uiteraard indienen voor je de werken start. Als een melding of vergunning niet nodig is, dan is ook de medewerking van een architect niet nodig. Is een melding of vergunning wel nodig, dan moet je in Vlaanderen beroep doen op een architect, tenzij het gaat om een ingreep die is vrijgesteld. Een omgevingsvergunning aanvragen gebeurt bijna steeds digitaal via het Omgevingsloket of het Snelinvoerloket. In bepaalde gevallen, voornamelijk bij eenvoudige ingrepen waarbij geen architect nodig is, kan je nog een papieren aanvraag doen bij de gemeente. In Brussel zijn de regels niet helemaal hetzelfde als in Vlaanderen, informeer je zeker.

Schrijf je in op de Cofidis-nieuwsbrief

Je vindt er:

  • Tips en ideeën die je dagelijkse leven gemakkelijker maken
  • Interessante artikels over de brede wereld van het krediet
  • Leuke wedstrijden waarmee je unieke prijzen kan winnen

Nieuwsbrief Cofidis

Heb je een milieuvergunning nodig?

In Vlaanderen werd in 2017 de milieuvergunning, de stedenbouwkundige vergunning en de verkavelingsvergunning samengevoegd tot de omgevingsvergunning. Vroeger was de milieuvergunning van bepaalde duur, de omgevingsvergunning is van onbepaalde duur. Start je een bedrijf, ga dan zeker na tot welke klasse het behoort. Afhankelijk van de mogelijke hinder voor mens en milieu, heb je een vergunning of melding nodig.

Wat als je dossier geweigerd wordt?

Bespreek eerst de reden van de weigering met je architect. Kijk vervolgens welke wijzigingen je kan aanbrengen aan je project en je dossier, en welke nieuwe argumenten je naar voor kan schuiven. Wacht niet te lang, je hebt 30 kalenderdagen om beroep aan te tekenen. Een goede raad: vraag je eerste omgevingsvergunning ruim op tijd aan, zodat je op tijd beroep kunt aantekenen voor de geplande aanvangsdatum van de werkzaamheden. Je mag de werkzaamheden niet starten terwijl je nog op een vergunning wacht. Denk eraan dat het serieuze financiële gevolgen kan hebben als je iets moet afbreken dat net gebouwd is.

Hoe voorkom je problemen achteraf?

Met deze simpele tips bouw je een stevig dossier op:

  • Twijfel je? Anticipeer dan. Ga langs bij de dienst Omgeving van je gemeente, je zal er waardevol advies krijgen over hoe je een project volgens de regels kunt uitwerken.
  • Zoek naar alle historische documenten die betrekking hebben op je eigendom: bestemming, vestigingsvergunningen, de oorspronkelijke plannen of plannen na eerdere verbouwingen ... Je notaris kan je hier zeker bij helpen, en ook de dienst Omgeving.
  • Kies je voor een origineel project zoals een houten aanbouw of een dak met een bijzondere vorm? Neem foto's van andere gebouwen in je gemeente die gelijkaardige kenmerken hebben, bel de eigenaars op en vraag hen hoe ze hun vergunning verkregen hebben ... kortom, zoek naar alle redenen die in het voordeel van je project kunnen pleiten. Je zal merken dat er binnen de regelgeving vaak ruimte is voor discussie met de dienst Omgeving zodat je tot een goed doordacht ontwerp kan komen.

Een laatste tip: start je met grote werkzaamheden aan je huidige woning of ga je een ander huis bouwen of renoveren, vergeet dan niet om je verhuis grondig te organiseren. Het zal je veel kostbare tijd besparen.

Wat je plannen ook zijn, we zijn er op elk moment om je financieel te ondersteunen: in je dagelijkse leven of bij de uitvoering van je projecten. Heb je zelf een renovatieproject? Ontdek onze financiële oplossingen.

Ontdek ze hier

Gepubliceerd in Juni 2022 - Delen via:

Schrijf je in voor
onze nieuwsbrief

Profiteer van interessante aanbiedingen en win mooie prijzen via onze nieuwsbrief.

De meest gelezen
artikelen

Welk krediet
kiezen?

Wens je een project te realiseren? Wil je jezelf een plezier doen?
Onverwachte uitgaven? Ontdek in 3 klikken onze kredieten aangepast aan je budget.

Vind mijn krediet

Enkele tips

Alles wat je altijd al wilde weten over krediet zonder het te vragen.

  • Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • Registreren

  • Nee bedankt