Tips om je huis te beschermen
tegen inbrekers

Had de lockdown ook positieve gevolgen? Jazeker. Er waren aanzienlijk minder woninginbraken. Maar nu we stilaan minder thuiswerken, zal het aantal vermoedelijk opnieuw de hoogte ingaan. Dus hoe doe je dat ook alweer, je woning beveiligen? Ons leek het alvast een goed idee om samen met jou even alle middelen, technologieën en goede gewoontes te overlopen.

Mechanische beveiliging waar inbrekers een hekel aan hebben

Deuren, ramen en toegangspunten zijn de zwakke schakel in de beveiliging van een woning. Het kost een handige inbreker weinig tijd om ze te forceren. Gelukkig bestaan er een hele reeks hulpmiddelen die de inbreker dwingen tot iets wat hij haat: tijd verspillen!

  • Een weinig bekend, maar zeer effectief systeem tegen het uittrekken van het cilinderslot van je deur: de zelfbrekende cilinder. Het deel van de cilinder aan de buitenzijde is voorgesneden en breekt af als je hem eruit probeert te trekken. Daardoor blijft het volledige binnenste deel van de cilinder in de deur zitten, zodat het onmogelijk wordt om de deur met een stuk gereedschap te openen. Zelf kan je de deur nog steeds met de sleutel openen in afwachting van een nieuwe cilinder.
  • Wil je vermijden dat dieven onopvallend te werk kunnen gaan, dan zijn bewegingsmelders een goed idee. Zodra ze beweging detecteren, springt het licht aan en trekt het de aandacht van voorbijgangers of van een patrouille die ’s nachts langs je huis rijdt. Nog efficiënter is een bewegingsmelder gekoppeld aan een oranje knipperlicht!
  • Sloten of grendels op de ramen (onder en boven aan het kozijn) en handgrepen met sleutels maken het veel moeilijker om in te breken.
  • Een inbraakwerende voordeur vertraagt en ontmoedigt inbraakpogingen.
  • Inbraakwerende rolluikmodellen houden indringers, lawaai, warmte of zelfs koude buiten.
  • Wil je ‘verkenners’ misleiden, dan kan je kleine trucjes toepassen. Ze volstaan op zich niet om inbrekers buiten te houden, maar het zijn kleine ingrepen die weinig kosten en die toch wat afschrikken: een fake camera, een ‘zogezegd’ alarmkastje aan je gevel, een sticker van een bewakingscentrale, doen alsof er een waakhond is (een sticker, een bordje, een hok net achter de tuinpoort – je vindt ze op tweedehandssites).

Schrijf je in op de Cofidis-nieuwsbrief

Je vindt er:

  • Tips en ideeën die je dagelijkse leven gemakkelijker maken
  • Interessante artikels over de brede wereld van het krediet
  • Leuke wedstrijden waarmee je unieke prijzen kan winnen

Nieuwsbrief Cofidis

Gezond verstand maakt een groot verschil

Wist je dat veel kleine inbraken en diefstallen kunnen worden voorkomen of aanzienlijk vertraagd (tijdverspilling is de grootste vijand van elke dief) door rekening te houden met een aantal eenvoudige reflexen en goede gewoontes? Dit is wat je kan doen zonder dat het je een cent kost:

  • Ga je het gras maaien met een hoofdtelefoon op? Een aperitiefje drinken op het terras achteraan? Draai je voordeur op slot om gelegenheidsdiefstal te voorkomen.
  • Ga je gewoon naar de winkel om de hoek? Sluit alle ramen en deuren (deuren, ramen, veranda, tuinberging). Een inbraak duurt gemiddeld minder dan drie minuten!
  • Als je beglazing niet breukvast of inbraakbestendig is, dan kan je een zelfklevende beveiligingsfolie aanbrengen.
  • Zoek een plek in huis waar je waardevolle spullen kunt verstoppen als je weg bent. Vergeet voor de hand liggende plaatsen. Denk aan de holle buis van je gordijnroede, een knuffel van je kind, de dubbele bodem van een vuilnisbakje, in de stofzuiger, een ondoorzichtige glazen bokaal in de koelkast …
  • Deel je vaak je avonturen op sociale media? Goed, maar post niet je reisdata of foto’s die duidelijk aantonen dat je niet thuis bent. Bepaalde informatie is niet enkel voor je vrienden zichtbaar. Doe vooral alsof je thuis bent.
  • Ga je naar een restaurant of een film? Gebruik timers om je lichten en apparaten automatisch in te schakelen tijdens je afwezigheid: lichten, tv, muziek ...
  • Laat een buurman of vriend de post ophalen en vraag om de auto die voor je huis geparkeerd staat regelmatig te verplaatsen.
  • Breng je buren op de hoogte van je vertrek- en terugkeerdatum.
  • Je kan vandaag zowat alles met een bankkaart betalen. Beperk de hoeveelheid contant geld in huis. Niemand kan stelen wat je niet in huis hebt ;-)
  • Al gehoord van ‘mouse jacking’? Dat is het vanop afstand kopiëren van je autosleutelgegevens zonder je huis binnen te gaan. Een kleine tip: wikkel je sleutels in aluminiumfolie of stop ze in een metalen doosje om elektronische diefstal te voorkomen. Een antidiefstalstang of pedaalslot is ook een manier om te voorkomen dat de persoon die net je sleutel heeft gekopieerd, met je auto aan de haal gaat.

Slimme woning en alarmsystemen

Domotica en elektronica hebben de laatste jaren een gigantische evolutie doorgemaakt. Je kan vandaag dan ook vrij makkelijk zelf je eigen kleine thuisbewakingsnetwerk opzetten. En dankzij je smartphone en alle bijhorende apps kan je alles vanop afstand in de gaten houden of meteen een buurman, een kennis of de politie verwittigen indien nodig. De regel is: hoe sneller je ingrijpt, hoe minder schade. De nieuwe ‘connected’ technologieën zijn dus echt een meerwaarde op vlak van veiligheid. Afhankelijk van het gewenste beschermingsniveau zijn er tal van opties ... en prijzen!

  • Kies je voor een draadloos systeem met openingsdetectoren, een alarmsirene en een centrale die je automatisch opbelt, reken dan op een instapprijs van ongeveer 250 euro. Voor een klein appartement is dit een goede optie, voor een volledige woning volstaat dit echter niet.
  • Bedrade of draadloze systemen (handig om bij renovaties het slijpen in muren te vermijden) die je kan uitbreiden met een bewakingscamera (ook nuttig voor pakjesbezorgers), gekoppeld met een app en uitgerust met magneetcontacten en volumetrische detectoren starten vanaf 800 tot 900 euro. Maar voor een gecertificeerd systeem met voldoende toestellen loopt de rekening al snel op tot meer dan 1.500 euro.

Bij sommige systemen kan je ook een maandabonnement nemen voor bewaking vanop afstand met tussenkomst van gespecialiseerde mensen indien je alarm afgaat.

Misschien is het niet nodig om je woning uit te rusten met al deze mechanische en elektronische voorzieningen. Het is tenslotte niet de bedoeling om je huis om te bouwen tot een bunker, wel om bepaalde toepassingen te kiezen die je een betere bescherming bieden zonder je het leven moeilijk te maken en je comfort te verminderen.

Kosten en diefstalverzekering

Beveiligingssystemen kunnen vrij duur zijn. Toch moet je deze kosten afwegen tegen het mogelijke financiële verlies en vooral tegen de gevoelswaarde van spullen die voor jou persoonlijk onvervangbaar zijn. Om nog maar te zwijgen van het trauma dat een inbraak teweegbrengt. We raden daarom aan om niet enkel de actieve en passieve veiligheid van je woning te vergroten, maar ook om een degelijke diefstalverzekering af te sluiten. Belangrijk daarbij: kies je voor een gecertificeerd alarm- en beveiligingssysteem, dan krijg je een korting op je verzekeringspremies.

Op zoek naar persoonlijk advies of ondersteuning bij je volgende project? Onze 200 Cofidis-adviseurs staan altijd voor je klaar.

Ontdek al onze artikels

Gepubliceerd in Augustus 2021 - Delen via:

Schrijf je in voor
onze nieuwsbrief

Profiteer van interessante aanbiedingen en win mooie prijzen via onze nieuwsbrief.

De meest gelezen
artikelen

Welk krediet
kiezen?

Wens je een project te realiseren? Wil je jezelf een plezier doen?
Onverwachte uitgaven? Ontdek in 3 klikken onze kredieten aangepast aan je budget.

Vind mijn krediet

Enkele tips

Alles wat je altijd al wilde weten over krediet zonder het te vragen.

  • Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • Registreren

  • Nee bedankt