Vanlife: hoeveel kost
het leven in een busje?

Alles begon in de jaren '60 en '70, toen hier en daar mensen droomden van de totale vrijheid ... en die vonden aan boord van een kleurig busje. Vandaag is 'vanlife' - reizen met een busje - enorm populair. En of ze nu alleen, met twee of met het hele gezin reizen, 'vanlifers' zijn de moderne nomaden. Je hebt er zelfs die het hele jaar rond wonen en werken in hun omgebouwd busje. Anderen gebruiken hun busje enkel tijdens de vakanties of voor korte uitstapjes. Je vindt intussen duizenden inspirerende blogs, YouTube-kanalen en Instagram-pagina's met de leukste inrichtingen, tips voor aan boord of beschrijvingen van de prachtigste plekjes. Maar welke prijs betaal je voor al dat moois? We lijsten het voor je op, van aanschaf tot gebruik.

Huren is weten

Wil je vermijden dat je honger naar avontuur straks zwaar op de maag gaat liggen? Ga de eerste keren een omgebouwde van huren, en trek er minstens voor twee weken opuit. Doe dit zelf liefst meerdere keren. Je merkt meteen of het zwervende bestaan bij je past, en ook welk type busje voor jou gemaakt is.

Schrijf je in op de Cofidis-nieuwsbrief

Je vindt er:

  • Tips en ideeën die je dagelijkse leven gemakkelijker maken
  • Interessante artikels over de brede wereld van het krediet
  • Leuke wedstrijden waarmee je unieke prijzen kan winnen

Nieuwsbrief Cofidis

De prijs van de vrijheid

Tweedehands of nieuw, doe-het-zelf of kant-en-klaar? Er is zeker iets naar jouw zin en jouw budget.

  • Op de tweedehandsmarkt vind je al een busje of niet-omgebouwde bestelwagen vanaf 3 à 4000 euro, voor een recent model met weinig kilometers op de teller betaal je 15 tot 20.000 euro. Nieuw moet je eerder rekenen op een basisprijs van 30.000 euro.
  • Wil je liever een tweedehands van die al helemaal ingericht is, reken dan op een bedrag van 15.000 tot 60.000 euro voor een luxueus en recent model. Voor een nieuwe van mag je uitgaan van 45.000 euro als startprijs voor een compleet uitgerust basismodel. Naargelang je er zelf nog opties aan toevoegt, kan de prijs bij sommige modellen oplopen tot 80.000 euro.

Welke inrichting en hoeveel mag dat kosten?

  • Doe-het-zelf.

    Handige Harry? Zelf inrichten kost je niet meer dan een paar duizend euro, afhankelijk van de uitrusting en afwerking die je kiest. Met de honderden tutorials of instructievideo's op het internet, breng je zo goed als elke klus tot een goed einde.

  • Koop een kit.

    Sommige fabrikanten bieden verwijderbare of vaste kits aan die op de meeste bestelwagenmodellen passen. Installeer je ze zelf, dan moet je rekenen op een prijs tussen 2.000 en 6.000 euro. Laat je een vakman de klus voor je klaren, dan moet je er nog de werkuren bijtellen. Vergeet zeker de isolatie niet (tussen 1.000 en 2.000 euro). Je hebt ze altijd nodig, ook als je er niet in de winter opuit zou trekken. Een bestelwagen van plaatstaal voelt heel snel koud en oncomfortabel aan bij temperaturen lager dan 10 graden.

  • Inrichting op maat.

    Vertrouw je de totaalinrichting van je nieuwe of tweedehands bestelwagen toe aan een professional, reken dan voor een basisinrichting met het hoogstnoodzakelijke op een budget van 6.000 tot 10.000 euro. Maar je maakt het natuurlijk zo comfortabel of zo gek als je zelf wil, met materialen en toestellen van een hogere kwaliteit. Die luxe en comfort kunnen je meer dan 20.000 euro kosten (voertuig niet meegerekend).

  • Volledig ingerichte bestelwagens.

    Deze sector is echt 'booming'. Elk automerk en ook gespecialiseerde merken bieden vandaag vans aan vanaf 45.000 euro tot 100.000 euro, afhankelijk van de uitrusting, afwerking, motor ...

Tweedehands begonnen is half gewonnen

Elke ervaren vanlifer, voltijds of deeltijds, zal je hetzelfde zeggen: je start best met de aanschaf en financiering van een tweedehandsvan. Niet enkel omdat het minder kost, maar om op termijn 100% zeker te weten wat je wil en welk type van je daarvoor nodig hebt. Wie zelf wil gaan inrichten en personaliseren, sluit daarvoor vaak een klein startkrediet af om de meest noodzakelijke werken te kunnen uitvoeren: isolatie, slaapplaatsen, een kwalitatieve verwarming, was- en kookinrichting.

Inpakken en wegwezen!

Je kent nu het kostenplaatje, misschien wil je nu ook zo snel mogelijk een nummerplaat. En of je je busje nu gaat gebruiken als rijdend appartement of als nieuwe manier van reizen, weet dat je met je van wettelijk bijna overal kan stoppen (tenzij anders aangeduid). Met een mobilhome of camper kan dat niet zomaar. Een aperitiefje bij zonsondergang? Wakker worden op de meest fantastische plekjes? Laat maar komen!

Onze Cofidis-consulenten staan voor je klaar bij al je projecten. Op zoek naar een financiële oplossing?

Simuleer je lening

Gepubliceerd in April 2023 - Delen via:

Schrijf je in voor
onze nieuwsbrief

Profiteer van interessante aanbiedingen en win mooie prijzen via onze nieuwsbrief.

De meest gelezen
artikelen

Welk krediet
kiezen?

Wens je een project te realiseren? Wil je jezelf een plezier doen?
Onverwachte uitgaven? Ontdek in 3 klikken onze kredieten aangepast aan je budget.

Vind mijn krediet

Enkele tips

Alles wat je altijd al wilde weten over krediet zonder het te vragen.

  • Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • Registreren

  • Nee bedankt