Wat doe je bij terugtrekking
uit een lening bij een scheiding?
Bij een scheiding komen er zoveel dingen op je af dat het soms moeilijk is om naast alle emoties een duidelijk financieel plan op te maken. Een belangrijk onderdeel bij aanwezige leningen is desolidarisatie: ofwel terugtrekking uit een lening. Met desolidarisatie kunnen de administratieve en financiële zaken van een lening bij een scheiding worden opgelost.
Desolidariseren, een belangrijk onderwerp bij financieel ontkoppelen
In de meeste gevallen is desolidarisatie een procedure waarbij een partner via de kredietverstrekker of bank wordt ontkoppeld. Hiermee is de partner niet meer verantwoordelijk voor de schulden die zijn gemaakt door de andere partner.
Dit komt meestal voor bij een scheiding, maar kan ook worden toegepast op andere situaties, zoals partners die samen een lening aangaan waarbij terugtrekking van een lening voor een van deze partners geldt.
Bij goedkeuring wordt de verantwoordelijkheid van de kredietnemer voor de schuldvordering afgeschaft. De resterende kredietnemers blijven dan verantwoordelijk voor het volledige bedrag van de lening of kredietovereenkomst.
Belangrijke stappen na een scheiding bij terugtrekking uit een lening
Desolidarisatie, ofwel terugtrekking uit een lening, is een belangrijke stap om ervoor te zorgen dat beide partners hun financiële verplichtingen op een verstandige manier kunnen verdelen.
Scheiden zorgt in de meeste gevallen voor veel stress en verdriet. Je bent een verbintenis voor het leven aangegaan en helaas komen jullie erachter dat het toch echt niet meer gaat. Naast alle emoties komen er ook veel financiële en administratieve zaken bij kijken.
Het is dan belangrijk om het hoofd erbij te houden en er samen uit te komen. De advocaat of notaris is hierbij ook een belangrijke partner die kan adviseren. Zij kunnen bij een scheiding aan de financiële instelling die het krediet toestond een desolidarisatie aanvragen. Het is immers alleen de kredietgever die onder de vorm van een kwijting een einde kan maken aan het gemeenschappelijk engagement.
Deze belangrijke stappen kunnen helpen:
- Desolidarisatie.
Omdat jij en je (voormalige) partner geen samenwonende echtgenoten meer zijn, is het belangrijk dat jullie allebei jullie financiën desolidariseren. Dit betekent dat je aparte financiële verplichtingen hebt en geen verantwoordelijkheid draagt voor elkaars financiën, zoals bij terugtrekking uit een lening. - Overweeg een financieel adviseur.
Als je hulp nodig hebt bij het maken van financiële beslissingen, overweeg dan om een financieel adviseur in te schakelen die kan helpen bij het bepalen van de financiële verplichtingen en opties. Ook verschillende kredietverstrekkers kunnen hier dankzij hun ruime ervaring bij helpen. - Maak een financiële verdeling.
Zo kunnen beide partijen worden gecompenseerd voor de verliezen die er zijn geleden als gevolg van de scheiding. - Maak een ouderschapsplan.
Zijn er kinderen, dan kan een ouderschapsplan ervoor zorgen dat alle kosten voor de kinderen worden gedekt, zoals verzekeringen, schoolkosten, kinderopvang en kosten zoals sport, hobby’s en dagelijkse bezigheden. - Verdeel de bezittingen.
Als jij en je (voormalige) partner bezittingen hebben zoals een huis of een auto, dan is het belangrijk om te bepalen hoe deze moeten worden verdeeld. - Verdeel de schulden.
Als jij en je (voormalige) partner schulden hebben zoals een hypotheek of kredietkaartschuld, dan is het belangrijk om te bepalen wie verantwoordelijk is voor het betalen van deze schulden. - Open een nieuwe bankrekening.
Als jij en je (voormalige) partner gezamenlijk een bankrekening hebben, overweeg dan om aparte rekeningen te openen zodat je beide de volledige controle hebt over de financiën.
Verdeling van financiële verplichtingen
Desolidarisatie van je partner bij kredietverstrekkers en banken is een belangrijke stap om de financiële verantwoordelijkheid te verdelen. Dit kan heel nuttig zijn voor partners die gezamenlijke schulden hebben en voor echtgenoten die hun financiële verplichtingen willen verdelen.
Als desolidarisatie niet mogelijk is, dan zijn er een aantal opties voor partners die hun financiële verplichtingen toch willen verdelen.
- Een eerste optie is een verdeling van schulden op te stellen, waarin duidelijk is welke partner waarvoor verantwoordelijk als het de betaling van alle schulden betreft.
- Er is ook de mogelijkheid om een overeenkomst van schuldverdeling te maken, waarin het bedrag dat elke partner betaalt in termijnen wordt vastgelegd.
- Een andere optie is om een trust te openen. In zo'n trust kunnen beide partners geld storten dat dan wordt beheerd door een onafhankelijke partij. Deze partij is verantwoordelijk voor het beheer van de trust, waardoor de financiële verantwoordelijkheid tussen beide partners wordt verdeeld.
De kredietverstrekker of bank kan advies geven over desolidarisatie oftewel terugtrekking uit een lening.
Voor en nadelen van terugtrekking uit een lening
Voordelen van terugtrekking uit een lening
In de meeste gevallen moet men een officieel document indienen bij de kredietverstrekker of bank met een verzoek om desolidarisatie. Beide partijen moeten een verklaring ondertekenen waarmee de verantwoordelijkheid voor de schulden wordt verdeeld.
Als een partner aansprakelijk wordt gesteld voor de schulden van de andere partner, dan kan dit leiden tot financiële problemen voor de aansprakelijke partner. Door desolidarisatie kan de aansprakelijke partner worden vrijgesteld van enige verantwoordelijkheid voor de schulden van de andere partner.
Desolidarisatie kan ook financiële voordelen bieden voor partners die samen een lening aangaan, omdat de schuldverdeling dan duidelijk wordt gemaakt.
Nadelen van terugtrekking uit een lening
Hoewel desolidarisatie veel voordelen kan bieden, zijn er ook een aantal nadelen. Als een partner desolidariseert of zich dus terugtrekt uit een lening, blijft hij of zij nog steeds verantwoordelijk voor de financiële verplichtingen die zijn ontstaan voordat de desolidarisatie werd gedaan.
Als een partner bijvoorbeeld al een lening heeft afgesloten voordat hij of zij desolidariseert, blijft hij of zij verantwoordelijk voor de betaling van de aflossingen.
Bovendien kunnen sommige kredietverstrekkers en banken weigeren om desolidarisatie toe te staan. Als desolidarisatie niet mogelijk is, zijn er een aantal opties voor partners die hun financiële verplichtingen willen verdelen. Een optie is om een verdeling van schulden op te stellen, waarin duidelijk is welke partner verantwoordelijk is voor de betaling van alle schulden.
Welk krediet
kiezen?
Wens je een project te realiseren? Wil je jezelf een plezier doen?
Onverwachte uitgaven? Ontdek in 3 klikken onze kredieten aangepast aan je budget.
Enkele tips
Alles wat je altijd al wilde weten over krediet zonder het te vragen.