Hoeveel kost
een scheiding in België?

In je hoofd zijn jullie niet langer een koppel. Maar wettelijk gezien zijn jullie nog steeds getrouwd. Je besluit dus samen om uit elkaar te gaan. Maar scheiden, hoe begin je eraan? En wat kost een scheiding? Alles hangt er natuurlijk van af of je in vriendschap uit elkaar gaat of niet. Tijd voor een klein overzicht.

Welke soorten echtscheiding zijn er?

  • Onderlinge toestemming
    Ook wel minnelijke schikking genoemd. Dit is vanzelfsprekend de minst dure manier. De kosten van scheiden met onderlinge toestemming blijven in België beperkt tot erelonen, gerechts- en notariskosten. Maar zoals het spreekwoord zegt: 'Om het eens te zijn, moet je met twee zijn.'
  • Onherstelbare ontwrichting
    Als slechts één van beide partners wil scheiden, dan kan die de procedure aanvragen (en eventueel een gerechtsdeurwaarder inschakelen om de andere echtgenoot officieel in kennis te stellen). De procedure kan ook samen aangevraagd worden als beide partners het eens zijn over de scheiding, maar niet over de voorwaarden. Wordt er snel een overeenkomst gevonden, dan blijven de kosten voor een advocaat of bemiddelaar beperkt. Hoe langer het duurt, hoe duurder het wordt.

Schrijf je in op de Cofidis-nieuwsbrief

Je vindt er:

  • Tips en ideeën die je dagelijkse leven gemakkelijker maken
  • Interessante artikels over de brede wereld van het krediet
  • Leuke wedstrijden waarmee je unieke prijzen kan winnen

Nieuwsbrief Cofidis

De kosten van een scheiding in België geval per geval

  • Scheiding rechtstreeks voor de rechtbank

189 euro alles inbegrepen! Het kan perfect, op voorwaarde dat beide partners het absoluut eens zijn over alles. In dat geval spreken we van een scheiding door onderlinge toestemming. Nadat je een bijdrage van 24 euro aan het rechtsbijstandsfonds en 165 euro griffierechten (82,5 per echtgenoot) hebt betaald, ga je rechtstreeks naar de rechter die je huwelijk zal ontbinden. Dit is de laagst mogelijke kostprijs van een scheiding door onderlinge toestemming in België. Kom je er met z'n tweeën toch niet uit, dan moet je wel beroep doen op een professional. En daar hangt uiteraard een extra kost aan vast.

  • Scheiding via een bemiddelaar

100 tot 150 euro per uur zonder btw. Dat zijn de tarieven die gewoonlijk door erkende bemiddelaars worden gehanteerd. Hun expertise en neutrale kijk van buitenaf kunnen je helpen om raakpunten te vinden en vreedzamer tot een echtscheidingsovereenkomst te komen. Soms komen de extra kosten van deze paar uren uiteindelijk neer op een besparing, omdat het een koude oorlog en langdurige procedures kan voorkomen. Tenzij beide partners anders overeenkomen, schrijft de wet voor dat de kosten van een bemiddelaar 50/50 verdeeld worden.

  • Scheiding via een of meer advocaten

Twee mogelijkheden:

  • Samen één advocaat
    Jullie zijn het in grote lijnen eens met elkaar, maar willen dat de scheidingsovereenkomst volgens de regels wordt opgesteld door een gespecialiseerd iemand. Aangezien het hier gaat om een echtscheiding door onderlinge toestemming waarbij zowat alle details op voorhand bekend zijn, kan je terecht bij advocaten of advocatenkantoren. Zij bieden hiervoor vaak een totaalpakket aan vanaf 550 euro exclusief btw per echtpaar. Hierbij moet je enkel nog de kleine juridische kost optellen. Zonder pakket moet je bij een advocaat rekenen op een uurtarief dat start vanaf 125 à 200 euro, wat je aan de eindmeet 1.000 à 1.500 euro kan kosten. Ook in dat geval blijft een scheiding door onderlinge overeenstemming relatief betaalbaar. Want vergeet niet: je moet de kosten delen door twee!
  • Twee advocaten
    De onderlinge verstandhouding is niet echt hartelijk, en elke partner neemt een eigen advocaat. In dit geval draag je de kost van je advocaat dus alleen. Bovendien zal je advocaat ook meer werk hebben: onderhandelen, meerdere voorstellen formuleren voor de verdeling, alimentatie, ... Reken op een gemiddelde eindafrekening van 3.000 à 6.000 euro per persoon. Het klinkt logisch: hoe minder je het eens bent, hoe duurder je echtscheiding kost in België.

Goed om weten:
- In België zijn de advocatenlonen vrij. Hoewel de prijs niet het enige criterium is, is het daarom verstandig om de tarieven of pakketten van twee of drie advocaten te vergelijken voor je iemand je echtscheiding toevertrouwt.
- Sommige advocaten rekenen volgens een veelvoorkomende praktijk in de advocatuur: elk uur wordt verdeeld in tijdseenheden van 6 minuten. Als je in de praktijk 15 minuten contact hebt met je advocaat of hij besteedt 15 minuten aan je zaak, dan wordt je 3 x 6 minuten in rekening gebracht.
- Heb je moeilijkheden om je echtscheidingskosten te financieren, dan kan je ook altijd een persoonlijke lening overwegen om je financiële situatie te verlichten tot je echtscheiding geregeld is.

  • Notariskosten

Wanneer je je afvraagt hoeveel een echtscheiding in België kost, moet je in veel gevallen ook de kosten van een notaris meerekenen. Veel koppels hebben een gezamenlijk vermogen, waarbij een van beide partners het deel van de andere partner overneemt. Soms moeten er zaken opgesplitst worden, en daar zijn kosten aan verbonden. Dit is bekend als de 'verdelingsrechten'. Je notaris zal zorgen voor het opstellen van de officiële akte en het berekenen van de registratierechten. Opgelet, deze zijn afhankelijk van de regio waar het onroerend goed gelegen is. Reken op 1.000 tot 1.500 euro aan honoraria en kosten. En om elke discussie in de toekomst te vermijden, moet je ook rekenen op een schattingskost van 250 tot 500 euro voor een expert die de werkelijke waarde van je onroerend goed zal bepalen.“

Extra's die de totale kost van een scheiding in België de hoogte injagen

Een scheiding brengt veel veranderingen met zich mee: woonplaats, verplaatsingen, alimentatie, maandelijkse bijdragen ... Daarom kan het soms nuttig zijn om je kredieten te hergroeperen door je maandaflossingen over een langere periode te spreiden en zo je maandelijkse kosten te verlagen. Hiermee kan je de extra kost van het alleen wonen beter opvangen.

Kortom, hou er rekening mee dat de kost van een echtscheiding in België rechtstreeks afhangt van de verstandhouding tussen jou en je ex-partner. En dat het vinden van een overeenkomst een paar maanden tot een paar jaar kan duren. Hoe meer je als koppel bereid bent om je scheiding 'tot een goed einde' te brengen, hoe sneller en goedkoper alles zal verlopen. De kosten die we vermelden in dit artikel zijn gemiddelden. De werkelijke kost kan afwijken afhankelijk van de regio waar je woont en van de deskundigen die je inschakelt om jouw zaak te behandelen.

Hulp nodig bij het financieren van je scheiding? Onze Cofidis-adviseurs staan altijd voor je klaar om je te informeren en te begeleiden. Wil je alles weten over onze kredieten en diensten?

Simuleer je persoonlijke lening

Gepubliceerd in Februari 2024 - Delen via:

Schrijf je in voor
onze nieuwsbrief

Profiteer van interessante aanbiedingen en win mooie prijzen via onze nieuwsbrief.

De meest gelezen
artikelen

Welk krediet
kiezen?

Wens je een project te realiseren? Wil je jezelf een plezier doen?
Onverwachte uitgaven? Ontdek in 3 klikken onze kredieten aangepast aan je budget.

Vind mijn krediet

Enkele tips

Alles wat je altijd al wilde weten over krediet zonder het te vragen.

  • Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • Registreren

  • Nee bedankt