7 handige tips om beter
je budget te beheren

Je maandbudget goed beheren is niet altijd zo eenvoudig als je denkt. Het leven van vandaag heeft onze dagelijkse kosten en uitgaven verveelvoudigd. En met het geleidelijk verdwijnen van contant geld en de opmars van automatische betalingen hebben we niet meer zo’n duidelijk zicht op het geld dat we uitgeven. Gelukkig kan je met wat eenvoudige basisregels en de hulp van een app op je smartphone- of tablet, je budget doeltreffend beheren. Opgelet, hier komen ze!

Tip 1: bereken je maandbudget

Je maandbudget, dat is het geheel van je maandelijkse inkomsten en uitgaven. Simpel, niet? Ja, maar om je budget en je rekeningen goed te beheren, is het belangrijk om echt alles te herleiden naar een maandbedrag. Bepaalde kosten worden immers aangerekend per trimester, andere jaarlijks: verzekeringen, kadaster, vakantie, kindergeld, studentenkot, abonnementen ... Anderzijds zijn er ook onverwachte uitgaven, zoals huishoudtoestellen en kosten aan je auto. En vanzelfsprekend mag je niet de facturen vergeten die sowieso maandelijks worden aangerekend: elektriciteit, gas, water, internet, televisie, gsm-abonnement, huur, woonlening of consumentenkrediet …

Dus, eerste oefening: neem al je uitgaven en inkomsten (salaris, premies, huurinkomsten, gezinstoelagen, pensioen, mogelijke beleggingen …) en herleid ze naar een bedrag per maand. Dat is meteen een handige manier om te beseffen dat je broodje en bijhorend drankje ’s middags al snel honderd euro per maand kost. Een tip om ervoor te zorgen dat geen enkele uitgave ‘onzichtbaar’ blijft: hou een notitieboekje bij of download een app voor budgetbeheer. Noteer vervolgens alles, van je parkingticket bij je bezoek aan de kapper tot die afhaalkoffie op weg naar het werk.

Tip 2: bepaal wat belangrijk is

Eenmaal je je maandbudget hebt vastgelegd, raden we je aan om je uitgaven in te delen volgens je behoeften. Algemeen hanteren we daarvoor drie categorieën: de primaire behoeften (eten, drinken, verwarming, kleding, verzekering); de secundaire behoeften (telefoon, internet, sportabonnement, auto, cultuurabonnement, reizen …), kortom alles wat bijdraagt aan je ontwikkeling als mens; de tertiaire behoeften (luxereizen, cabrio, onnodige pleziertjes …) Elk van ons zal de zaken op een andere manier indelen. Bijvoorbeeld, als je vier keer per jaar reist omdat wandelen en amateurfotografie je passies zijn, dan is dit een secundaire behoefte voor jou. Iemand anders zal zijn geld liever gebruiken om zijn favoriete sport te kunnen beoefenen. Stel dus zeker je persoonlijke tabel op zodat je je budget kan beheren volgens je eigen levenskeuzes.

Schrijf je in op de Cofidis-nieuwsbrief

Je vindt er:

  • Tips en ideeën die je dagelijkse leven gemakkelijker maken
  • Interessante artikels over de brede wereld van het krediet
  • Leuke wedstrijden waarmee je unieke prijzen kan winnen

Nieuwsbrief Cofidis

Tip 3: dwing jezelf tot sparen

Onverwachte omstandigheden hebben de vervelende gewoonte om … onverwacht te zijn. Wil je vermijden dat het kleinste auto-ongelukje of je defecte wasmachine meteen een domper zet op je budget, of wil je simpelweg wat geld opzijzetten voor een reisje of werken in huis … regel dan bij de bank een vaste maandelijkse overschrijving naar je spaarrekening. Elke euro per maand telt. En elke euro zal meer dan welkom zijn wanneer je het écht nodig hebt. Dit is ook belangrijk wanneer je bijvoorbeeld een krediet wil opnemen. Met deze spaarrekening toon je aan de kredietverstrekker dat je perfect in staat bent om je financiën te beheren. Budgetteren en sparen verplicht je om na te denken over wat je doet met je geld. En dus ook om betere keuzes te maken op vlak van uitgaven, besparingen en timing.

Tip 4: gebruik een goede app

En hoe breng je dat allemaal in de praktijk? Niets is waardevoller dan een goede app voor budgetbeheer. Er zijn er te veel om op te noemen, bijvoorbeeld Bankin en Linxo. Ons advies? Kijk wat ze jou te bieden hebben door ‘review’ te typen voor de naam van de app waarin je geïnteresseerd bent (review Bankin bijvoorbeeld). Download vervolgens de app die het meest geschikt is om jouw rekeningen te beheren. Het voordeel met deze nieuwe tools is dat, zodra de vaste inkomsten en uitgaven zijn ingevoerd, je op dagelijkse basis nog slechts enkele zaken hoeft in te voeren om een realtime beeld te krijgen van je budget. Zo weet je duidelijk waar je aan toe bent en kan je altijd met een gerust hart beslissen over je aankopen en de timing ervan.

Tip 5: beperk je tekort

Niemand houdt ervan om in het rood te gaan. Toch kan het ons allemaal overkomen. Ook hier zal een goede app voor uitgavenbeheer je op tijd waarschuwen. Maar je kan ook proberen om de kosten van een hele reeks zaken te verlagen om zo het maximum uit je geld te halen: elk jaar opnieuw onderhandelen over je elektriciteit of gas (of veranderen), je telefoon, verzekering, bankkosten ... Je zou wel eens aangenaam verrast kunnen zijn over de besparingen die je zo kan doen. Genoeg om niet in het rood te gaan of om jezelf en je gezin te trakteren op een leuk extraatje. Je kan natuurlijk ook gebruikmaken van de geldreserves die bepaalde kredietkaarten je bieden. Weloverwogen en met mate uiteraard, want je moet het achteraf wel terugbetalen. Toch kan het van pas komen in een moeilijkere maand, voor een iets grotere aankoop of onvoorziene uitgaven.

Tip 6: herverkopen en vergelijken

Je hebt vaak geen idee van het kapitaal dat ligt te slapen in je kasten. Wacht niet tot de lente om grote schoonmaak te houden en te verkopen wat je niet langer nodig hebt. Er zijn tal van websites en apps waarmee je in enkele klikken een mooi bedrag kan binnenhalen voor spullen die je zelf niet langer gebruikt. En je maakt meteen plaats voor je nieuwe aankopen. Over kopen gesproken: de vele online prijsvergelijkingstools zijn een echte aanrader. Je zal zien dat er vaak een enorm verschil zit op dezelfde producten. Vergeet ook niet om bij je lokale handelaar langs te gaan. Vaak zijn ze helemaal niet duurder, je profiteert van hun persoonlijk advies en je steunt er de plaatselijke handel mee.

Tip 7: wees redelijk onredelijk

We zijn geen machines. Kleine pleziertjes en onnodige zaken maken ook deel uit van het leven. Leer je je financiën goed beheren, dan kan je je af en toe ook een pleziertje veroorloven zonder dat dit ten koste gaat van een gezond persoonlijk budget. Zo is het leven leuker en comfortabeler. Je voelt je vrijer wanneer je iets doet omdat je het bewuster doet. Aarzel ten slotte niet om officiële sites te raadplegen die uitsluitend tot doel hebben om je te informeren over financiële zaken, zoals wikifin.

Laatste tip om niet te vergeten!

Wanneer je de maandelijkse kosten van je gas, water of elektriciteit berekent, denk er dan aan dat je facturen slechts een provisie zijn (een voorschot op de werkelijke kosten van het verbruik). Neem de eindafrekening van de voorgaande jaren erbij en maak een gemiddelde. Zo voorkom je een verrassing bij de volgende jaarafrekening. Hetzelfde geldt voor je belastingen. Maak een gemiddelde van de bedragen die je in voorgaande jaren hebt teruggekregen en/of hebt moeten bijbetalen. En als je gezinssituatie verandert, vraag dan een boekhouder of de belastingadministratie om een simulatie te maken.

Neem contact met ons op

Gepubliceerd in Oktober 2020 - Delen via :

Schrijf je in voor
onze nieuwsbrief

Profiteer van interessante aanbiedingen en win mooie prijzen via onze nieuwsbrief.

De meest gelezen
artikelen

Welk krediet
kiezen?

Wens je een project te realiseren? Wil je jezelf een plezier doen?
Onverwachte uitgaven? Ontdek in 3 klikken onze kredieten aangepast aan je budget.

Vind mijn krediet

Enkele tips

Alles wat je altijd al wilde weten over krediet zonder het te vragen.

  • Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • Registreren

  • Nee bedankt