De wintersport-checklist:
zo voorkom je uitschuivers

De wintervakantie komt in zicht, en bij velen kriebelt het stilaan om op skireis te vertrekken. Zomaar halsoverkop de besneeuwde bergflanken tegemoet rijden? Beter niet. Hoog tijd voor een handige checklist om er ginds boven een topweek van te maken.

Je auto

  • Plan een wintercheck of onderhoud van je wagen voor je vertrekt (vloeistoffen, batterij, lichten, remmen, olie ...). Zo is je auto helemaal klaar voor de zwaardere winterse omstandigheden in de bergen. Rij je met een 100% elektrische auto, hou er dan rekening mee dat het rijbereik bij temperaturen onder de 0° C afneemt. Je zal dus minder ver rijden in één laadbeurt. Wil je niet te veel autonomie verliezen, zet de temperatuur aan boord dan iets lager en gebruik liever de stoelverwarming. Die laatste gebruikt stroom van de klassieke startbatterij, waardoor je minder afknibbelt van de autonomie.
  • Controleer ook de staat van je banden en de wetgeving van het land waar je naartoe rijdt. In steeds meer Alpenlanden (Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk, Italië, Zwitserland) zijn winterbanden of vierseizoenenbanden verplicht. Neem ook kettingen of sneeuwsokken mee. Vaak zijn die verplicht bij hevige sneeuwval.
  • Leg een goede zaklamp in je handschoenkastje. In het pikkedonker sneeuwkettingen omdoen is geen lolletje. En neem een kleine schep en een sneeuwborstel mee. Die komen zeker van pas als je auto de hele week buiten staat en een klein beetje – of een beetje veel – ondergesneeuwd raakt.
  • Heb je zelf een dakkoffer of ga je er een huren? Controleer bij elke tussenstop of hij nog goed vastzit. Winddruk en temperatuurschommelingen kunnen ervoor zorgen dat de bevestigingen plots losser gaan zitten, ook al had je ze bij vertrek nog zo stevig aangedraaid. Houd ook rekening met het maximaal toegelaten gewicht en pas je rijgedrag aan. Je auto is immers gevoeliger voor windvlagen. Met alle extra gewicht aan boord neemt ook de remafstand toe. OPGELET: bij de automatische tolpoorten in Frankrijk (télépéage, bank- of kredietkaart) wordt de hoogte van je auto gemeten met een scanner. Die bepaalt de tariefcategorie. Wil je zeker zijn dat je van het categorie 1-tarief kan genieten, controleer dan voor je vertrek of je auto plus dakkoffer minder dan 2m hoog is. Is je auto plus koffer hoger dan 2m, kies bij de péage dan voor de tolpoorten waar een bediende het bedrag met je afrekent. Koos je toch voor de automatische tolpoort en kreeg je een te hoog bedrag aangerekend, dan kan je via de intercom toch nog het juiste tarief eisen.

Schrijf je in op de Cofidis-nieuwsbrief

Je vindt er:

  • Tips en ideeën die je dagelijkse leven gemakkelijker maken
  • Interessante artikels over de brede wereld van het krediet
  • Leuke wedstrijden waarmee je unieke prijzen kan winnen

Nieuwsbrief Cofidis

Je reis

  • Controleer voor je vertrek de weers- en de filevoorspellingen. Anticipeer op onvoorziene omstandigheden door vooraf een alternatieve route voor te bereiden.
  • Neem dekentjes mee, iets om te eten (koekjes, fruit, enz.) en water voor het geval je onderweg vast komt te zitten. Denk ook aan pijnstillers en medicijnen tegen misselijkheid voor het geval iemand gevoelig is voor de bochtige bergwegen.
  • Neem tablets, laders en andere spelletjes mee om de kinderen onderweg bezig te houden.
  • Koop je autowegenvignet (Zwitserland en Oostenrijk) indien nodig vooraf, net als de milieustickers die je nodig hebt als je bepaalde steden in Duitsland en Frankrijk wil binnenrijden.
  • Om eventuele files aan de tolpoorten te vermijden, kan je een elektronische tolbadge bestellen. De kost is miniem in vergelijking met de tijd die je wint. Er bestaan zelfs badges die je kan gebruiken in verschillende landen. Je kan deze badge dus ook gaan gebruiken op je toekomstige buitenlandse reizen. Een tip: bestel je badge ruim op voorhand zodat ze op tijd in je brievenbus belandt.

Je verzekeringen

  • Controleer de verzekering van je auto en de eventuele bijstand van je autofabrikant of verzekeringsmaatschappij. Zorg ervoor dat je goed gedekt bent in het buitenland (pechverhelping, wegslepen, repatriëring, vervangend voertuig, hotelaccommodatie ...). Beschik je niet over dit soort dekking, dan raden we je aan om een polis af te sluiten. Pechverhelping en repatriëring van een voertuig in het buitenland kan al snel een lawine van onvoorziene kosten veroorzaken. Dit soort bijstand omvat trouwens ook een interessante dekking voor alle inzittenden. De Cofidis MasterCard Gold® bijvoorbeeld biedt je een zeer nuttige bescherming voor reizen naar het buitenland. Je kan er ook geld mee opnemen in het buitenland. Dat is zowel praktisch als veilig, want je hebt minder contant geld op zak.
  • Een skireis leg je meestal ruim op voorhand vast. Boek je verblijf dus best met een kredietkaart waar een annuleringsverzekering aan verbonden is, of kies voor de extra bescherming die vaak voor een aantal euro wordt aangeboden in de huurcontracten.
  • Een ongeval in de bergen vraagt om de tussenkomst van de reddingsdiensten: helikopter, redders op sneeuwscooters … Dat valt al snel een pak duurder uit dan een portie tartiflette. Je verzekeren tegen deze kosten is niet verplicht, maar wel een heel goed idee.

Wees voorzichtig en draag altijd een helm op de skipiste. Goede reis, en geniet van het skiën!

Onze Cofidis-adviseurs helpen je graag met al je projecten en vragen, en bieden je financiële oplossingen, kredietkaarten en verzekeringen op maat van jouw leven.

Ontdek ze hier

Gepubliceerd in November 2021 - Delen via :

Schrijf je in voor
onze nieuwsbrief

Profiteer van interessante aanbiedingen en win mooie prijzen via onze nieuwsbrief.

De meest gelezen
artikelen

Welk krediet
kiezen?

Wens je een project te realiseren? Wil je jezelf een plezier doen?
Onverwachte uitgaven? Ontdek in 3 klikken onze kredieten aangepast aan je budget.

Vind mijn krediet

Enkele tips

Alles wat je altijd al wilde weten over krediet zonder het te vragen.

  • Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • Registreren

  • Nee bedankt