Tips om je kind te beschermen
tegen de gevaren van het internet

Schermen zijn als een magneet voor onze kinderen. Vandaag brengen kinderen tussen 6 en 12 gemiddeld 5 tot 8 uur per week door op het internet. En ook al is het wereldwijde web een buitengewone plek vol leerrijke inhoud, leuke filmpjes en communicatiemogelijkheden, toch zitten er ook in deze digitale wereld addertjes onder het gras waarvoor we hen maar beter waarschuwen. Van fake news tot schokkende beelden, van cyperpesten tot haatdragende ‘content’ en inhoud die zelfs angstaanvallen en psychologische problemen veroorzaakt. Hoe wapen je jouw kinderen tegen de valkuilen van het internet? Scroll gerust naar beneden.

Stel regels op

Als je wil dat het werkt, stel dan eenvoudige regels op die het kleinste kind begrijpt en die ook makkelijk op te volgen zijn (hou rekening met hun gewoontes, activiteiten, smaken en voorkeuren).

  • Bepaal een maximale schermtijd per dag. Die kan variëren naargelang de periode (schooltijd, examens of toetsen, vakanties, winter, zomer, goed of slecht weer …). Hou ook rekening met de leeftijd (minder schermtijd op 6 jaar dan op 12 jaar)
  • Spreek samen een aantal tijdstippen af, maar vermijd de vroege ochtend en het moment voor het slapengaan. Het blauwe licht van het scherm verstoort de slaap, en het begin van de dag moet een moment blijven dat je samen met de andere huisgenoten beleeft.
  • Probeer de toegankelijkheid van het internet te beperken tot de gemeenschappelijke woonruimtes. Zo kan je een oogje in het zeil houden bij hun surfgedrag en ben je ook altijd meteen in de buurt als ze een nare ervaring hebben.
  • Vraag je kind om ook een hobby te kiezen (en ook vol te houden) waar geen scherm aan te pas komt: jeugdbeweging, sport, culturele activiteit. Ze zullen er zich in kunnen uitleven, zich lichamelijk en geestelijk ontwikkelen en minder geneigd zijn om aan hun schermen te ‘plakken’.

Schrijf je in op de Cofidis-nieuwsbrief

Je vindt er:

  • Tips en ideeën die je dagelijkse leven gemakkelijker maken
  • Interessante artikels over de brede wereld van het krediet
  • Leuke wedstrijden waarmee je unieke prijzen kan winnen

Nieuwsbrief Cofidis

Erover praten is je kind wapenen

Wat je begrijpt, maakt je sterker. Het is belangrijk om je kinderen te begeleiden vanaf hun eerste stapjes, ook de stapjes die ze zetten op het internet.

  • Praat met hen over de inhoud die ze misschien te zien krijgen, zoals geweld of seks.
  • Toon hen wat ‘fake news’ is en op welke websites je dit kan ‘factchecken’ (controleren of het klopt) zodat ze een kritische geest ontwikkelen.
  • Leer je kind dat wanneer iets te mooi is om waar te zijn, het meestal ook niet waar is.
  • Leg hen uit wat cyberpesten is en dat ze het aan jou moeten vertellen als ze ermee te maken krijgen.
  • Zeg hen dat ze geen persoonlijke informatie over zichzelf mogen geven of plaatsen op een site.
  • Leer hen voorzichtig te zijn met downloads en doorklikberichten.
  • Al doende leert men. Maak gebruik van bijzondere momenten - zoals het krijgen van hun eerste smartphone of tablet - om iets te demonstreren waarvan je hen bewust wil maken (wachtwoorden, persoonlijke gegevens, sites en netwerken die geschikt zijn voor hun leeftijd, filters, enzovoort).

Verbieden is toegestaan!

Om je kinderen te beschermen en onder controle te houden wat ze doen en zien, kan je hen de toegang tot bepaalde online tools, apps, platformen enzovoort, verbieden. Vaak surfen ze ernaartoe onder druk van anderen die het ‘wel mogen’ of ‘er al op zijn’. Ga met je kinderen een gesprek aan en leg uit waarom het geen goed idee is. Begeleid hen naar zaken die wel geschikt zijn voor hun leeftijd en die eigenlijk net zo aantrekkelijk zijn. Zodra ze het waarom van deze beperkingen begrepen hebben, kan je de nodige programma’s of tools installeren om hun surfgedrag te beperken (ouderlijk toezicht, blokkeren van software of functies, uitschakeltijden). Wees je ervan bewust dat deze tools doeltreffend zijn, maar niet onfeilbaar of onmogelijk te omzeilen. Blijf dus altijd waakzaam.

Deze sites helpen je helpen

Toegegeven, we zijn vaak minder vertrouwd met de digitale wereld dan onze kinderen. Gelukkig staat het internet ook vol nuttige informatie en tools. Hier zijn enkele links die zeker van pas komen om je kinderen op een goede manier te informeren en te begeleiden:

  • De website Safer Internet Day met advies, webinars, allerlei bronnen ...
  • De Nederlandse website Sense bundelde een hele reeks nuttige info over seks en internet. Want wat is onschuldig en wat niet?
  • Op BeSafe vind je veel informatie over cyberpesten
  • Safeonweb is de website van de Belgische overheid waar je tips vindt om veilig te internetten, updates over alle phishing-berichten die in omloop zijn ... De perfecte plek als je zelf ook je kennis nog wat wil bijspijkeren!
  • Hoe bescherm je de privacy van je kinderen bij het online gamen en raak je als ouder, begeleider of leerkracht zelf wegwijs in de wereld van videogames?
  • Is al dat gamen wel ok? Of loopt het uit de hand? Op de website van de druglijn vind je alle antwoorden en een test.

Op elk moment nemen we de tijd om naar je te luisteren en helpen we je in je dagelijks leven.

Ontdek al onze artikels

Gepubliceerd in September 2021 - Delen via :

Schrijf je in voor
onze nieuwsbrief

Profiteer van interessante aanbiedingen en win mooie prijzen via onze nieuwsbrief.

De meest gelezen
artikelen

Welk krediet
kiezen?

Wens je een project te realiseren? Wil je jezelf een plezier doen?
Onverwachte uitgaven? Ontdek in 3 klikken onze kredieten aangepast aan je budget.

Vind mijn krediet

Enkele tips

Alles wat je altijd al wilde weten over krediet zonder het te vragen.

  • Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • Registreren

  • Nee bedankt