Hoe voorkom je
vriendschapsfraude?

Het aantal gevallen van vriendschapsfraude is sinds de coronacrisis meer dan verdubbeld. Minder sociale contacten en meer tijd doorbrengen voor onze schermen heeft ons duidelijk kwetsbaarder gemaakt voor cybercriminelen. Maar hoe zorg je ervoor dat je niet verblind wordt door gevoelens? Hoe herken én omzeil je de slimme technieken van deze oplichters? Op deze tips kan je alvast blind vertrouwen.

Zo werkt vriendschapsfraude

Deze oplichters richten zich meestal op mensen die via sociale netwerken, dating apps of forums op zoek gaan naar nieuwe vrienden, een afspraakje of simpelweg een luisterend oor. De criminelen contacteren je vervolgens rechtstreeks en spelen in op je gevoelens om je vertrouwen te winnen (soms zelfs per telefoon als je nummer ergens online staat).

De val van een vals profiel

Je nieuwe contact of zogezegde vriend zal je al snel om heel persoonlijke informatie vragen, en vervolgens ook om cadeaus en geld. Ze doen dan alsof ze in een moeilijke situatie beland zijn: gezondheidsproblemen, een familiekwestie, plotse medische kosten, schoolgeld, een reis om jou te kunnen bezoeken, een uitstaande schuld, een persoonlijk drama, een erfenis die moet worden afgekocht ... Het hele verhaal is uiteraard een leugen, net zo fake als het online profiel van je nieuwe beste vriend. Maak jezelf niets wijs! Dit is geen vriend, enkel iemand die uit is op je bezit.

Schrijf je in op de Cofidis-nieuwsbrief

Je vindt er:

  • Tips en ideeën die je dagelijkse leven gemakkelijker maken
  • Interessante artikels over de brede wereld van het krediet
  • Leuke wedstrijden waarmee je unieke prijzen kan winnen

Nieuwsbrief Cofidis

5 tips van een echte vriend!

  • Controleer het profiel. Controleer online de naam en/of de foto van de mensen die contact met je opnemen en probeer te achterhalen of het om een echt profiel gaat. Krijg je niet meteen een resultaat, vraag dan om extra informatie zodat je het kan achterhalen. Een tip: ziet het profiel er te goed uit, wil de persoon te snel je vriend worden of vraagt hij of zij je al snel naar privé- of intieme zaken, dan is dat vaak een teken dat het om vriendschapsfraude gaat.
  • Blijf op je hoede. Geef niet te snel persoonlijke informatie. Geef ook niet toe als de persoon je onder druk zet. Integendeel: neem je tijd, stel meer vragen en blijf in gesprek. Het geeft je de tijd om na te denken en een mogelijke oplichter te ontmaskeren. En maak je vooral ook niet ongerust. Een echte vriendschap of ontmoeting zal nooit afspringen omdat jij wat meer tijd nodig hebt.
  • Stuur nooit geld. Zolang je de persoon nooit in het echt ontmoet hebt, blijft het een virtueel iemand en kunnen de dingen te mooi zijn om waar te zijn. Zelfs als hij of zij aandringt of belooft om je later terug te betalen, weiger dan.
  • Laat je niet misleiden. Oplichters zijn vaak heel goed in psychologische spelletjes en verzinnen vaak de meest zielige verhalen. Ze spelen op je gevoelens om munt uit je te slaan. Ze laten je geloven dat jij de enige bent die hen kan redden.
  • Praat erover met mensen rondom je. Het kan geen kwaad om online met iemand te praten. Maar twijfel je, vraag dan het advies van een vriend of familielid. Een blik van buitenaf kan je vaak de ogen openen.

5 goede reflexen voor wie toch in de val trapt

  • Noteer en bewaar alles. Bewaar schriftelijk of via screenshot alle info van het profiel dat je misleid heeft. Bewaar de gebruikersnaam, het adres, het telefoonnummer ... en ook alle berichten, van e-mails tot sms- of appberichtjes. Zelfs al is het overduidelijk vals, het kan het onderzoek zeker vooruithelpen.
  • Sla meteen alarm en neem onmiddellijk contact op met je bank of financiële instelling als je vermoedt dat je bent opgelicht. Blokkeer je betaalkaarten via Card Stop (078 170 170) en via Doc Stop (+32 2 518 2123) als je een foto van je identiteitskaart hebt doorgegeven.
  • Verbreek elk contact. Denk vooral niet dat je de cybercriminelen tot rede kan brengen door te antwoorden op hun berichten via e-mail, telefoon of Messenger. Ze zullen je alleen maar om meer blijven vragen.
  • Deel en meld het. Jouw ervaringen kunnen een belangrijke waarschuwing - en dus bescherming - zijn voor anderen. Net zoals eerdere getuigenissen jou hebben gewaarschuwd. Deel wat je overkomen is via meldpunt.belgie.be en verwittig ook je vrienden op de sociale netwerken via een privé-bericht.
  • Waarschuw ook je kinderen voor deze en andere gevaren van het internet.

Onze Cofidis-consulenten staan altijd voor je klaar om je te informeren en je te helpen beschermen. Wil je graag meer weten over kredietfraude? Lees dan zeker onze artikels over “internet en fraude”.

Ontdek onze artikels

Gepubliceerd in November 2022 - Delen via:

Schrijf je in voor
onze nieuwsbrief

Profiteer van interessante aanbiedingen en win mooie prijzen via onze nieuwsbrief.

De meest gelezen
artikelen

Welk krediet
kiezen?

Wens je een project te realiseren? Wil je jezelf een plezier doen?
Onverwachte uitgaven? Ontdek in 3 klikken onze kredieten aangepast aan je budget.

Vind mijn krediet

Enkele tips

Alles wat je altijd al wilde weten over krediet zonder het te vragen.

  • Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • Registreren

  • Nee bedankt