Trouwen in België, welk
budget moet je voorzien?

Velen onder ons dromen ervan om op een dag hun ja-woord te geven en in het huwelijksbootje te stappen. Je grote dag organiseren vergt niet alleen heel wat inspanning, voorbereiding en planning, een trouwerij vraagt ook vaak om een aardig budget. In dit artikel zetten we op een rijtje waar je allemaal aan moet denken en wat dit kost. Zo kan je je budget precies bepalen om te schitteren op de mooiste dag van je leven.

Gemiddeld huwelijksbudget België

Trouwen klinkt veel mensen als romantische muziek in de oren. Voor je deze stap waagt, breng je best eerst in kaart wat zo’n trouwpartij net kost. Je wil immers niet dat je mooiste dag eindigt met een financiële kater.

Sommige koppels krijgen een financieel duwtje in de rug van ouders of schoonouders, of deden al aan voorhuwelijkssparen. Uit een enquête van Salino uit 2019 blijkt dat de gemiddelde Vlaming zo’n € 15.877 spendeert aan de grote dag. Reken daarbij de inflatie van de afgelopen jaren, en je zit al snel aan een stevig prijskaartje.

Kostenposten van een huwelijk

First things first

Wie trouwen zegt, zegt trouwkleed. Vaak tellen we toch een extra duit neer voor een exclusieve jurk op maat uit een bruidswinkel. De prijs van de jurk hangt af van heel wat factoren zoals de kwaliteit en hoeveelheid stof die nodig is, de kwaliteit van de afwerking, de uren werk en de details. Reken daarbij lingerie, schoenen en accessoires, en dan zit je al snel aan € 1.500 à € 2.000. Uiteraard mogen de heren niet onderdoen en is een maatpak de meest geschikte keuze. Reken toch op een basisprijs van € 500 tot € 1.000. De schoenen, een stropdas of een strikje komen er nog bij. Zie je ook graag de bruidskindjes assorti? Reken dan nog eens op € 200.

Geen huwelijk zonder ringen. Sommige mensen laten een ring tatoeëren, anderen houden vast aan de klassieke ring in goud of zilver, al dan niet met een diamant of edelsteen. Voorzie hiervoor een budget tussen € 600 en € 1.000.

Schrijf je in op de Cofidis-nieuwsbrief

Je vindt er:

  • Tips en ideeën die je dagelijkse leven gemakkelijker maken
  • Interessante artikels over de brede wereld van het krediet
  • Leuke wedstrijden waarmee je unieke prijzen kan winnen

Nieuwsbrief Cofidis


Ook heel belangrijk…

Naar je trouw rij je misschien wel graag in een mooie en originele auto. De perfectionisten onder ons kunnen ook een beroep doen op een ceremoniemeester of weddingplanner. Vooral dat laatste is niet goedkoop, maar bespaart je wel een hoop stress.

Op deze dag wil je uiteraard stralen. Dan komen een kapper en make-upartiest goed van pas. Vaak probeer je je kapsel en make-up eerst uit. Reken voor deze twee sessies op zo’n € 350. Een trouw kan evenmin zonder bloemen. Je wil graag een bruidsboeket, maar vaak voorzien mensen ook bloemen in de kerk, op de trouwauto of op de feesttafels. Voor een boeket mag je minstens € 100 rekenen, voor alle aanvullende decoratie met bloemen zo’n € 1.000.

Laten we ook niet vergeten de gasten uit te nodigen. De save-the-date kaartjes, de boekjes voor de mis, de menu’s, de uitnodigingen … Het drukwerk kost al snel zo’n € 250. Je kan ook digitaal gaan en een website laten ontwerpen waarop je alles online regelt. Ook dat heeft een prijskaartje. En de bedankkaartjes achteraf ook.

Natuurlijk wil je deze dag op de gevoelige plaat laten vastleggen door een professionele fotograaf. Vaak rekent die een uurtarief aan, maar ook een tarief voor de nabewerking. Als je de fotograaf tot in de late uurtjes wil laten blijven, moet je hiervoor budget voorzien. Dat geldt ook voor het maken van een huwelijksalbum. Reken hiervoor om en bij de € 1.000 à € 2.000.

En niet te vergeten

Je zou haast vergeten dat de voltrekking van het huwelijk ook geld kost. Wie enkel trouwt voor de wet, betaalt sowieso zo’n € 25 voor het trouwboekje. In de meeste gemeentes is trouwen op maandag gratis. De meeste mensen willen echter trouwen in het weekend, en op een zaterdag tel je al snel € 200 neer. De andere weekdagen zijn ietsje goedkoper. Wil je bovendien graag een receptie geven voor je gasten in het gemeentehuis? Voorzie dan nog eens € 250. Vóór het burgerlijk huwelijk heeft tot slot ook de ondertrouw plaats. Voor de aanmaak van dit huwelijksdossier brengen sommige gemeenten een extra administratieve kost in rekening.

Wie trouwt in de kerk, betaalt standaard € 250. Sommige mensen sluiten daarnaast ook een huwelijkscontract af, waarin ze hun huwelijksvermogensstelsel regelen en bepalen hoe zij hun eigendom gaan beheren en wat van wie is. Deze akte wordt opgemaakt bij een notaris en kost al gauw zo’n € 300 tot € 500.

Nu kan het feest beginnen

Nu alle formaliteiten zijn geregeld, is het tijd om aan het echte feestgedruis te denken. Afhankelijk van hoeveel gasten je uitnodigt, ga je best tijdig op zoek naar de perfecte feestlocatie en reserveer je voldoende budget. Je trouwzaal zal minder kosten in de grauwe wintermaanden dan in de zomer, wanneer de vraag hoger is. Voor de huur van de zaal met het personeel en alle nodige verzekeringen mag je rekenen op zo’n € 4.000 à € 6.000. Uiteraard wil je je gasten culinair verwennen. De Vlaming nodigt gemiddeld 150 mensen uit op zijn trouw. Voor een gast factureren de meeste locaties € 120 voor eten en drank. Je mag dan zeker veel cadeaus krijgen en hiermee een deel van je cateringbudget spekken, toch moet je vaak nog zelf een deel van het budget ophoesten. Organiseer je eerst een receptie voor kennissen, collega’s en vrienden van je ouders? Reken dan op € 25 tot € 50 per persoon. Als afsluiter van je feest mag een bruidstaart of dessertenbuffet niet ontbreken. Zo’n taart kost al gauw € 8 per persoon.

Dansen… en slapen

Na het eten de beentjes losgooien met de hulp van een professionele dj is een must op trouwpartijen. Reken best zo’n € 800 à € 1.000 voor een geslaagde dansavond. Wie wil schitteren op de dansvloer met een aangeleerde openingsdans, neemt misschien wel privé danslessen. Ook hiervoor hou je best rekening met een budget van € 60 per uur. Wie weet bied je je gasten ook een photobooth aan, waar iedereen gekke bekken kan trekken.

Zit het feest erop maar rij je liever niet meer naar huis? Voorzie dan het budget voor een nachtje op hotel. Wie kiest voor een verzorgde en romantische suite, telt al snel € 300 neer. En wie droomt niet van een huwelijksreis achteraf? Afhankelijk van je bestemming loopt deze kostenpost al snel op tot € 3.000 of meer, hoewel een vakantie in Spanje uiteraard minder zal kosten dan een reis naar de Malediven.

Als je alle kosten bij elkaar telt, kom je aan een fors bedrag. Dat geld kan van je spaarboekje komen, maar kan je ook lenen bij Cofidis. Contacteer ons voor meer informatie over een persoonlijke lening. Wij adviseren je graag.

Mijn krediet simuleren

Gepubliceerd in Augustus 2023 - Delen via:

Schrijf je in voor
onze nieuwsbrief

Profiteer van interessante aanbiedingen en win mooie prijzen via onze nieuwsbrief.

De meest gelezen
artikelen

Welk krediet
kiezen?

Wens je een project te realiseren? Wil je jezelf een plezier doen?
Onverwachte uitgaven? Ontdek in 3 klikken onze kredieten aangepast aan je budget.

Vind mijn krediet

Enkele tips

Alles wat je altijd al wilde weten over krediet zonder het te vragen.

  • Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • Registreren

  • Nee bedankt