Alles over de
schuldsaldoverzekering

Een schuldsaldoverzekering is een verzekering die het uitstaande saldo van je lening in jouw plaats terugbetaalt als er zich bepaalde gebeurtenissen voordoen zoals in het contract vermeld. Afhankelijk van het type contract zal je schuldsaldoverzekering het openstaande bedrag geheel of gedeeltelijk terugbetalen, en alle of enkele van de volgende risico's dekken: jobverlies, arbeidsongeschiktheid of overlijden. Maar wanneer moet je zo'n verzekering afsluiten? Is de schuldsaldoverzekering verplicht? Wat dekt ze en wat zijn de voordelen? We overlopen alle vragen ... en alle antwoorden.

Hoe werkt een schuldsaldoverzekering?

Wanneer je een lening aangaat, kan je ervoor kiezen een schuldsaldoverzekering af te sluiten. De premies kunnen op twee manieren worden betaald: afzonderlijk of bijgeteld bij je maandelijkse afbetalingen. Deze laatste mogelijkheid laat toe de betaling van je premies te spreiden.

Eenmaal je een schuldsaldoverzekering hebt afgesloten, zijn jij en je gezin volledig beschermd. In geval van overlijden of totale en permanente arbeidsongeschiktheid wordt het openstaande saldo van je lening volledig terugbetaald. Verlies je je job of ben je tijdelijk werkonbekwaam, dan worden de maandelijkse afbetalingen in jouw plaats terugbetaald voor de periode zoals in je contract is vastgelegd.

Schrijf je in op de Cofidis-nieuwsbrief

Je vindt er:

 • Tips en ideeën die je dagelijkse leven gemakkelijker maken
 • Interessante artikels over de brede wereld van het krediet
 • Leuke wedstrijden waarmee je unieke prijzen kan winnen

Nieuwsbrief Cofidis

Is een schuldsaldoverzekering verplicht?

In België is er geen enkele wet die je als kredietnemer verplicht om dit soort verzekering af te sluiten. Toch wordt ze sterk aangeraden, en daar zijn een aantal goede redenen voor. De kost van de verzekering is best redelijk in verhouding tot de dekking die ze biedt, en je kan ze laten bijtellen bij je maandaflossingen. Je krijgt er een hoop gemoedsrust voor in de plaats. Want welke onvoorziene omstandigheden of tegenslagen zich ook voordoen, je krijgt er alvast geen aflossingsproblemen bovenop. De betaling van je maandaflossingen zal blijven doorlopen, en zelfs als je overlijdt zullen je nabestaanden je kredieten niet in jouw plaats moeten afbetalen.

Hoeveel kost een schuldsaldoverzekering?

De premieberekening hangt af van het soort krediet en van de garanties die je wil afsluiten. Bij Cofidis:

 • Kredietopening (consumentenkrediet waardoor je van een geldreserve kunt genieten).
  De premie is maandelijks en gebaseerd op een percentage van je openstaande saldo.
 • Lening op afbetaling (persoonlijke lening van een vast bedrag met een vaste looptijd en een vaste rentevoet).
  De premie is gebaseerd op het bedrag van je maandaflossing.
  De berekening van de premie kan ook afhangen van je persoonlijke situatie.

Voorwaarden om een schuldsaldoverzekering af te sluiten?

Om van de volledige dekking te kunnen genieten, moet je op de dag van je aanvraag jonger zijn dan 65 jaar, ongeacht of je werkt of niet. Boven 65 jaar en tot de leeftijd van 75 kan je je enkel verzekeren voor de overlijdensdekking. Voor alle details kan je de infofiches onderaan deze pagina downloaden of ons contacteren per telefoon.

En de medische vragenlijst?

Voor bepaalde soorten leningen (grote bedragen of lange aflossingstermijnen) kan de kredietverstrekker vragen zo'n lijst in te vullen om je risicoprofiel te kunnen bepalen en de premies aan te passen aan jouw situatie.

Cofidis biedt met zijn Garantie+ schuldsaldoverzekering verschillende formules aan. Rekening houdend met je profiel stelt Cofidis je de voordeligste formule voor.

De Cofidis adviseurs helpen je graag verder en bieden je verschillende verzekeringen en financiële en oplossingen op maat van je behoeften.

Online simuleren

Gepubliceerd in Februari 2024 - Delen via:

Schrijf je in voor
onze nieuwsbrief

Profiteer van interessante aanbiedingen en win mooie prijzen via onze nieuwsbrief.

De meest gelezen
artikelen

Welk krediet
kiezen?

Wens je een project te realiseren? Wil je jezelf een plezier doen?
Onverwachte uitgaven? Ontdek in 3 klikken onze kredieten aangepast aan je budget.

Vind mijn krediet

Enkele tips

Alles wat je altijd al wilde weten over krediet zonder het te vragen.

 • Schrijf je in op onze nieuwsbrief
 • Registreren

 • Nee bedankt