Tips voor de grote
lenteschoonmaak
De lente staat voor de deur, hoog tijd voor de grote lenteschoonmaak. De ideale gelegenheid om het winterse gevoel op te bergen en een frisse wind door je huis en je hoofd te laten waaien. En het is ook het moment om een heleboel dingen te doen waar je misschien niet meteen aan denkt, of die niet tot de gewone poetsbeurten horen. Ben je er klaar voor? Laat die stoffers, bezems, zwabbers en dweilen maar aanrukken, want daar gaan we!
Eerst en vooral: zuurstof!
Voor veel mensen is de binnenlucht … welja, lucht. Toch is het verluchten van je woning enorm belangrijk voor je gezondheid (in elk seizoen!). De lucht in huis verversen vermindert de luchtvervuiling in huis die veroorzaakt wordt door verven, huishoudproducten, geurkaarsen, meubels, vloerbekleding … Verluchten vermindert ook het risico op infecties en ziektes (hoest, allergie …) en het voorkomt schimmelvorming. Kortom, gooi de ramen open! Doe het wel voorzichtig, want na de winter kunnen wat oudere dichtingsrubbers verdroogd en verkleefd zijn aan het raamkader. Eerste taakje: maak de deur- en raamkozijnen schoon en strijk de dichtingen in met een druppel vloeibare siliconenspray. Zo blijven ze soepel, en behouden ze hun werking. Controleer ook of er geen reparaties nodig zijn of een likje verf.
Weg met die stofnesten!
Nog een belangrijk aandachtspunt voor je gezondheid: je kussens, plaids, gordijnen, jaloezieën, de knuffels van je kinderen, het tapijt in de speelkamer of de woonkamer... zelfs al stofzuig je ze regelmatig, ze stapelen het stof op. Ontdoe ze indien mogelijk van hun hoes, schud ze, klop ze uit, en geef ze een wasbeurt (in de machine, met de hand of stoom). Hangt alles te drogen? Perfect. Zet je mondmasker op – je hebt ze nu toch - en stof alle lampenkappen af. Kijk ook eens achter de tv of onder de sofa die te zwaar is om zelf te verplaatsen.
Alles wat je aanraakt
Veel dingen die je dagelijks aanraakt, worden doorgaans maar heel oppervlakkig schoongemaakt. De deurgrepen, de lichtschakelaars, stopcontacten, de trapleuning, de kastgrepen, je klavier, de afstandsbediening, de spelconsoles … Een goeie raad: bekijk ze vooral niet met de microscoop. Neem liever meteen een desinfecterend schoonmaakproduct. Alles zal weer schitteren, en je woonst zal heel wat bacteriën armer zijn. Let wel even op met schakelaars en stopcontacten! Sproei er geen water of product rechtstreeks op, maar bevochtig een doekje met je product en maak ze zo schoon. Ben je uiteindelijk bij de badkamer aanbeland, gebruik dan hetzelfde desinfecterende schoonmaakmiddel om het douchegordijn en alle tegel- en de siliconenvoegen schoon te maken. Schroef ook de straalregelaars los (het onderdeeltje aan het uiteinde van je kranen) om ze kalkvrij te maken. Laat chemische producten links liggen, want je klaart de klus nog altijd het makkelijkst met azijn, bicarbonaat en citroen, afzonderlijk of gemengd.
Ga diep!
Het is simpel. Om grondig schoon te maken, moet je te tot het uiterste gaan. De uiterste uithoek van je kasten, dat vooral. Maak alle kleerkasten, keukenkasten, bezemkasten en voorraadkasten helemaal leeg. Maak ze schoon tot in de kleinste hoekjes en profiteer er meteen van om grote kuis te houden in alles wat je alweer een jaar lang hebt bijgehouden ‘voor-het-geval-dat’ of ‘je-weet-maar-nooit’. Klaar? Dan kan je je helemaal uitleven op je koelkast, de oven en het fornuis. Oh-oh-oh? Geen paniek, want met deze drie o’s is alles meteen weer schoon: ontkalken, ontvetten en ontsmetten. Ah, en als je geen ‘no frost’ diepvries hebt, dan is er nog die vierde ‘o’: ontdooien. Zeker dat je niets vergeten bent? Nee? Ook niet de broodkruimels in de broodrooster?
Eruit wat oud is!
Je kasten leegmaken is de ideale gelegenheid om komaf te maken met alles wat maar in de kast blijft staan. Verf die uitgehard is in de pot, vervallen schoonheidsproducten en medicijnen, kruiden die naar niets meer ruiken, kleren waarvan je je afvraagt hoe ze je ooit pasten of waarom je ze ooit gekocht hebt, dozen van apparaten die je al lang niet meer bezit. Kijk goed op de etiketten om te weten wat naar het recyclagepark moet en welke spullen je ook kwijt kan in de huisvuil-, pmd- of gft-zak. Nog een laatste tip voor je uitgeput neerploft op je bed: draai je matras om. Het is ten sterkste aanbevolen om dit minstens één keer per jaar te doen.
En volgend weekend?
Een grondige lenteschoonmaak vraagt tijd. De beste manier om niet ontmoedigd te raken, is de dingen spreiden en elke ruimte waaraan je begint ook meteen af te maken. Kies er dus liever voor om je de ene dag met het huis en de berging bezig te houden, en reserveer het volgende weekend voor de garage en het tuinhuis. Zo is je huis echt grondig opgeruimd en fris. En je hebt meteen de gelegenheid om uitgebreid te controleren of er eventueel kleine reparaties, schilder- of renovatiewerkjes nodig zijn die je in de komende weken of maanden kan uitvoeren.
Hulp nodig bij je projecten, renovatie of klusjes in huis? Kies voor het advies en de financiële oplossingen van Cofidis.
Welk krediet
kiezen?
Wens je een project te realiseren? Wil je jezelf een plezier doen?
Onverwachte uitgaven? Ontdek in 3 klikken onze kredieten aangepast aan je budget.
Enkele tips
Alles wat je altijd al wilde weten over krediet zonder het te vragen.