Hoe betaal je
een tweedehands auto?

Een auto kopen, ook een tweedehands, kost geld. Want bovenop de prijs betaal je de inverkeerstelling, verzekering, brandstof, technische keuring … Plan je aankoop om onaangename verrassingen te voorkomen. Er bestaan verschillende financieringsmogelijkheden die allemaal hun voor- en nadelen hebben. Aan jou om te bepalen welke oplossing de beste is.

Bepaal eerst het soort auto dat je wil: het model (aantal plaatsen, ruimte in de koffer ...), de brandstof (benzine, diesel, LPG, hybride, elektrisch), de opties (airconditioning, schuifdak, leren zetels, noodremassistentie, achteruitcamera, boordcomputer ...), manuele of automatische versnellingsbak enz. Al die elementen spelen een grote rol op de prijs en dus waarschijnlijk op de financiering.

Cofidis helpt iedereen in de zoektocht naar de juiste financiering.

Hoeveel kost een tweedehands auto?

Voor je beslist om een auto te kopen, moet je er zeker van zijn dat je de nodige middelen hebt. Vermijd problemen door een lening aan te gaan die je niet kan afbetalen.

Bereken precies hoeveel je elke maand kan afbetalen en maak een schatting van de kosten voor onderhoud en gebruik van de auto.

Op die manier maak je welbewuste keuzes.

Tel bij de aankoop van een auto nog de volgende bijkomende kosten:

 • de nummerplaat (tot € 2.000 voor een gepersonaliseerde nummerplaat);
 • het inschrijvingsbewijs;
 • de belasting op de inverkeerstelling (afhankelijk van je streek, de leeftijd en het vermogen van de auto).

Bij het gebruik:

 • de verkeersbelasting (jaarlijks; afhankelijk van je streek en het vermogen van de auto);
 • de verzekering(en) (wettelijke aansprakelijkheid en aanvullende verzekeringen, zoals de bestuurdersverzekering, één of twee keer per jaar te betalen);
 • de technische keuring;
 • het onderhoud (‘klein onderhoud’ om de 15.000 km of jaarlijks, voor de controle van de remmen, olie, koelvloeistof, accu, koplampen, ruitenwissers,
 • het ‘groot onderhoud’ om de 30.000 km, voor, de vervanging van de filters, de controle van de uitlaat, banden, schokbrekers enz.)
 • de reparaties (de kosten zijn zwaarder en frequenter bij een tweedehands auto);
 • de brandstof;
 • de parkeertickets;
 • eventuele boetes.

Uit een studie van de FOD Financiën blijkt dat het gebruik van een kleine tweedehands stadswagen tussen € 2.500 en 3.000 per jaar kost, een bedrag dat voortdurend toeneemt.

Hoe betaal je?

De betalingswijze moet in het contract staan.

Betaal alleen een aanbetaling als dat moet én nadat je de auto gezien hebt en een kopie van de identiteitskaart van de verkoper ontvangen hebt.

Aanvaard geen tussenpersonen. Betaal nooit zonder de auto gezien te hebben.

Als je contant betaalt, zorg er dan voor dat de transactie op een openbaar toegankelijke plaats gebeurt. Probeer iemand mee te nemen, dat is veiliger. En vraag uiteraard een ontvangstbewijs.

Denk eraan dat de wet contante betalingen beperkt tot € 3.000.

Sta erop dat de boorddocumenten en sleutels overhandigd worden bij de betaling.

Als je per overschrijving betaalt, dan duurt het een paar dagen voor het geld op de rekening van de verkoper staat, tenzij je klant bent bij dezelfde bank. Een beveiligde betaling uitvoeren op een rekening waarop het bedrag geblokkeerd staat tot het voertuig geleverd wordt, biedt de meeste zekerheid op een veilige transactie. De identiteit van de koper en verkoper wordt in dat geval ook gecontroleerd, en dat biedt een extra garantie.

Betalen per overschrijving is de meest aangewezen betalingswijze.

Aanvaard nooit een andere betalingswijze dan de twee voornoemde.

Schrijf je in op de Cofidis-nieuwsbrief

Je vindt er:

 • Tips en ideeën die je dagelijkse leven gemakkelijker maken
 • Interessante artikels over de brede wereld van het krediet
 • Leuke wedstrijden waarmee je unieke prijzen kan winnen

Nieuwsbrief Cofidis

Hoe financier je de aankoop?

Je kan sparen door elke maand een bedrag opzij te zetten. Dan hoef je je geen zorgen te maken over maandelijkse afbetalingen. Stel in dat geval een budget op, bekijk hoeveel je elke maand kan sparen en in hoeveel tijd je de auto kunt afbetalen.

Als je geld wil lenen bij een bank voor de aankoop van een auto, dan kan je kiezen uit verschillende mogelijkheden voor consumentenkrediet:


Consumentenkrediet is een soort lening waarmee je een aankoop financiert waarvoor je zelf niet over de nodige middelen beschikt. Het kan gaan om een goed of een dienst.

Vergeet niet dat lenen geld kost. Hou rekening met de interesten en kosten die niet te verwaarlozen zijn.

1. De lening op afbetaling

De lening op afbetaling wordt door alle banken aangeboden, maar je vindt ze soms ook bij de autodealer bij wie je de tweedehands auto koopt. De duur en maandelijkse afbetalingen zijn vast, d.w.z. dat je vanaf het begin weet hoeveel en hoelang je maandelijks moet afbetalen.

Er bestaan twee soorten leningen op afbetaling:

 • de ‘specifieke’ lening of ‘autolening’ een klassieke financiering, die je aangaat voor je aankoop en waarvoor je een bewijs moet leveren. Het geleende bedrag mag alleen dienen om de auto te kopen. Het is evenwel mogelijk om iets meer te lenen dan de aankoopprijs (tot 120%) om de kosten voor inverkeerstelling en verzekering te dekken. De interesten op die leningen zijn altijd zeer voordelig. Sommige instellingen verzorgen specifieke financieringen voor tweedehands auto's. Opgelet: het kan zijn dat je je auto niet mag verkopen zolang de lening niet volledig is afbetaald. Lees het contract altijd van A tot Z!
 • de ‘persoonlijke’ lening , zonder verplichting om een bewijs van aankoop te leveren. Die is uiteraard minder voordelig dan de ‘specifieke’ lening want de rentevoet is hoger (minstens 4%) en je bent minder beschermd tegen fraude van de verkoper.

Het maximumbedrag van de lening en het aantal maandelijkse afbetalingen verschillen van bank tot bank. Denk daaraan voor je het financieringscontract afsluit.

2. De verkoop op afbetaling

De verkoop op afbetaling is een financiering die wordt verzorgd door de autodealer. De rentevoet is gewoonlijk lager dan op een lening op afbetaling, maar de financiering gaat vaak gepaard, bovenop andere voorwaarden, met de verplichting om een aanbetaling te betalen (minstens 15%), hoewel dat niet wettelijk verplicht is. Bovendien wordt op de financiering soms een beding van eigendomsvoorbehoud toegepast. Dat betekent dat je pas eigenaar wordt als je een bepaald percentage (of alles) van het geleende kapitaal hebt afgelost. Dat beschermt je kredietverstrekker tegen wanbetalingen. Sluit daarom een verzekering af die je dekt in geval van schade aan de auto voor je er definitief eigenaar van bent.

3. De ballonfinanciering

Je betaalt eerst interesten en een deel van het kapitaal, en later, op het moment van de laatste afbetaling, los je de schuld af. Het voordeel van die oplossing is dat de maandelijkse afbetalingen veel lager zijn en dat de schuld (of de ‘ballon’) kan terugbetaald worden wanneer je de auto verkoopt bijvoorbeeld. Naargelang het geval en de duur van de financiering bedraagt de ‘ballon’ 30 tot 50% van de aankoopprijs van het voertuig. Dat soort financiering is interessant als je regelmatig van auto wil veranderen.

Niet alle financieringen zijn dezelfde. Kies dus de meeste geschikte. Op internet vind je sites om financieringsaanbiedingen te vergelijken.

Als de lening je nog niet is toegekend op het moment dat het verkoopcontract wordt opgesteld, zorg er dan voor dat het een opschortende voorwaarde bevat. Op die manier kan je de verkoop annuleren indien je toch geen lening krijgt.

Welke risico's zijn aan een lening verbonden?

Mocht je auto onbruikbaar worden voor het einde van de terugbetaling van de lening, bij een perte total bijvoorbeeld, dan ben je toch verplicht om de lening terug te betalen. Een omniumverzekering is niet van toepassing op een tweedehands auto en dekt je dus ook niet tegen dat risico.

Het kan gebeuren dat je de lening niet meer kan afbetalen. Verwittig in dat geval onmiddellijk de financieringsinstelling.

Mag de auto verkocht worden voor de volledige aflossing van de lening?

In het geval van een persoonlijke lening kan dat, want de lening wordt niet voor een specifieke aankoop aangegaan.

Bij een specifieke lening hangt alles af van het soort contract dat je hebt afgesloten met de financieringsinstelling.

Je hebt nu alle informatie in handen om in de best mogelijke omstandigheden een tweedehands auto te kopen.

Cofidis staat aan je zijde en geeft je alle nodige informatie die je nodig hebt voor het maken van je keuze. Daarnaast bieden we flexibele financieringsoplossingen aan voor de aankoop van een tweedehands auto.

Ontdek onze autoleningen

Gepubliceerd in April 2022 - Delen via :

Schrijf je in voor
onze nieuwsbrief

Profiteer van interessante aanbiedingen en win mooie prijzen via onze nieuwsbrief.

De meest gelezen
artikelen

Welk krediet
kiezen?

Wens je een project te realiseren? Wil je jezelf een plezier doen?
Onverwachte uitgaven? Ontdek in 3 klikken onze kredieten aangepast aan je budget.

Vind mijn krediet

Enkele tips

Alles wat je altijd al wilde weten over krediet zonder het te vragen.

 • Schrijf je in op onze nieuwsbrief
 • Registreren

 • Nee bedankt