Verhuis: waaraan
moet men denken?

Een verhuis staat synoniem voor een belangrijke verandering.  Het betekent vaak een overgang, een grote gebeurtenis, een stap in jouw leven, of je deze verhuis nu alleen beleeft, met z’n tweeën of met jouw familie. En wanneer het moment van het verhuizen er aankomt, denkt men vaak aan kartonnen dozen, meubels, kleefband… Maar in al deze voorbereidingen mag men de administratieve stappen niet verwaarlozen. Ver van eenvoudig en soms oorzaken van stress: hoe zorg jij ervoor dat je niets vergeet? Een goede organisatie maakt het mogelijk zich voor te bereiden op deze grote dag. Enkele nuttige tips:

Verandering van adres en update van jouw situatie.

 • Gemeente

Je moet gewoon naar de dienst bevolking gaan van de gemeente waar je naar verhuist. Een wijkagent zal dan langs jouw nieuwe woning komen om te controleren of je wel op het aangeduide adres verblijft. Na zijn komst moet je gewoon nog naar de gemeente gaan om jouw nieuwe adres aan te passen op jouw identiteitskaart.

 • Instellingen

Door jouw adres te veranderen bij de gemeente, worden automatisch meerdere instellingen geïnformeerd over jouw nieuwe woning: OCMW, kinderbijslagfonds, rijksdienst voor pensioenen, ziekenfonds, belastingdienst…

 • Diverse dienstverleners

Voor de diensten waarvoor je bent ingeschreven (telefoon, water, elektriciteit…), is het in het algemeen voldoende om een brief te sturen om jouw nieuw adres te melden.

 • Bank en verzekeringen

Voor de verzekeringen en de banken zal het waarschijnlijk noodzakelijk zijn om een kopie van het document dat je van de gemeente krijgt of een bewijs van verblijf toe te voegen om deze veranderingen uit te voeren.

Weet dat er veel diensten bestaan die de opvolging van jouw post naar jouw nieuwe woning op zich nemen. Twijfel dus niet om je te informeren als je er zeker van wilt zijn dat je niemand vergeet en als je jouw leven wilt vergemakkelijken.

Het nieuwe goed verzekeren

Een ander essentieel punt is de verandering van jouw verzekeringen. Vergeet zeker niet jouw verzekeraar in te lichten zodat je jouw brandverzekering kan overzetten naar jouw nieuwe woning.

De verhuisdag

Als je ook parkeerplaatsen nodig hebt op de dag van de verhuis, neem dan contact op met de gemeente om te zien of het mogelijk is een plaats te reserveren om op die dag te kunnen parkeren en in goede omstandigheden uit te laden.

Inkomende en uitgaande huurders

Voor de (toekomstige) huurders zullen er enkele extra stappen moeten uitgevoerd worden, zoals de realisatie van een stand van zaken (zowel in het begin van het huurcontract als op het einde) of de opheffing van de verschillende tellers. Ook de samenstelling van een huurwaarborg is niet onbelangrijk. Als je met een vastgoedmakelaar werkt voor het gehuurde goed, twijfel dan niet om hen al jouw vragen te stellen, ze zullen je advies kunnen geven wat de administratieve stappen die eigen zijn aan huren betreft.

Eens al deze stappen uitgevoerd zijn, hoef je alleen nog maar jouw kartonnen dozen uit te pakken en kan je beginnen genieten van jouw nieuwe thuis. Nog andere tips nodig voor je verhuis? Bekijk snel onze checklist.

Hulp nodig bij je projecten, of om te verhuizen? Kies voor het advies en de financiële oplossingen van Cofidis.

Ontdek ze hier

Gepubliceerd in April 2021 - Delen via :

Nieuws en goede
plannen

Via onze nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de nieuwigheden bij Cofidis, kan je deelnemen aan wedstrijden en ontvang je nuttige tips.

De meest gelezen
artikelen

 • Checklist verhuizen: onze tips

  Verhuizen zonder stress? Het kan! Met wat planning, organisatie en een paar handige tips is het zo geregeld. Zo begin je eraan.

  Meer weten

 • Tips voor een geslaagde renovatie

  Kleine of grote renovatiewerken? Met deze tips verloopt alles volgens de regels van de kunst.

  Meer weten

 • Tips voor het aanleggen van je tuin

  Droom je van een mooi terras met uitzicht op een paradijselijke tuin? Met deze 7 tips van tuinarchitecten pak je het op de juiste manier aan.

  Meer weten

 • Tips voor je nieuwe keuken

  Een nieuwe keuken kiezen is fantastisch... moeilijk. Met dit recept maak je geslaagde keuzes.

  Meer weten

 • Kleurtrends 2021 voor je interieur

  Zin om je interieur op te frissen met de nieuwste kleuren en inrichting? Deze 8 trends voor 2021 moet je gezien hebben.

  Meer weten

Welk krediet
kiezen?

Wens je een project te realiseren? Wil je jezelf een plezier doen?
Onverwachte uitgaven? Ontdek in 3 klikken onze kredieten aangepast aan je budget.

Vind mijn krediet

Enkele tips

Alles wat je altijd al wilde weten over krediet zonder het te vragen.