“Ik ben blij met mijn keuze voor Cofidis. Ik voel veel vertrouwen en er heerst een goede sfeer.”

In zijn ambitie om een vaste waarde te worden in de World Tour, trok wielerploeg Cofidis heel wat nieuwe namen aan. Eén daarvan is Julien Vermote, een veelzijdige ervaren rot in het vak die dankzij zijn broer wielrenner werd. Maak kennis met deze sympathieke West-Vlaamse hardrijder, die er vooral naar uitkijkt om opnieuw te kunnen koersen.

Dag Julien, eerst en vooral wensen wij van Cofidis België je van harte welkom bij onze wielerploeg. Hoe is je integratie intussen verlopen?

Julien : “Heel goed, van bij het begin merkte ik dat we op dezelfde golflengte zaten en dat is alleen maar bevestigd. Ik voel veel vertrouwen vanuit de ploeg en er heerst een mooie sfeer. Je voelt dat er professioneel gewerkt wordt en dat er hier een echte koerscultuur aanwezig is. Die passie en beleving waren belangrijke elementen bij mijn keuze voor Cofidis. Iedereen is gemotiveerd en de bedoeling is om samen met het team te groeien.”

Hoe zou je jezelf omschrijven als wielrenner?

Julien : “Ik sta bekend als een wielrenner die lang en hard op kop van het peloton kan rijden, maar ik weet dat ik meer in mijn mars heb. Ik ben iemand die graag aanvallend koerst en die kwaliteiten hoop ik bij Cofidis meer te kunnen tonen dan in het verleden.”

Waar en wanneer heb je de liefde voor de fiets ontdekt?

Julien : “Dat komt door mijn broer, die ervan droomde om wielrenner te worden. Aanvankelijk speelde ik voetbal en was ik doelman bij Harelbeke. Maar toen mijn club failliet ging, moest ik iets anders zoeken en kwam ik via mijn broer in het wielrennen terecht. Ik wou dat ook weleens proberen en het ging me goed af. Dus zonder mijn broer was ik nooit profwielrenner geweest.”

Welke waarden vind je belangrijk?

Julien : “Ik ben iemand die van waarden houdt. Zo ben ik best wel gelovig en ga ik regelmatig naar de kerk. Daarnaast zijn eerlijkheid en hard werken belangrijk, want ik ben ervan overtuigd dat dat de beste manier is om een langdurige carrière uit te bouwen. Een ander belangrijk element is koerscultuur. Cofidis is een trui die lang meegaat in het peloton, het is een ploeg die passie heeft voor de koers en dat spreekt mij enorm aan.”

Wat is je rol in het team?

Julien : “In eerste instantie is het mijn taak om onze Italiaanse topsprinter Elia Viviani bij te staan in de voorbereiding van de sprint. In de voorjaarskoersen heb ik een soort van vrije rol waarin ik mijn eigen kans mag gaan als de situatie zich daartoe leent. En ook op een iets lastiger terrein kan ik nuttig werk verrichten voor onze kopmannen in de bergen.”

Wat zijn je favoriete wedstrijden? En welke zou je echt graag winnen?

Julien : “Door mijn West-Vlaamse roots ligt mijn hart vooral bij de kasseiklassiekers, maar als ik er eentje mag uitpikken dan is het de E3-prijs. Die wedstrijd komt aan in Harelbeke waar ik altijd gewoond heb en het is dichtbij het voetbalstadion waar ik als kleine jongen van droomde om er in doel te staan. Ook de Tour de France blijft magisch. De grandeur en de massale media-aandacht maken dat de Ronde van Frankrijk de belangrijkste wedstrijd van het jaar is. En ik kijk er enorm naar uit om de Tour te rijden en te beleven bij een Franse ploeg, want ik denk dat dat nog specialer is.”

Als de Ronde van Frankrijk plaatsvindt natuurlijk. Hoe kijk jij tegen heel deze coronacrisis aan?

Julien : “Als wielrenner is het moeilijk omdat je geen enkel vooruitzicht hebt. Uiteraard primeert de gezondheid en zolang wielerwedstrijden niet veilig georganiseerd kunnen worden, is het logisch dat ze niet doorgaan. Maar het is wel knap van Cofidis dat iedereen binnen het team voorlopig gewoon doorbetaald wordt.”

Hoe zien je dagen er nu uit?

Julien : “Voornamelijk trainen. Ik heb ook wat meer tijd om te spenderen aan het huishouden, alhoewel ik nog vrijgezel ben en dat dus wel meevalt. Ik probeer ook mijn steentje bij te dragen door voor familie bijvoorbeeld boodschappen mee te brengen en die dan rond te dragen met de fiets.”

Onthoud je ook positieve dingen uit deze uitzonderlijke periode?

Julien : “Ja, absoluut. Het zet ons terug even met de voeten op de grond en laat ons stilstaan bij dingen die we anders normaal vinden. Voor mij is dit het ideale moment om terug te keren naar de basis waar het allemaal begon, namelijk hier in West-Vlaanderen. Ik ben nog nooit drie weken aan een stuk thuis geweest, dus het doet deugd om hier even terug te zijn. Ik probeer er dan ook vooral van te genieten in plaats van het als een verplichting te beschouwen.”

Heb je al enig idee wat je zou willen doen na je carrière?

Julien : “Mijn broer runt een succesvol medisch sportcentrum waar je onder andere terechtkan voor fietspositionering, personal coaching en kinesitherapie. Ondanks dat ik een Bachelor Accountancy & Fiscaliteit heb, zie ik mij daar eerder een rol spelen als begeleider of coach. Maar dat is nu nog niet aan de orde, want ik zou toch graag nog een aantal jaar koersen. Ik doe het nog altijd heel graag en ben ervan overtuigd dat mijn beste jaren nog moeten komen.”

Dan wensen wij je alvast veel succes. Bedankt voor dit aangenaam gesprek.

Nieuws en goede
plannen

Via onze nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de nieuwigheden bij Cofidis, kan je deelnemen aan wedstrijden en ontvang je nuttige tips.

De meest gelezen
artikelen

 • Elektrische fiet? Slim kiezen doe je zo

  Elektrische fietsen zijn enorm populair en dat is terecht, want een elektrische fiets biedt veel voordelen. Met onze tips kies je het juiste model.

  Meer weten

 • Wat is een lening op afbetaling?

  Bij een lening op afbetaling ontvang je in één keer een som geld die je nadien maandelijks terugbetaalt volgens de aflossing, termijn en rentevoet bepaald in de aflossingstabel.

  Meer weten

 • Wat is contactloos?

  Contactloos betalen is afrekenen zonder dat je je kaart in de betaalterminal hoeft te steken en je pincode in te geven. Ontdek hier alles wat je moet weten.

  Meer weten

 • 5 tips om veilig online te winkelen

  Betalen via het internet is normaal, maar toch liggen cybercriminelen nog steeds op de loer. Met onze tips shop je alvast een stuk veiliger online.

  Meer weten

 • Beheer je krediet zelf 24/7

  Met je klantenzone beschik je over alle mogelijkheden om je krediet te beheren en zelf verrichtingen uit te voeren, via het internet of onze app.

  Meer weten

Welk krediet
kiezen?

Zijn er plannen in gedachten? Wil je jezelf een plezier doen? Onverwachte aankopen?
Ontdek in 3 klikken onze kredieten aangepast aan je budget.

Vind mijn krediet

Enkele tips

Alles wat je altijd al wilde weten over krediet zonder het te vragen.