PSD2: Payment Services Directive 2 / Sterke klantauthenticatie

Wat verandert er bij Cofidis?

De consumptiepatronen veranderen waardoor steeds meer mensen gebruik maken van online diensten. Daarbij voeren ze heel wat transacties uit die gevoelig zijn voor fraude. Onder deze vertrouwelijke verrichtingen verstaan we onder andere betalingen, het raadplegen van rekeningen, delen van persoonlijke informatie... Om de consument nog beter te beschermen en fraude te voorkomen, evolueert ook de wetgeving op vlak van beveiliging.

Net daarom heeft de Europese Unie een tweede versie van de Payment Services Directive uitgewerkt, ook bekend als PSD2.

Eén van de doelstellingen ervan is de veiligheid online te verhogen bij het uitvoeren van vertrouwelijke verrichtingen, door procedures met sterke klantauthenticatie op te leggen.

Wat is sterke klantauthenticatie?

Sterke klantauthenticatie, zoals gedefinieerd door de PSD2, betekent dat vertrouwelijke verrichtingen worden gecontroleerd met behulp van minimaal 2 van de 3 volgende elementen:

 • Een kennis: « iets wat ik weet » (een code, een paswoord ...)
 • Een bezit: « iets wat ik bezit » (een smartphone, een kaartlezer ...)
 • Een eigenschap: « iets eigen aan mij » (digitale vingerafdruk, gezichtsherkenning ...)

Waarvoor voert Cofidis sterke klantauthenticatie in?

Sterke klantauthenticatie is van toepassing bij:

 • Toegang tot uw klantenzone: via « Mijn klantenzone » op een computer of via de Cofidis-app op uw smartphone.
 • Vertrouwelijke verrichtingen: geldaanvraag op uw rekening, wijziging van persoonlijke gegevens (gsm-nummer, adres ...)
 • Online betalingen met je Cofidis-kredietkaart.

Voor u betekent dit een extra beveiliging van uw verrichtingen, een betere controle van uw identiteit en kostbare tijdwinst.

Wat verandert er voor u?

Om te voldoen aan de nieuwe eisen op vlak van sterke klantauthenticatie opteert Cofidis voor twee nieuwe toepassingen, beide gebaseerd op het gebruik van een smartphone. Voortaan heeft u « Mobiele Bevestiging » of « itsme® » nodig om toegang te krijgen tot je Cofidis-klantenzone, vertrouwelijke verrichtingen te bevestigen en online betalingen uit te voeren. Met beide oplossingen kunt u aantonen dat u wel degelijk de persoon bent die de handeling (login, betaling ...) uitvoert. Dat doet u door de melding te valideren die u op uw smartphone ontvangt.

Mobiele Bevestiging, de toepassing ontwikkeld voor de nieuwe Cofidis-app.

Gebruikt u de mobiele app van Cofidis al? Dan is deze toepassing om vertrouwelijke verrichtingen te valideren perfect voor u. Er wordt een melding rechtstreeks naar uw Cofidis-app gestuurd zodra een transactie moet worden bevestigd. U controleert en valideert deze verrichting met uw code Mobiele Bevestiging van 6 cijfers.

Bekijk hier hoe Mobiele Bevestiging werkt


Meer info over de activatie van Mobiele Bevestiging

itsme®, de betrouwbare oplossing voor uw online verrichtingen.

Met de itsme®-app bewijst u online eenvoudig uw identiteit, zelfs op andere websites. U hoeft dus geen tientallen codes meer te onthouden om in te loggen. U geeft gewoon de 5 cijfers van uw itsme®-code in. Meer is er niet nodig.


Bekijk hier hoe itsme® werkt


Meer info over itsme® en de FAQ bekijken

Tips

 • Indien dit nog niet gebeurd is: beveilig uw gsm-nummer via een consulent op 078/050 250 (tarief van een nationaal gesprek) zodat u de toepassing Mobiele Bevestiging kunt gebruiken.
 • Denk eraan meldingen toe te staan op uw smartphone.


Klik voor het downloaden van uw favoriete toepassing op:

Nieuws en goede
plannen

Via onze nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de nieuwigheden bij Cofidis, kan je deelnemen aan wedstrijden en ontvang je nuttige tips.

Meest populaire
artikelen

 • Rechten / plichten kredietnemer

  Als je een krediet afsluit, heb je als kredietnemer enkele rechten zoals het herroepingsrecht maar ook een aantal plichten. Een overzicht van beide vind je hier.

  Meer info

 • Kredietfraude

  Wat is kredietfraude en hoe kan je je er tegen beschermen? En wat moet je doen als je fraude vaststelt of vermoedt?

  Meer info

 • GDPR

  De GDPR-wetgeving, of AVG in het Nederlands, zorgt ervoor dat je persoonlijke gegevens beter beschermd worden en op een transparante manier verwerkt en verspreid worden. Lees hier hoe wij met je gegevens omgaan.

  Meer info

 • Kredietovereenkomst

  Een kredietovereenkomst is verplicht wanneer je een krediet afsluit en moet een aantal essentiële gegevens bevatten. Hou deze steeds goed bij!

  Meer info

 • Wettelijke vermeldingen

  Als verantwoordelijke kredietverstrekker zijn we verplicht een aantal wettelijke vermeldingen zoals ons adres en btw-nummer te delen. Je vindt ze hier.

  Meer info

Welk krediet
kiezen?

Wens je een project te realiseren? Wil je jezelf een plezier doen?
Onverwachte uitgaven? Ontdek in 3 klikken onze kredieten aangepast aan je budget.

Mijn krediet vinden