Hoe
water besparen?

Je hoeft de kraan maar open te draaien en er stroomt drinkwater uit. Dat simpele, dagdagelijkse gemak is puur comfort, iets wat we vandaag niet meer zouden kunnen missen. Maar drinkwater is intussen ook erg kostbaar geworden, en het wordt alsmaar schaarser. Het is dus van levensbelang om er zuinig mee om te springen, zowel voor ons milieu als voor ons budget. Je zocht nog een aantal tips om water te besparen? Je zit bij de bron!

Wat verbruikt het meest?

Voor we gaan kijken hoe we ons watergebruik kunnen beperken of anders kunnen gaan inzetten, is het zeker de moeite om even na te gaan wat de gebruikelijke verdeling is van het waterverbruik in een doorsnee woning:

 • 39 % - Bad en douche
 • 20 % - Toilet
 • 12 % - Wasmachine
 • 10 % - Vaatwasser
 • 6 % - Keuken
 • 6 % - Tuin sproeien en auto wassen
 • 1 % - Drinken
 • 6 % - Divers ander verbruik


Schrijf je in op de Cofidis-nieuwsbrief

Je vindt er:

 • Tips en ideeën die je dagelijkse leven gemakkelijker maken
 • Interessante artikels over de brede wereld van het krediet
 • Leuke wedstrijden waarmee je unieke prijzen kan winnen

Nieuwsbrief Cofidis

Zo bespaar je water, kamer per kamer

Van kleine beekjes komen grote rivieren. Wist je dat elke Belg gemiddeld 100 liter drinkwater verbruikt per dag? Lees hier hoe je water en bespaart en je energiefactuur met heel wat euro's verlaagt.

 • In je keuken:

  - Spoel je groenten boven een teil en gebruik wat je opvangt om je dorstige planten te bewateren.

  - Vul je vaatwas altijd volledig voor je hem aanzet.

  - Is je vaatwas aan vervanging toe, kies dan voor een model met energielabel A. Die verbruiken tot 40% minder water dan oudere modellen. En dat bij elke afwasbeurt!

  - Bewaar je kookwater, het is een geweldige natuurlijke meststof voor je planten.

  - Installeer een waterbesparende kraankop op de kraan van je wasbak. Het kost je minder dan €8 en je verbruikt tot 50% minder water voor hetzelfde gebruik.

  - Plan je om je keuken te renoveren? Zet helemaal bovenaan je wishlist de toestellen die minder water verbruiken, het zal je nog jarenlang een merkbaar voordeel opleveren op je waterfactuur.

 • In je badkamer en wasruimte:

  - Een waterbesparende kraankop verlaagt het debiet van 12 tot 14 liter per minuut naar 2,5 tot 5 liter per minuut ... en dat 365 dagen per jaar!

  - Ga je je badkamer renoveren, kies dan meteen voor energie- en waterzuinige toestellen.

  - Neem een douche in plaats van een bad, zo bespaar je 130 liter water bij elke wasbeurt.

  - Vergeet niet om de kraan dicht te draaien tijdens het inzepen en tandenpoetsen.

  - Kies voor de nieuwste wasmachines met energieklasse A. Ze hebben minder energie, maar ook minder water nodig. En ze hebben een eco-stand voor wanneer je trommel niet helemaal gevuld is.

 • In het toilet:

  - Vervang je klassieke spoelbak (9 liter per spoeling) door een model met dubbele spoeling (slechts 3 of 6 liter per spoeling). Als je 4 keer doorspoelt per dag, dan bespaar je 7.000 liter water per jaar.

  - Als je de mogelijkheid hebt, wanneer je bouwt of renoveert bijvoorbeeld, dan kan je meteen ook je toilet aansluiten op een regenwatertank. De prijzen variëren van €400 tot €2.500, afhankelijk van de capaciteit, en van €3.000 tot €7.000 voor de volledige installatie (reservoir, pomp, aansluitingen). Het is een rendabele en duurzame investering, waarmee je naar schatting €500 per jaar uitspaart voor een gezin van 4 personen. Je doet iets voor het milieu en voor je portemonnee, want je verspilt geen kostbaar drinkwater telkens wanneer je het toilet doorspoelt!

 • In de tuin en rond het huis:

  - Leid het regenwater via een buis naar een regenwaterton of reservoir. Zo heb je meteen gratis water om de tuin te besproeien, je auto te wassen (regenwater bevat geen kalk, dus je koetswerk zal harder blinken dan ooit!), je zwembad of spa bij te vullen ...

  - Geef je tuinplanten 's ochtends of 's avonds water om te vermijden dat alles meteen verdampt.

  - Plant meer hittebestendige soorten en pas je tuin aan aan de opwarming van de aarde.

  - Bescherm de voet van je planten om de grond vochtig te houden. Je hoeft dan tot 40% minder te besproeien.

Kleine investering, grote besparing

Minder water is minder geld uitgeven. En in de toekomst wordt dat: veel minder geld uitgeven. De prijs van drinkwater gaat verder de hoogte in en dat is het logische gevolg van milieu- en klimaatproblemen. Investeren in energiezuinige apparaten en het aannemen van goede gewoonten is daarom een ecologisch verantwoorde houding in de breedste zin: goed voor je portemonnee en voor de planeet.

De Cofidis consulenten helpen je graag verder en bieden je verschillende financiële oplossingen aan voor je aankopen en investeringen.

Ontdek de financiële oplossingen

Gepubliceerd in Augustus 2023 - Delen via:

Schrijf je in voor
onze nieuwsbrief

Profiteer van interessante aanbiedingen en win mooie prijzen via onze nieuwsbrief.

De meest gelezen
artikelen

Welk krediet
kiezen?

Wens je een project te realiseren? Wil je jezelf een plezier doen?
Onverwachte uitgaven? Ontdek in 3 klikken onze kredieten aangepast aan je budget.

Vind mijn krediet

Enkele tips

Alles wat je altijd al wilde weten over krediet zonder het te vragen.

 • Schrijf je in op onze nieuwsbrief
 • Registreren

 • Nee bedankt